“Οι Σονάτες του Διαστήματος”

15/7/20 | 0 | 0 | 784 εμφανίσεις

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Ιωάννης Δαγκλής είναι ο καλεσμένος μας απόψε στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Στην ομιλία του με θέμα “Οι Σονάτες του Διαστήματος”
θα μας μυήσει σε θέματα Διαστημικής Φυσικής, μιλώντας μας για τις σχέσεις Ηλίου -Γης και τον “ήχο” του Διαστήματος.

“Οι Σονάτες του Διαστήματος”
Θεματική ομιλία στο Κεντρο Επισκεπτών Θησείου την Τετάρτη 15/07/2020, ώρα 20:30
Ομιλητής ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος
και Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου
Αθηνών, Δρ. Ιωάννης Δαγκλής.

Περίληψη της ομιλίας:
—————————–
Το διάστημα έχει και αυτό τις σονάτες του, οι οποίες ωστόσο είναι πιο κοντά στη μουσική του Ξενάκη παρά στις σονάτες του Μπετόβεν και επιπλέον παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον από πλευράς αστροφυσικής και διαστημικής τεχνολογίας. Μαγνητικές ταλαντώσεις σε συχνότητες ίδιες με αυτές που είναι αντιληπτές από το ανθρώπινο ακουστικό νεύρο, επιταχύνουν ελεύθερα ηλεκτρόνια σε ταχύτητες που αγγίζουν την ταχύτητα του φωτός. Οι ιδιόμορφες σονάτες του Διαστήματος μεταμορφώνουν αθώα ηλεκτρόνια σε ηλεκτρόνια-δολοφόνους, που με τις ιλλιγιώδεις τους ταχύτητες διαπερνούν τα τοιχώματα δορυφόρων και απειλούν ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:
———————————
Ο Ιωάννης Α. Δαγκλής είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (https://hsc.gov.gr/el/about/) και Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://scholar.uoa.gr/iadaglis/home). Έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για μια οκταετία. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας, και μέλος επιτροπών εμπειρογνωμόνων της NASA, της αντίστοιχης ευρωπαϊκής ESA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ακαδημίας της Φινλανδίας και άλλων εθνικών οργανισμών έρευνας. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την επιστημονική ανάλυση των παρατηρήσεων 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών και έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος 20 διεθνών και 9 εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων, με πιο πρόσφατο το SafeSpace – ένα από τα τρία προγράμματα που επιλέχθηκαν το 2019 για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της δράσης Space Weather του Horizon 2020. Το δημοσιευμένο έργο του κ. Δαγκλή περιλαμβάνει 5 βιβλία διαστημικής φυσικής και 110 άρθρα σε περιοδικά με κριτές, με περισσότερες από 5.500 ετεροαναφορές.

Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη. Απαιτείται προκράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 210 3490055, 210 3490160 και 210 3490036, έως την πλήρωση των απαραίτητων θέσεων.
Όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει την βραδιά με ξενάγηση και παρατήρηση του ουρανού στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου: http://www.noa.gr/index.php?id=628&lang=el

Category: Ειδησεις, Επιστήμη

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/5/21 | (0 σχόλια)
    AΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ Δύο τινά συμβαίνουν: ή τα Kάτλερς πουλάνε ψεύτικες σαιζ λονγκ, ή πάχυνα. Συμφέρει να πιστέψουμε το πρώτο. Ντροπή σας Kάτλερς! Και την αγόρασα γιατί είχε ωραίο σχέδιο (η αλήθεια είναι ότι έτριζε εξ αρχής, αλλά υπέκυψα στο ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας