Οι προκλήσεις της Γέλεν για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η μάχη στο αμερικανικό Κογκρέσο και η συζήτηση στο πλαίσιο του G20

DAVID LAWDER / REUTERS

H Aμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία κατόρθωσε να συσπειρώσει 130 χώρες και αυτές να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για μια μείζονα αλλαγή του διεθνούς φορολογικού συστήματος, που αφορά τα κέρδη των εταιρειών, ενδεχομένως να φέρει και θεμελιώδη διχασμό στο αμερικανικό Κογκρέσο. Και η πρόκληση θα είναι αντιστοίχως μεγάλη. Η κ. Γέλεν αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών που ανήκουν στην «Ομάδα των είκοσι», στη συνεδρίασή τους αύριο και μεθαύριο στη Βενετία. Οι ερωτήσεις θα σχετίζονται με το πώς η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη για να προβεί σε αύξηση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή και πώς θα επιβάλει νέους κανόνες, οι οποίοι θα επιτρέψουν σε πιο πολλές χώρες να φορολογήσουν μεγάλους και ιδιαίτερα κερδοφόρους πολυεθνικούς ομίλους. Κι ενώ οι υπουργοί της «Ομάδας των είκοσι» θα συζητούν τα επόμενα βήματα, όπως το εάν ο ελάχιστος συντελεστής θα πρέπει να υπερβεί το 15%, κάποιοι θα στρέφουν με ανησυχία το βλέμμα τους στο Καπιτώλιο.

Εκεί οι Ρεπουμπλικανοί και οι εκπρόσωποι των συμφερόντων της βιομηχανίας θα αντιμάχονται τις προτάσεις του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για αύξηση στη φορολογία επιχειρήσεων και πλουσίων. Οι εν λόγω προτάσεις συμπεριλαμβάνουν βασικές προβλέψεις, οι οποίες εναρμονίζουν την αμερικανική φορολογία με τη συμφωνία του ΟΟΣΑ για τον ελάχιστο συντελεστή και αναμένεται να συγκαταλεχθούν στο μέτρο για τη συμφιλίωση επί του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο στοχεύουν να περάσουν οι Δημοκρατικοί χωρίς τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών. Ο δε ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Mιτς Μακόνελ, έχει υποσχεθεί έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο. Αυτές οι διχαστικές θέσεις ενδεχομένως να φέρουν σε δύσκολη θέση την Τζάνετ Γέλεν, διότι εκείνη ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη διεθνή εκστρατεία για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο του 15% και πλέον, καθώς και τη θέσπιση ενός μηχανισμού ο οποίος θα επιτρέπει τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών να φορολογούνται μερικώς από τις χώρες στις οποίες πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως από το πού εδράζονται τα κεντρικά τους και οι πατέντες τους. «Εάν η Γέλεν πιέζει τις άλλες χώρες να υιοθετήσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο της τάξης του 15%, θα είναι απολύτως λογικό αυτές να αναρωτηθούν εάν το Κογκρέσο αποδεχθεί όσα η ίδια προτείνει για τον υπόλοιπο κόσμο», επισημαίνει η Μάναλ Κόρβιν, διευθύντρια της KPMG για θέμα φορολογικής πρακτικής της Ουάσιγκτον.

Ειδήμονες περί τα φορολογικά ισχυρίζονται ότι αφ’ ης στιγμής στις ΗΠΑ εφαρμόζεται για τις πολυεθνικές ένας ελάχιστος παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής της τάξεως του 10,5%, πιθανώς και να θεωρείται πως ήδη η χώρα έχει συμμορφωθεί με αυτό το τμήμα της συμφωνίας του ΟΟΣΑ. Εντούτοις απαιτείται να αυξηθεί ο συντελεστής, ώστε εμπράκτως να φθάσει το ελάχιστο του 15%. Από πλευράς της η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προτείνει να ενισχυθεί ο φόρος των πολυεθνικών στο 21%. Επιπλέον, το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει τις αλλαγές εκείνες προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα με νέα πολυμερή συμφωνία για τη μετατόπιση των δικαιωμάτων φορολόγησης για πολυεθνικές. Οπως ανέφερε αξιωματούχος, η Τζάνετ Γέλεν έχει στενή συνεργασία με τους ηγέτες των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που προεδρεύουν των αντίστοιχων φορολογικών επιτροπών, ώστε να συμπεριλάβουν προβλέψεις που θα εναρμονίσουν τη νομοθεσία με τους στόχους του ΟΟΣΑ. Τέλος, ο ίδιος τόνισε πως η πρόταση δικαιωμάτων φόρου πολυεθνικών έχει συνταχθεί με προσοχή, ώστε να είναι ελκυστική και για Δημοκρατικούς και για Ρεπουμπλικανούς, πόσω μάλλον που θα μειώσει τη διάκριση κατά αμερικανικών ομίλων και θα εξαλείψει τον ψηφιακό φόρο που βάλλει κατά των τεχνολογικών κολοσσών.

“Καθημερινή”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα