Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι απίθανο να επαναρυθμιστούν μετά τις εκλογές

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

in  Washington, DC

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να εξαντλήσει το πολιτικό κεφάλαιο για να υπογράψει τη συμφωνία για τα F-16 με μια Τουρκία που εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη Ρωσία
Ένας υποστηρικτής του AKP κρατά πορτρέτο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, στις 14 Μαΐου 2023 (AFP)

24 Μαΐου 2023 19:49 BST

Οι ΗΠΑ συμβιβάζονται με άλλα πέντε χρόνια ρήξης των σχέσεών τους με την Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή ως το φαβορί των εκλογών.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της μπορεί να ήλπιζαν σε ένα νέο ξεκίνημα με την Τουρκία, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Kemal Kılıcdaroglu βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την προεδρία, αλλά μετά από μια ισχυρή επίδειξη δύναμης του Ερντογάν, τώρα παραιτούνται από μια καυτή εκλογική περίοδο.

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι ο Ερντογάν είναι εδώ για να μείνει», είπε στο Middle East Eye ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο οποίος τώρα προεδρεύει του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Wilson Center. «Και το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι μια καλύτερη σχέση».

Εάν ο Ερντογάν νικήσει την Κυριακή, η προσέγγισή του στη Δύση θα αντιμετωπίσει μια πρώιμη δοκιμασία τον Ιούλιο, όταν τα μέλη του ΝΑΤΟ συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στη Λιθουανία.

Στην κορυφή της ατζέντας θα είναι η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, την οποία η Τουρκία μπλοκάρει λόγω ισχυρισμών ότι η χώρα υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οντότητα σύμφωνα με την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αν δούμε μια νίκη του Κιλιτσντάρογλου, θα υπάρξει μια στροφή προς τη Δύση από την Τουρκία περίπου 60%», δήλωσε στο MEE (MIDDLE EAST EYE)  ανώτερος διπλωμάτης από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. «Με τη νίκη του Ερντογάν, υπάρχει ακόμα μια περιστροφή, αλλά είναι 20% – και ένα μεγάλο μέρος αυτής είναι η έγκριση της υποψηφιότητας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Διπλωμάτες και αναλυτές ελπίζουν ότι όποιος κερδίσει την Κυριακή, η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στη συμμαχία.

Η «λίβρα σάρκας» του Ερντογάν ‘pound of flesh’*

[ΣΣ. πριν συνεχίσουμε την μετάφραση να διευκρινήσουμε τι σημαίνει ο τίτλος, διότι έχει σημασία. Η φράση «λίβρα σάρκας» “pound of flesh” είναι μια μεταφορική έκφραση που προέρχεται από το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο Έμπορος της Βενετίας». Στο έργο, ένας χαρακτήρας ονόματι Σάιλοκ, ο οποίος είναι Εβραίος τοκογλύφος, απαιτεί μια λίβρα σάρκας ως εγγύηση για ένα δάνειο. Η φράση έχει γίνει από τότε ένα κοινό ιδίωμα που αναφέρεται σε μια σκληρή ή ανελέητη απαίτηση, ειδικά όταν περιλαμβάνει κάποιον να επιμένει στην αυστηρή εκπλήρωση μιας συμφωνίας ή να αποσπά την οφειλή του, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για το άλλο μέρος. Έξω από το έργο, η έκφραση “λίβρα σάρκας” χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει καταστάσεις όπου κάποιος επιμένει να αποσπάσει τα δικαιώματά του ή να εκδικηθεί, ακόμα κι αν προκαλεί σημαντική βλάβη ή αδικία στους άλλους. Υπονοεί μια αδιάκοπη επιδίωξη αυτού που κάποιος πιστεύει ότι δικαιούται, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες ή την ευημερία άλλων εμπλεκομένων”. Απο την απόδοση του όρου απο το Chat GPT.]

Τον Ιούνιο, η Σουηδία αναμένεται να ψηφίσει έναν επικαιροποιημένο αντιτρομοκρατικό νόμο για τον οποίο έχει πιέσει η Τουρκία. Η σκανδιναβική χώρα ανταποκρίθηκε επίσης στις καταγγελίες της Άγκυρας εκδίδοντας τουλάχιστον έναν Κούρδο με φερόμενους δεσμούς με το PKK.

«Αν όντως κερδίσει ο Ερντογάν την Κυριακή, αυτά τα βήματα θα είναι αρκετά για τον Στόλτενμπεργκ (Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ) και μερικούς άλλους να τον καλέσουν και να του πουν: «Έχεις τη λίβρα σάρκας σου, τώρα είναι η ώρα να το κάνεις». », είπε ο Jeffrey στο MEE.

Ο Soner Cagaptay, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, λέει ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί την επιτομή της «συναλλακτικής» προσέγγισης της πολιτικής που μπορεί να περιμένει η Ουάσιγκτον εάν ο Ερντογάν εξασφαλίσει άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία.

«Το μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα είναι «μπορούμε να κάνουμε μπίζνες», αλλά θα το ίδιο μήνυμα θα απευθυνθεί και στη Ρωσία».

«Η ΠΙΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ»

– ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν, ο οποίος εξέπληξε τους δημοσκόπους και τους αναλυτές κερδίζοντας το 49,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, προχωρά στον δεύτερο γύρο της Κυριακής σε ισχυρή θέση. Τη Δευτέρα, έλαβε περαιτέρω ώθηση εξασφαλίζοντας την υποστήριξη του υπερεθνικιστή, υποψηφίου του τρίτου κόμματος, Σινάν Ογκάν, ο οποίος έλαβε λίγο περισσότερο από το 5% των ψήφων.

Ο Cagaptay λέει ότι μια αποφασιστική νίκη θα μπορούσε να διευκολύνει τον Ερντογάν να προσεγγίσει τις ΗΠΑ.

«Θα χρησιμοποιήσει τη νίκη για να εξασφαλίσει ένα τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν και στη συνέχεια μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, ίσως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ».

Οι μουρμούρες για μια επαναφορά των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν εμφανιστεί απο πριν.

Κάποιοι προέβλεψαν ότι η Ουάσιγκτον θα στηριχθεί στην Άγκυρα ως εταίρο ασφαλείας της Κεντρικής Ασίας μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έθεσε στο προσκήνιο τους αμυντικούς δεσμούς της Τουρκίας με το Κίεβο. Ακόμη και η εκλογή του Μπάιντεν το 2020 θεωρήθηκε ως μια νέα αρχή μετά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος και τη φυλάκιση ενός Αμερικανού πάστορα.

«Κάθε φορά που συμβαίνει ένα σημαντικό γεγονός, είτε πρόκειται για το ξέσπασμα του πολέμου είτε για εκλογές στις ΗΠΑ και την Τουρκία, οι άνθρωποι προβλέπουν μια ευκαιρία για επαναφορά, αλλά δεν θα συμβεί ποτέ και σίγουρα δεν θα συμβεί αυτήν τη φορά», δήλωσε ο Nicholas Danforth, Αμερικανός -ειδικός στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Κάποιοι λένε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν απομακρυνθεί πάρα πολύ για να γεφυρώσουν τις διαφορές που πλέον ξεπερνούν τον Ερντογάν. Επισημαίνουν την ισχυρή εμφάνιση των υπερεθνικιστών στον πρώτο γύρο της Τουρκίας ως απόδειξη. «Η απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερη από τον Ερντογάν», είπε ο ανώτερος δυτικός διπλωμάτης στο MEE.

«Η πιο ανησυχητική τάση για τη Δύση είναι η αυξανόμενη δύναμη των υπερεθνικιστών στην κυβέρνηση. Είναι αντίθετοι με τη Δύση σχεδόν σε κάθε ζήτημα», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

«Όχι F-16 για σένα»

Ο Ερντογάν έκανε εκστρατεία προβάλλοντας την τουρκική στρατιωτική δύναμη και την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών στην εξουσία, έστρεψε τους μυς της Τουρκίας από τη Λιβύη στα ελληνικά νησιά και τον Καύκασο. Η κίνηση της Τουρκίας το 2017 να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 περικλείει την απομάκρυνση της χώρας από τη Δύση.

Αλλά η συμφωνία οδήγησε τους τεταμένους δεσμούς με την Ουάσιγκτον να πέσουν χαμηλότερα. Η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ και της επιβλήθηκαν κυρώσεις βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων το 2020.

Και οι S-400 έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο Omer Ozkizilcik, αναλυτής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας με έδρα την Άγκυρα, είπε στο MEE ότι η συμφωνία για τα F-16 θα αποτελέσει βασικό καμπανάκι των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας μετά τις εκλογές της Κυριακής.

«Η τελευταία, καλύτερη οπτική γωνία εργασίας που έχουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία είναι στρατιωτική προς στρατιωτική», είπε στο MEE. «Αν οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν καν την πώληση F-16, η σχέση θα είναι νεκρή».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την συμφωνία, αλλά αντιμετωπίζει σκληρή αντίθεση στο Κογκρέσο, όπου μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών έγραψε στον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο λέγοντας ότι θα αντιταχθούν στην πώληση έως ότου η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακόμη και με τους αναλυτές να είναι επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι η Άγκυρα θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η πώληση πρέπει να περάσει από τον γερουσιαστή Robert Menendez, τον ισχυρό Δημοκρατικό πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Είπε τον Μάιο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τον διαβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα παρακάμψει το βέτο του στη συμφωνία.

Η αρνητική στάση του Menendez στην πώληση, μαζί με τους Δημοκρατικούς νομοθέτες όπως ο γερουσιαστής Chris Van Hollen και ο Congressman Gregory Meeks, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, συνδέεται με ανησυχίες για τις στρατιωτικές εισβολές της Τουρκίας στη βόρεια Συρία κατά Κούρδων μαχητών και στρατιωτικές υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά.

Η ΣΧΕΣΗ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ»

– GONUL TOL, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Μια πηγή στο Κογκρέσο που γνωρίζει το θέμα και μίλησε με την MEE υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι για να επιτευχθεί συμφωνία για τα F-16 πιθανότατα θα απαιτούσε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει πίεση στους νομοθέτες τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για άλλες προτεραιότητες πολιτικής στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειταιγια μια συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

«Πόσο πολιτικό κεφάλαιο θα εξαντλήσει η κυβέρνηση για μια πώληση όπλων στον Ερντογάν που δεν είναι δημοφιλής στους πολιτικούς διαδρόμους, όταν χρειάζεται την υποστήριξη του Κογκρέσου για να δράσει με έναν άλλο αντιδημοφιλή ηγέτη της Μέσης Ανατολής (τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν)», ανέφερε η πηγή. «Και όταν η διοίκηση Μπαϊντεν μπαίνει σε εκλογική χρονιά».

Παρά την αντίσταση στο Καπιτώλιο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθήσει να σώσει τη σχέση με την Τουρκία ολοκληρώνοντας τη συμφωνία για τα F-16.

«Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία περισσότερο τώρα από ό,τι μετά τις τελευταίες εκλογές του 2018», είπε ο Ozkizilcik στο MEE. «Λόγω της κακής απόδοσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία είναι πλέον η ισχυρότερη ναυτική δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα».

«Απόλυτα συναλλακτικό»
Ο Ερντογάν είναι ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που διατηρεί καλούς δεσμούς τόσο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Τρεις ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανακοίνωσε παράταση δύο μηνών στη συμφωνία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, βάσει της οποίας τα πλοία σιτηρών της Ουκρανίας μπορούν να διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα προς τις παγκόσμιες αγορές. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς χρησιμοποίησε την Άγκυρα ως σημείο συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του για να προειδοποιήσει τη Μόσχα για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Αλλά η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για την Ουάσιγκτον.

«ΠΟΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΕΞΑΝΤΕΛΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ;»

– ΠΗΓΗ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

Ενόψει των εκλογών, ο Ερντογάν ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για δωρεάν φυσικό αέριο, πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξήσεις μισθών που βοήθησαν να μετριαστεί ο υψηλός πληθωρισμός για τους απλούς Τούρκους, αλλά στράγγισε τα κρατικά ταμεία. Τον Μάιο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 7,6 δισ. δολάρια στα 60,8 δισ. δολάρια μόνο σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

«Δεν μπορώ να δω πώς το έκανε ο Ερντογάν παρά μόνο με χρήματα από τον Κόλπο και τη Ρωσία», είπε ο Cagaptay στο MEE.

Οι αγορές φαίνεται ότι ήδη επενδύουν σε μια νίκη Ερντογάν την Κυριακή, με τα στοιχήματα έναντι της τουρκικής λίρας να αυξάνονται. Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Ερντογάν, λόγω της ανορθόδοξης άποψής του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

«Η οικονομική κρίση στην Τουρκία θα επιδεινωθεί και η χώρα θα είναι πιο ασταθής», δήλωσε στο MEE ο Gonul Tol, ιδρυτικός διευθυντής του προγράμματος Τουρκίας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

Λέει ότι οι οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν θα αποτρέψουν τις τόσο απαραίτητες δυτικές επενδύσεις, «κάνοντας τον Ερντογάν να εξαρτάται ακόμη περισσότερο από αυταρχικούς ηγέτες της στη Μέσης Ανατολής και τη Ρωσία για οικονομική υποστήριξη».

«Και βασικά η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας θα εξαρτηθεί από τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Είναι εντελώς συναλλακτικό τώρα», είπε.

middleeasteye.net

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να εξαντλήσει το πολιτικό κεφάλαιο για να υπογράψει τη συμφωνία για τα F-16 με μια Τουρκία που εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη Ρωσία Ένας υποστηρικτής του AKP κρατά πορτρέτο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, στις 14 Μαΐου 2023 (AFP) 24 Μαΐου 2023 19:49 BST Οι ΗΠΑ συμβιβάζονται με άλλα πέντε χρόνια ρήξης των σχέσεών τους με την Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή ως το φαβορί των εκλογών. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της μπορεί να ήλπιζαν σε ένα νέο ξεκίνημα με την Τουρκία, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Kemal Kılıcdaroglu βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την προεδρία, αλλά μετά από μια ισχυρή επίδειξη δύναμης του Ερντογάν, τώρα παραιτούνται από μια καυτή εκλογική περίοδο. «Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι ο Ερντογάν είναι εδώ για να μείνει», είπε στο Middle East Eye ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο οποίος τώρα προεδρεύει του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Wilson Center. «Και το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι μια καλύτερη σχέση». Εάν ο Ερντογάν νικήσει την Κυριακή, η προσέγγισή του στη Δύση θα αντιμετωπίσει μια πρώιμη δοκιμασία τον Ιούλιο, όταν τα μέλη του ΝΑΤΟ συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στη Λιθουανία. Στην κορυφή της ατζέντας θα είναι η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, την οποία η Τουρκία μπλοκάρει λόγω ισχυρισμών ότι η χώρα υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οντότητα σύμφωνα με την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν δούμε μια νίκη του Κιλιτσντάρογλου, θα υπάρξει μια στροφή προς τη Δύση από την Τουρκία περίπου 60%», δήλωσε στο MEE (MIDDLE EAST EYE) ανώτερος διπλωμάτης από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. «Με τη νίκη του Ερντογάν, υπάρχει ακόμα μια περιστροφή, αλλά είναι 20% – και ένα μεγάλο μέρος αυτής είναι η έγκριση της υποψηφιότητας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Διπλωμάτες και αναλυτές ελπίζουν ότι όποιος κερδίσει την Κυριακή, η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στη συμμαχία. Η «λίβρα σάρκας» του Ερντογάν ‘pound of flesh’* [ΣΣ. πριν συνεχίσουμε την μετάφραση να διευκρινήσουμε τι σημαίνει ο τίτλος, διότι έχει σημασία. Η φράση «λίβρα σάρκας» “pound of flesh” είναι μια μεταφορική έκφραση που προέρχεται από το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο Έμπορος της Βενετίας». Στο έργο, ένας χαρακτήρας ονόματι Σάιλοκ, ο οποίος είναι Εβραίος τοκογλύφος, απαιτεί μια λίβρα σάρκας ως εγγύηση για ένα δάνειο. Η φράση έχει γίνει από τότε ένα κοινό ιδίωμα που αναφέρεται σε μια σκληρή ή ανελέητη απαίτηση, ειδικά όταν περιλαμβάνει κάποιον να επιμένει στην αυστηρή εκπλήρωση μιας συμφωνίας ή να αποσπά την οφειλή του, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για το άλλο μέρος. Έξω από το έργο, η έκφραση “λίβρα σάρκας” χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει καταστάσεις όπου κάποιος επιμένει να αποσπάσει τα δικαιώματά του ή να εκδικηθεί, ακόμα κι αν προκαλεί σημαντική βλάβη ή αδικία στους άλλους. Υπονοεί μια αδιάκοπη επιδίωξη αυτού που κάποιος πιστεύει ότι δικαιούται, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες ή την ευημερία άλλων εμπλεκομένων”. Απο την απόδοση του όρου απο το Chat GPT.] Τον Ιούνιο, η Σουηδία αναμένεται να ψηφίσει έναν επικαιροποιημένο αντιτρομοκρατικό νόμο για τον οποίο έχει πιέσει η Τουρκία. Η σκανδιναβική χώρα ανταποκρίθηκε επίσης στις καταγγελίες της Άγκυρας εκδίδοντας τουλάχιστον έναν Κούρδο με φερόμενους δεσμούς με το PKK. «Αν όντως κερδίσει ο Ερντογάν την Κυριακή, αυτά τα βήματα θα είναι αρκετά για τον Στόλτενμπεργκ (Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ) και μερικούς άλλους να τον καλέσουν και να του πουν: «Έχεις τη λίβρα σάρκας σου, τώρα είναι η ώρα να το κάνεις». », είπε ο Jeffrey στο MEE. Ο Soner Cagaptay, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, λέει ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί την επιτομή της «συναλλακτικής» προσέγγισης της πολιτικής που μπορεί να περιμένει η Ουάσιγκτον εάν ο Ερντογάν εξασφαλίσει άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία. «Το μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα είναι «μπορούμε να κάνουμε μπίζνες», αλλά θα το ίδιο μήνυμα θα απευθυνθεί και στη Ρωσία». «Η ΠΙΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ» – ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο Ερντογάν, ο οποίος εξέπληξε τους δημοσκόπους και τους αναλυτές κερδίζοντας το 49,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, προχωρά στον δεύτερο γύρο της Κυριακής σε ισχυρή θέση. Τη Δευτέρα, έλαβε περαιτέρω ώθηση εξασφαλίζοντας την υποστήριξη του υπερεθνικιστή, υποψηφίου του τρίτου κόμματος, Σινάν Ογκάν, ο οποίος έλαβε λίγο περισσότερο από το 5% των ψήφων. Ο Cagaptay λέει ότι μια αποφασιστική νίκη θα μπορούσε να διευκολύνει τον Ερντογάν να προσεγγίσει τις ΗΠΑ. «Θα χρησιμοποιήσει τη νίκη για να εξασφαλίσει ένα τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν και στη συνέχεια μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, ίσως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ». Οι μουρμούρες για μια επαναφορά των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν εμφανιστεί απο πριν. Κάποιοι προέβλεψαν ότι η Ουάσιγκτον θα στηριχθεί στην Άγκυρα ως εταίρο ασφαλείας της Κεντρικής Ασίας μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έθεσε στο προσκήνιο τους αμυντικούς δεσμούς της Τουρκίας με το Κίεβο. Ακόμη και η εκλογή του Μπάιντεν το 2020 θεωρήθηκε ως μια νέα αρχή μετά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος και τη φυλάκιση ενός Αμερικανού πάστορα. «Κάθε φορά που συμβαίνει ένα σημαντικό γεγονός, είτε πρόκειται για το ξέσπασμα του πολέμου είτε για εκλογές στις ΗΠΑ και την Τουρκία, οι άνθρωποι προβλέπουν μια ευκαιρία για επαναφορά, αλλά δεν θα συμβεί ποτέ και σίγουρα δεν θα συμβεί αυτήν τη φορά», δήλωσε ο Nicholas Danforth, Αμερικανός -ειδικός στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Κάποιοι λένε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν απομακρυνθεί πάρα πολύ για να γεφυρώσουν τις διαφορές που πλέον ξεπερνούν τον Ερντογάν. Επισημαίνουν την ισχυρή εμφάνιση των υπερεθνικιστών στον πρώτο γύρο της Τουρκίας ως απόδειξη. «Η απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερη από τον Ερντογάν», είπε ο ανώτερος δυτικός διπλωμάτης στο MEE. «Η πιο ανησυχητική τάση για τη Δύση είναι η αυξανόμενη δύναμη των υπερεθνικιστών στην κυβέρνηση. Είναι αντίθετοι με τη Δύση σχεδόν σε κάθε ζήτημα», πρόσθεσε ο διπλωμάτης. «Όχι F-16 για σένα» Ο Ερντογάν έκανε εκστρατεία προβάλλοντας την τουρκική στρατιωτική δύναμη και την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών στην εξουσία, έστρεψε τους μυς της Τουρκίας από τη Λιβύη στα ελληνικά νησιά και τον Καύκασο. Η κίνηση της Τουρκίας το 2017 να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 περικλείει την απομάκρυνση της χώρας από τη Δύση. Αλλά η συμφωνία οδήγησε τους τεταμένους δεσμούς με την Ουάσιγκτον να πέσουν χαμηλότερα. Η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ και της επιβλήθηκαν κυρώσεις βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων το 2020. Και οι S-400 έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ο Omer Ozkizilcik, αναλυτής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας με έδρα την Άγκυρα, είπε στο MEE ότι η συμφωνία για τα F-16 θα αποτελέσει βασικό καμπανάκι των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας μετά τις εκλογές της Κυριακής. «Η τελευταία, καλύτερη οπτική γωνία εργασίας που έχουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία είναι στρατιωτική προς στρατιωτική», είπε στο MEE. «Αν οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν καν την πώληση F-16, η σχέση θα είναι νεκρή». Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την συμφωνία, αλλά αντιμετωπίζει σκληρή αντίθεση στο Κογκρέσο, όπου μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών έγραψε στον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο λέγοντας ότι θα αντιταχθούν στην πώληση έως ότου η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ακόμη και με τους αναλυτές να είναι επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι η Άγκυρα θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η πώληση πρέπει να περάσει από τον γερουσιαστή Robert Menendez, τον ισχυρό Δημοκρατικό πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Είπε τον Μάιο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τον διαβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα παρακάμψει το βέτο του στη συμφωνία. Η αρνητική στάση του Menendez στην πώληση, μαζί με τους Δημοκρατικούς νομοθέτες όπως ο γερουσιαστής Chris Van Hollen και ο Congressman Gregory Meeks, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, συνδέεται με ανησυχίες για τις στρατιωτικές εισβολές της Τουρκίας στη βόρεια Συρία κατά Κούρδων μαχητών και στρατιωτικές υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Η ΣΧΕΣΗ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ» – GONUL TOL, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Μια πηγή στο Κογκρέσο που γνωρίζει το θέμα και μίλησε με την MEE υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι για να επιτευχθεί συμφωνία για τα F-16 πιθανότατα θα απαιτούσε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει πίεση στους νομοθέτες τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για άλλες προτεραιότητες πολιτικής στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειταιγια μια συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. «Πόσο πολιτικό κεφάλαιο θα εξαντλήσει η κυβέρνηση για μια πώληση όπλων στον Ερντογάν που δεν είναι δημοφιλής στους πολιτικούς διαδρόμους, όταν χρειάζεται την υποστήριξη του Κογκρέσου για να δράσει με έναν άλλο αντιδημοφιλή ηγέτη της Μέσης Ανατολής (τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν)», ανέφερε η πηγή. «Και όταν η διοίκηση Μπαϊντεν μπαίνει σε εκλογική χρονιά». Παρά την αντίσταση στο Καπιτώλιο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθήσει να σώσει τη σχέση με την Τουρκία ολοκληρώνοντας τη συμφωνία για τα F-16. «Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία περισσότερο τώρα από ό,τι μετά τις τελευταίες εκλογές του 2018», είπε ο Ozkizilcik στο MEE. «Λόγω της κακής απόδοσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία είναι πλέον η ισχυρότερη ναυτική δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα». «Απόλυτα συναλλακτικό» Ο Ερντογάν είναι ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που διατηρεί καλούς δεσμούς τόσο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Τρεις ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανακοίνωσε παράταση δύο μηνών στη συμφωνία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, βάσει της οποίας τα πλοία σιτηρών της Ουκρανίας μπορούν να διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα προς τις παγκόσμιες αγορές. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς χρησιμοποίησε την Άγκυρα ως σημείο συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του για να προειδοποιήσει τη Μόσχα για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Αλλά η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για την Ουάσιγκτον. «ΠΟΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΕΞΑΝΤΕΛΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ;» – ΠΗΓΗ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ Ενόψει των εκλογών, ο Ερντογάν ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για δωρεάν φυσικό αέριο, πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξήσεις μισθών που βοήθησαν να μετριαστεί ο υψηλός πληθωρισμός για τους απλούς Τούρκους, αλλά στράγγισε τα κρατικά ταμεία. Τον Μάιο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 7,6 δισ. δολάρια στα 60,8 δισ. δολάρια μόνο σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερες από δύο δεκαετίες. «Δεν μπορώ να δω πώς το έκανε ο Ερντογάν παρά μόνο με χρήματα από τον Κόλπο και τη Ρωσία», είπε ο Cagaptay στο MEE. Οι αγορές φαίνεται ότι ήδη επενδύουν σε μια νίκη Ερντογάν την Κυριακή, με τα στοιχήματα έναντι της τουρκικής λίρας να αυξάνονται. Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Ερντογάν, λόγω της ανορθόδοξης άποψής του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. «Η οικονομική κρίση στην Τουρκία θα επιδεινωθεί και η χώρα θα είναι πιο ασταθής», δήλωσε στο MEE ο Gonul Tol, ιδρυτικός διευθυντής του προγράμματος Τουρκίας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. Λέει ότι οι οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν θα αποτρέψουν τις τόσο απαραίτητες δυτικές επενδύσεις, «κάνοντας τον Ερντογάν να εξαρτάται ακόμη περισσότερο από αυταρχικούς ηγέτες της στη Μέσης Ανατολής και τη Ρωσία για οικονομική υποστήριξη». «Και βασικά η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας θα εξαρτηθεί από τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Είναι εντελώς συναλλακτικό τώρα», είπε. Πηγή: middleeasteye.net απόδοση anixneuseis.gr […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα