Οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν αρχίζουν να ραγίζουν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ακόμη και στελέχη του καθεστώτος επικρίνουν τον Χαμενεΐ, κάτι που δεν συνέβη κατά τη διάρκεια προηγούμενων εξεγέρσεων.

Reuel Marc Gerecht  Ανώτερος Συνεργάτης

Ray Takeyh Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων

Απόσπασμα
Αυτή η φορά είναι διαφορετική. Ο ιρανικός λαός διαδηλώνει στους δρόμους για περισσότερο από ένα μήνα από τότε που η αστυνομία ηθικής ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου μια νεαρή γυναίκα επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φορούσε μαντίλα. Τώρα ακόμη και οι σύμμαχοι του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ αποστασιοποιούνται από την κυβέρνηση. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η ελίτ διασπάται, αλλά είναι σαφές ότι αυτές οι διαιρέσεις θα διευρυνθούν, ασκώντας άνευ προηγουμένου άγχος στο καθεστώς.

Για τέσσερις δεκαετίες, οι πιστοί του καθεστώτος έχουν ενωθεί σε περιόδους κρίσης. Όταν οι μεταρρυθμιστές απείλησαν το σύστημα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μετριοπαθείς και σκληροπυρηνικοί συνεργάστηκαν για να συντρίψουν την απειλή. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα πολλοί συντηρητικοί με επιρροή επιδεικνύουν ελάχιστη δυσαρέσκεια σχετικά με την κριτική που υφίσταταο ο κ. Χαμενεΐ και οι υποστηρικτές του.

Πάρτε τον Αλί Λαριτζάνι, ο οποίος ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος του Κοινοβουλίου και εξακολουθεί να είναι ένας από τους συμβούλους του κ. Χαμενεΐ. Ποτέ δεν ήταν γνωστό ότι νοιαζόταν για τα δικαιώματα των γυναικών. Υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και συκοφαντικός απέναντι στον κ. Χαμενεΐ. Αλλά σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην ιρανική εφημερίδα Ettela’at, κατήγγειλε την αυστηρή επιβολή του χιτζάμπ και επέμεινε: «Ο διάλογος είναι απαραίτητος και πρέπει να είναι ουσιαστικός. Πρέπει να παρέχουμε τους δημόσιους χώρους διαμαρτυρίας και ένα μέσο διεξαγωγής διαλόγου».

Ο κ. Gerecht, πρώην αξιωματικός στόχων του Ιράν στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών.

Ο κ. Takeyh είναι ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Το FDD είναι ένα μη κομματικό ερευνητικό ινστιτούτο που εστιάζει στην εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.

Η ανάλυση δημοσιεύεται στην Wall Street Journal

fdd.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα