Δ. Τσαϊλάς: οι συνέπειες των επιθέσεων στο Ιράν και το Ισραήλ κοιτώντας το «Μετά του Μετά»

- Advertisement -

του Δημήτρη Τσαϊλά, Υποναυάρχου ε.α.

Οι ισραηλινές επιδρομές με στόχο βάσεις και αμυντικές εγκαταστάσεις του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έχουν πυροδοτήσει αξιοσημείωτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ιράν. Οι Ιρανοί εκφράζουν ενεργά διαφορετικές απόψεις, και το δημόσιο αίσθημα φαίνεται ανάμεικτο.

Ορισμένοι επικρίνουν την ιρανική κυβέρνηση για τις περιφερειακές δραστηριότητές της, υποδηλώνοντας δυσαρέσκεια με τους πόρους που κατευθύνονται σε στρατιωτικές συγκρούσεις και όχι σε εσωτερικές ανάγκες. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν, επίσης, εκδηλώσεις εθνικιστικής υπερηφάνειας και καταδίκης των ενεργειών του Ισραήλ, με εκκλήσεις για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράν.

Τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης του Ιράν έχουν γενικά χαρακτηρίσει αυτές τις επιθέσεις ως επιθετικές ενέργειες, δίνοντας έμφαση στο κυρίαρχο δικαίωμα τους Ιράν να αμύνεται. Προσπαθούν επίσης να ενισχύσουν την υποστήριξη προς τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, παρουσιάζοντας την οργάνωση ως προστάτη των ιρανικών συμφερόντων. Ωστόσο, η δραστηριότητα των ανοικτών πηγών ενημέρωσης υποδεικνύει μια αποσύνδεση μεταξύ της επίσημης αφήγησης και του δημόσιου αισθήματος, με ορισμένους Ιρανούς να εκφράζουν απογοήτευση για τις αντιληπτές κυβερνητικές προτεραιότητες που παραβλέπουν τις εγχώριες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Αυτό το εσωτερικό χάσμα υπογραμμίζει μια υποκείμενη ένταση στο Ιράν σχετικά με τον ρόλο του στις περιφερειακές συγκρούσεις έναντι της αντιμετώπισης εσωτερικών ζητημάτων.

Η υποβαθμισμένη απάντηση του ιρανικού καθεστώτος στο ισραηλινό χτύπημα φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να προβάλει ανθεκτικότητα και να ελαχιστοποιήσει κάθε αντίληψη τρωτότητας. Ωστόσο, η αντίδραση του κοινού δείχνει μια διαφορετική πραγματικότητα. Πολλοί Ιρανοί φαίνεται να θεωρούν το χτύπημα ως απόδειξη των ανώτερων στρατιωτικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων έναντι του Ισραήλ, ειδικά σε σύγκριση με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και την αεράμυνα του ίδιου του Ιράν. Το γεγονός ότι η επίθεση στο Ισραήλ δεν στοχοποίησε τα βασικά στελέχη εξουσίας ή στρατιωτικές υποδομές, οδήγησε σε ένα αίσθημα απογοήτευσης μεταξύ των Ιρανών που ίσως περίμεναν μεγαλύτερο αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα.

Αυτό το χάσμα μεταξύ προσδοκιών και αποτελέσματος υπογραμμίζει την απογοήτευση του κοινού. Πολλοί, πιθανότατα, προετοιμάζονταν για διαταραχές στην καθημερινή ζωή που θα ασκούσαν μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς. Αντίθετα, ο σχετικά περιορισμένος άμεσος αντίκτυπος της πυραυλικής επίθεσης μπορεί να άφησε ορισμένους πολίτες να αισθάνονται ότι ένα δυνητικά μετασχηματιστικό γεγονός αποδείχθηκε λιγότερο επακόλουθο από το αναμενόμενο. Αυτή η δημόσια απάντηση υποδηλώνει ένα ισχυρό υπόγειο ρεύμα δυσαρέσκειας για το καθεστώς και έναν βαθμό ελπίδας μεταξύ ορισμένων ότι οι εξωτερικές πιέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο του Ιράν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αντίδραση του κοινού του Ισραήλ αντανακλά μια απροσδόκητη απογοήτευση. Πολλοί Ισραηλινοί φαίνεται ότι είχαν αυξημένες προσδοκίες, που τροφοδοτήθηκαν από τα υπονοούμενα των Ισραηλινών αξιωματούχων που υποδήλωναν μια επίθεση υψηλού αντίκτυπου, δυνητικά ανατρεπτική του καθεστώτος.

Η απογοήτευση είναι επομένως υπαρκτή και από της δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Η επίθεση των Ισραηλινών δεν αποσταθεροποίησε το καθεστώς με οποιονδήποτε αξιοσημείωτο τρόπο. Η συγκρατημένη προσέγγιση του Ισραήλ φαίνεται σαν μια χαμένη ευκαιρία να πιέσει το καθεστώς πιο αποτελεσματικά και ενισχύει τη συνεχιζόμενη απογοήτευση σε μια κυβέρνηση που θεωρείται ότι δίνει προτεραιότητα στην πολιτική επιβίωσή της έναντι των στρατηγικών επιδιώξεων. Η απογοήτευση στην προσέγγιση του Ισραήλ, λοιπόν, έγκειται στην αντίληψη ότι δεν προχώρησε αρκετά για να δημιουργήσει διαρκή πίεση ή αναστάτωση.

Από την άλλη πλευρά, η αντίδραση του ιρανικού κοινού αντικατοπτρίζει την επιθυμία για τολμηρή, αποφασιστική δράση που θα μπορούσε να φέρει ταχεία αλλαγή της εικόνας. Μια προσέγγιση «αστραπιαίου θανάτου» και όχι μια παρατεταμένη ή στρατηγική σύγκρουση. Αυτή η νοοτροπία φαίνεται να πηγάζει από την βαθιά απογοήτευση στο καθεστώς που θεωρείται ότι δεν ανταποκρίνεται στις εσωτερικές ανάγκες των ανθρώπων, με αποτέλεσμα πολλοί Ιρανοί να κοιτάζουν προς εξωτερικές δυνάμεις ως πιθανούς καταλύτες για αλλαγή.

Εκτιμάται ότι υφίσταται μια αξιοσημείωτη περιφρόνηση μεταξύ των Ιρανών αλλά και του ίδιου του Ισραήλ, στις διπλωματικές προσεγγίσεις ή λύσης στο περίπλοκο διεθνές πλαίσιο, το οποίο πιθανότατα επηρέασε τον υπολογισμένο χαρακτήρα των χτυπημάτων. Η εστίασή τους παραμένει στη δυνατότητα για άμεσο αντίκτυπο, χωρίς περιθώριο για πιο μετρημένες, σταδιακές στρατηγικές που συχνά υιοθετούν τα κράτη σε τέτοια σενάρια υψηλού ρίσκου.

Συμπερασματικά, αυτό δεν θα είναι το τέλος των ισραηλινο-ιρανικών εχθροπραξιών, εκτιμώντας ότι οι μελλοντικές ενέργειες πιθανότατα θα στοχεύουν εξέχοντα σύμβολα του ιρανικού καθεστώτος, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με τρόπο που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις προσδοκίες του κοινού. Αυτό αντανακλά την υποκείμενη ελπίδα των Ισραηλινών ότι η εντατικοποίηση της πίεσης θα μπορούσε τελικά να επιβάλει σημαντικές αλλαγές στη δομή εξουσίας του Ιράν.

Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι μέλος και ερευνητής του Institute for National and International Security, του Strategy International και του Research Institute for European and American Studies.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα