Οι προβλέψεις των Financial Times για τη νέα χρονιά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

euro2day.gr

Οι εκτιμήσεις για το τέλος της πανδημίας και τους εμβολιασμούς. Ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Βρετανία. Οι προσδοκίες για τον Μπάιντεν και η πιθανότητα εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας. Το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πού θα κινηθεί ο S&P 500 και το αργό πετρέλαιο.

Μια παγκόσμια πανδημία δεν ήταν στο ραντάρ των Financial Times – ή οποιουδήποτε άλλου – στις περσινές προβλέψεις για το 2020. Αλλά αποδείχτηκε, με τραγικό τρόπο, το καθοριστικό συμβάν της χρονιάς, και θα έχει κυρίαρχο ρόλο και το 2021.

Οδηγώντας τις ΗΠΑ σε ύφεση και προκαλώντας βουτιά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διέψευσε δύο από τις πιο σίγουρες προβλέψεις μας – και μόνο το 18% των αναγνωστών στον διαδικτυακό μας διαγωνισμό είχε προγνώσει σωστά τις δύο αυτές εξελίξεις.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση άφηναν ως το τέλος ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά η συμφωνία της τελευταίας στιγμής μείωσε τις γκάφες μας, το οποίο σημαίνει ότι δώσαμε μόνο πέντε λάθος απαντήσεις – και πάλι χειρότερα από τις τέσσερις περσινές.

Ο μεγάλος συνασπισμός της Άγκελα Μέρκελ δεν κατέρρευσε, ο Ματέο Σαλβίνι δεν επέστρεψε στην εξουσία στην Ιταλία και οι Εργατικοί στη Βρετανία διέψευσαν τις εκτιμήσεις μας και έγιναν και πάλι υπολογίσιμο εκλογικό μέγεθος.

Οι αναγνώστες με το υψηλότερο σκορ, ωστόσο, τα πήγαν καλύτερα από εμάς για τέταρτη διαδοχική χρονιά. Τρεις από αυτούς βγήκαν ισόπαλοι με 18 σωστές απαντήσεις, και η αναβολή των Ολυμπιακών του Τόκυο αχρήστεψε την ερώτηση μπαλαντέρ. Συγχαρητήρια στον Ραβί Τσάκρα από τη Βομβάη, στον Ούρλιχ Xέγκε από την Τουλούζη και τον Ντάνιελ Μάαγκ από τη Σιγκαπούρη.

Προσπαθήστε να κερδίσετε τους Financial Times απαντώντας στις 20 ερωτήσεις και την ερώτηση μπαλαντέρ από κάτω, συμπληρώνοντας το πραγματικό σας όνομα και το email σας.

Ευχές για ένα ευτυχισμένο και υγιές νέο έτος.

Νιλ Μπάκλεϊ

Θα κηρύξει ο ΠΟΥ το τέλος της έκτακτης κατάστασης δημόσιας υγείας για την Covid-19;

Όχι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, στις 30 Ιανουαρίου όταν υπήρχαν λιγότερα από 100 περιστατικά Covid-19 και κανένας θάνατος εκτός Κίνας. Θα ήταν ένας εκπληκτικός θρίαμβος για την επιστήμη, την ιατρική και την πολιτική αν η έκτακτη κατάσταση έληγε πριν το τέλος του 2021. Θα έπρεπε να πάνε όλα σωστά, από τις εκστρατείες εμβολιασμού μέχρι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι θάνατοι από Covid-19 ανέρχονται πλέον σε 10.000 την ημέρα. Ο απολογισμός είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι πολύ μικρότερος ως τον Δεκέμβριο αλλά όχι αρκετά μικρός για το επίσημο τέλος της πανδημίας.

Κλάιβ Κούκσον

Θα εμβολιαστεί η πλειονότητα των 5 δισεκατομμυρίων του ενήλικου πληθυσμού;

Όχι. Ενώ οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικοί φορείς γνωρίζουν ότι μόνο η επιτυχημένη χορήγηση του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο θα σταματήσει την εξάπλωση της Covid-19, ο βαθμός της κάλυψης αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα σημείο απόκλισης ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες. Γίνονται προσπάθειες για να κλείσει το χάσμα. Η Covax, η παγκόσμια πρωτοβουλία για ίση πρόσβαση στην ανοσοποίηση, έχει κλείσει συμφωνίες για την εξασφάλιση περίπου 2 δισ. δόσεων. Αλλά οι δυσκολίες στον εφοδιασμό και τα χρηματοδοτικά κενά που ενδέχεται να προκύψουν μπορεί να σημαίνουν ότι κάποια φτωχά κράτη θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν προγράμματα μαζικού εμβολιασμού. Ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η επιφυλακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό – ένα κρίσιμο ζήτημα για το 2021 – θα καταστήσουν πιο δύσκολη την προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού θα είναι προστατευμένη.

Σάρα Νέβιλ

Θα ανακτήσουν οι Συντηρητικοί με τον Μπόρις Τζόνσον ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των Εργατικών;

Όχι. Οι Εργατικοί υπό τη «νέα διαχείριση» του Κιρ Στάρμερ εμφανίζουν άνοδο σε κάθε ηλιακή ομάδα και στα δύο φύλα. Αλλά δεν θα είναι εύκολο ούτε για την αντιπολίτευση να αποκτήσει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, εκτός και αν οι Βρετανοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις τόσο του Brexit όσο και της πανδημίας ήταν σφάλμα της κυβέρνησης. Είναι κάτι που συζητούν οι σχολιαστές και οι δημοσκόποι – υπάρχει μια υποψία, ότι παρά την όποια ανικανότητα, ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται ως μια πρόκληση που θα έβαζε δύσκολα σε οποιοδήποτε πρωθυπουργό. Οι τοπικές και δημοτικές εκλογές του Μαϊου θα δείξουν αν η υπομονή του κοινού έχει εξαντληθεί.

Μιράντα Γκριν

Θα γίνει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία;

Όχι, όχι την επόμενη χρονιά. Αλλά θα υπάρξει συνταγματική κρίση, αν όπως είναι πιθανό, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, ζητώντας επίμονα νέα ψηφοφορία. Μόνο το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να εγκρίνει ένα νόμιμο δημοψήφισμα και ο Μπόρις Τζόνσον θα το αρνηθεί αρχικά. Δεδομένης της επιθυμίας για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αρχηγός του SNP, Νίκολα Στέρτζον, αντιστέκεται στα αιτήματα για τη διενέργεια παράνομου δημοψηφίσματος, οπότε ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα του 2021 θα είναι οι προσπάθειες της να αυξήσει την πολιτική πίεση για νέο δημοψήφισμα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Ρόμπερτ Σρίμσλεϊ

Θα είναι οι Πράσινοι της Γερμανίας στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό;

Ναι. Κανένας συνασπισμός μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου δεν είναι εφικτός χωρίς τους Πράσινους. Μια σύμπραξη με την αριστερά θα είναι πιο εύκολη, αλλά δεν θα έχουν την πλειοψηφία. Οπότε οι κεντρώοι πλέον Πράσινοι, με τον χαρισματικό συνεπικεφαλής Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα συνεργαστούν με τους Χριστιανοδημοκράτες. Το CDU θα πρέπει πολύ σύντομα να πορευτεί χωρίς τη δημοφιλή καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία αποχωρεί στις επόμενες εκλογές. Θα επιλέξει τον Άρμιν Λάσετ ως τον νέο αρχηγό του κόμματος. Αλλά όταν η δημοτικότητά του υποχωρήσει, θα στηρίξει τον πιο αποτελεσματικό και φίλο των Πρασίνων πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, για να ηγηθεί μιας κεντροδεξιάς προεκλογικής εκστρατείας.

Μπεν Χολ

Θα κατηγορήσουν οι Βρυξέλλες κάποια χώρα για παραβιάσεις του κράτους δικαίου;

Όχι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει πρώτα να ορίσει πότε ενεργοποιείται η νέα ρήτρα στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., η οποία επιτρέπει τη διακοπή ή το πάγωμα των κοινωνικών κονδυλιών αν οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου αφορούν «άμεσα» τη χρήση των πόρων. Δεν θα εφαρμόσει τον μηχανισμό μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει για τη νομιμότητά του. Κάποιοι ελπίζουν ότι το δικαστήριο μπορεί να εκδώσει γρήγορα την απόφαση εφόσον είναι επιτακτικό ζήτημα. Ωστόσο, μια απόφαση πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετούς μήνες ως και χρόνο για να εκδοθεί. Αυτό θα δώσει στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, τον αυταρχικό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας – και βασικό στόχο της ρήτρας για το κράτος δικαίου – αρκετό χρόνο για να οργανώσει την άμυνα του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2022.

Αν-Συλβέν Τσάσανι

Θα είναι ο Τζο Μπάιντεν ένας αδύναμος πρόεδρος;

Όχι. Ο κ. Μπάιντεν θα δυσκολευτεί να περάσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις από μια Γερουσία υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων. Αλλά θα έχει άπλετο πεδίο δράσης στην εξωτερική πολιτική και τη δυνατότητα να παρέμβει μέσω διαταγμάτων, όπως για παράδειγμα για την επανένταξη των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, τον τερματισμό της κατασκευής του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και τη χάραξη συνεκτικής πολιτικής για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αν σταθεί τυχερός μπορεί να αποσπάσει καναδυό ψήφους Ρεπουμπλικάνων για την έγκριση του οικονομικού προγράμματος των 2 τρισ. δολαρίων για την «καλύτερη ανοικοδόμηση» της Αμερικής.

Αλλά μην βασίζεστε σε αυτό.

Εντ Λους

Θα καταλήξουν οι ΗΠΑ και η Κίνα σε εμπορική συμφωνία;

Όχι. Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν θα υιοθετήσει έναν πολύ πιο συμβιβαστικό τόνο, κανένα από τα βασικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών – από τις παραβιάσεις των κανόνων του Π.Ο.Ε. μέχρι τα δικαιώματα των εργαζομένων, το περιβάλλον και τη ρύθμιση των τεχνολογικών κολοσσών και της ψηφιακής οικονομίας – δεν πρόκειται να επιλυθεί. Ο κ. Μπάιντεν δεν έχει την πολυτέλεια να φανεί ήπιος απέναντι στην Κίνα υπό τον φόβο ότι θα χάσει στήριξη σε πολιτείες-κλειδιά πριν τις ενδιάμεσες εκλογές. Και η Κίνα, υπό τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, έχει ανακοινώσει ότι θέλει να έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την αμερικανική τεχνολογία και τις αμερικανικές εφοδιαστικές αλυσίδες ως το 2035.

Το πρόβλημα «ένας κόσμος, δύο συστήματα» θα παραμείνει.

Ράνα Φόρουχαρ

Θα ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ κατά της κινεζικής εξουσίας;

Όχι. Η εφαρμογή του νόμου εθνικής ασφάλειας από την Κίνα τη φετινή χρονιά έχει αλλάξει τα δεδομένα για τους φιλόδοξους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ. Σποραδικές διαδηλώσεις κατά του πιο σκληρού καθεστώτος που επέβαλε το Πεκίνο στην περιοχή μπορεί να σημειωθούν περιστασιακά το 2021, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα εξαπλωθούν και θα έχουν διάρκεια. Ο νέος νόμος ποινικοποιεί τις ενέργειες «απόσχισης, ανατροπής, τρομοκρατίας και συνομωσίας» και προβλέπει μέχρι και ισόβια φυλάκιση. Η αστυνομία είναι επίσης σε μεγαλύτερη εγρήγορση για οποιοδήποτε σημάδια αναταραχής.

Τζέιμς Kιντζ

Θα επιστρέψει το ΑΕΠ της Ινδίας στο προ πανδημίας επίπεδα;

Ναι. Η Ινδία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από ένα αυστηρό lockdown. Το ΑΕΠ της κατέγραψε ιστορική βουτιά 24% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η οικονομία υπολογίζεται ότι συρρικνώθηκε ως και 9% το 2020, αλλά προβλέπεται να ανακτήσει αυτές τις απώλειες και να αναπτυχθεί κατά περίπου 10% την επόμενη χρονιά. Η ανάκαμψη, ωστόσο, συνοδεύτηκε από μεγάλες ανατροπές, με τις μεγάλες, καλύτερα κεφαλαιοποιημένες εταιρείες να κερδίζουν μερίδιο αγοράς εις βάρος των οικογενειακών επιχειρήσεων. Παρά τα καλά νούμερα, πολλά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να δυσκολεύονται, ένα πιθανό βαρίδι στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Έιμι Κάζμιν

Θα διατηρηθεί ο Νίκολας Μαδούρο στην εξουσία στη Βενεζουέλα;

Ναι. Μολονότι οδήγησε τη χώρα του σε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις σε καιρό ειρήνης, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 75% σε πέντε χρόνια, ο κ. Μαδούρο έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ καθώς πήρε τον έλεγχο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας μετά από νοθευμένες εκλογές. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να απομακρύνει τον κ. Μαδούρο και δεν συνιστά πλέον σοβαρή απειλή. Με τους διεθνείς συμμάχους της Βενεζουέλας – τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και την Κούβα – να βρίσκονται σταθερά στο πλευρό του κ. Μαδούρο, η μόνη πραγματική του ανησυχία είναι ένα πραξικόπημα εκ των έσω. Για αυτό έχει μια μεγάλη και καλά εκπαιδευμένη ομάδα από κουβανούς σωματοφύλακες.

Μάικλ Στοτ

Θα επανενταχτούν οι ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν;

Ναι. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λέει ότι η Ουάσιγκτον θα επανενταχθεί στη συμφωνία αν το Ιράν επιδείξει και πάλι «πλήρη συμμόρφωση». Ο Χασάν Ρουχανί, ο πρόεδρος του Ιράν, έχει δηλώσει ότι η Τεχεράνη θα μειώσει την πυρηνική της δραστηριότητα σε ευθυγράμμιση με τη συμφωνία αν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ. Και οι δύο έχουν το πολιτικό κίνητρο να το κάνουν. Ο κ. Ρουχανί ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας και η τύχη της θα καθορίσει την παρακαταθήκη του. Πολλοί από την ομάδα του κ. Μπάιντεν είχαν διαπραγματευτεί τη συμφωνία και θα θέλουν να αντιστρέψουν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να την εγκαταλείψει. Αλλά υπάρχουν πολλά πιθανά εμπόδια. Και αν κάποιος σκληροπυρηνικός κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου στο Ιράν – όπως αναμένεται – τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα.

Άντριου Ίνγκλαντ

Θα επανεκλεγεί ο Άμπιι Αχμέντ της Αιθιοπίας;

Ναι, αλλά θα είναι δύσκολο. Ο Άμπιι Αχμέντ έχει υποσχεθεί να διενεργήσει εκλογές το 2021. Μια πρόταση για αναβολή λόγω της πανδημίας προκάλεσε κόντρα με το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ, το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή εδώ και 27 χρόνια και επιτυγχάνει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο κ. Άμπιι έστειλε στρατιώτες στο Τιγκρέ για να καταπνίξει την εξέγερση, αλλά τώρα αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια άλλων περιοχών που διεκδικούν περισσότερη αυτονομία. Η ανάμνηση του νόμπελ ειρήνης που κέρδισε ο πρωθυπουργός το 2019 και τoυ αρχικού θαυμασμού έχει αρχίσει να σβήνει. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα επιβιώσει και θα προωθήσει το όραμα του για μια φιλελεύθερη οικονομία και ένα ενιαίο κράτος.

Ντέιβιντ Πίλινγκ

Θα μειωθεί το ποσοστό των λευκών στα διοικητικά συμβούλια των αμερικανικών εταιρειών;

Όχι. Ο αγώνας για φυλετική ισότητα στις ΗΠΑ πέρασε και στα διοικητικά συμβούλια φέτος, με διαδηλωτές να καλούν τους προέδρους που υπόσχονταν να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων να κοιταχτούν στον καθρέφτη. Μόλις το 12,5% των 3000 προέδρων διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών του Russell 3.000 προέρχονται από εθνικές και φυλετικές μειονότητες, σύμφωνα με την Institutional Shareholder Services, ένα κλάσμα μόνο του 40% των Αμερικανών που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Ο Nasdaq, η Καλιφόρνια και διάφοροι επενδυτές πιέζουν τώρα για μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό στο 15% το 2021; Μην είστε βέβαιοι. Η αλλαγή θα γίνει πιο γρήγορα από πριν αλλά πιο αργά από ότι ελπίζουν πολλοί.

Άντριου Ετζκλιφ-Τζόνσον

Θα αποδειχθεί το 2021 χρονιά ορόσημο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ναι. Υπήρξαν απατηλές αυγές στο παρελθόν, με τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα να ανεβαίνουν και να πέφτουν μαζί με τις επιδοτήσεις. Αλλά τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι στη Γερμανία και στην Σκανδιναβία καθώς το ντίζελ υποχωρεί. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξηθούν περισσότερο από 50% το 2021. Αυτό θα συμβεί, με τις πωλήσεις να πλησιάζουν το 5% των συνολικών πωλήσεων από το 3,2% του 2020 με βάση τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Τζον Γκάπερ

Θα ξεπεράσει η συνολική κεφαλαιοποίηση των πέντε μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ τα $8 τρισ.;

Ναι. Αφότου η συνολική κεφαλαιοποίηση τους διπλασιάστηκε σε δύο χρόνια, στα 7 τρισ. δολάρια, και με τις ρυθμιστικές αρχές να σφίγγουν τον κλοιό, αυτή ίσως να φαίνεται η κατάλληλη στιγμή για να εγκαταλείψει κανείς τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Αλλά οι πέντε μεγάλοι – η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Alphabet και το Facebook – βγήκαν από την κρίση σε καλύτερη κατάσταση από πολλούς άλλους. Η περιουσία του Τζεφ Μπέζος της Amazon εκτινάχτηκε. Τα επιπρόσθετα 160 δισ. δολάρια έσοδα που αναμένεται να αποκομίσουν οι πέντε αυτές εταιρείες, μια αύξηση 13%, προκαλούν ίλιγγο καθώς η υφήλιος προσπαθεί να βγει από την πανδημία. Με ένα πλεόνασμα ρευστών που κάπου πρέπει να τοποθετηθεί, οι επενδυτές δύσκολα μπορούν να αγνοήσουν αυτή την ισχυρή ανάπτυξη.

Ρίτσαρντ Γουότερς

Θα επιστρέψει στο γραφείο πάνω από το 50% των Ευρωπαίων υπαλλήλων γραφείου;

Ναι. Πολλοί υπάλληλοι γραφείου απολάμβαναν τη δουλειά από το σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown αλλά για αυτούς που μένουν σε στενόχωρα σπίτια ή με παιδιά που έχουν υποχρεώσεις για το σχολείο, η ζωή δεν ήταν τόσο ρόδινη. Οι έρευνες της Morgan Stanley για τους εργαζομένους σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν ότι το 28 με 30% του προσωπικού γραφείου δεν εργάστηκε καθόλου από το σπίτι μετά το καλοκαίρι. Ένα επιπλέον 11 με 14% δεν θα ήθελε να το κάνει στο μέλλον. Η πλειονότητα των υπαλλήλων θέλουν να εργάζονται τουλάχιστον μια ημέρα την εβδομάδα από το σπίτι – και πρέπει να έχουν την επιλογή αυτή – αλλά, με τα εμβόλια διαθέσιμα, τουλάχιστον οι μισοί θα επιστρέψουν για πάνω από δύο από τις πέντε εργάσιμες ημέρες.
Κάποιοι λίγοι μπορεί να αρχίσουν να το απολαμβάνουν και πάλι.

Άντριου Χιλ

Θα κλείσει ο S&P 500 τη χρονιά πάνω από τις 4.000;

Ναι. Ο παγκόσμιος δείκτης για την εμπιστοσύνη των επενδυτών είχε ένα σπουδαίο ράλι το 2020, χάρη στην τόνωση που πρόσφεραν απλόχερα οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με άνοδο περίπου 15%. Η χορήγηση των εμβολίων σημαίνει ότι οι μετοχές που δεν είχαν σημειώσει ιδιαίτερη ανάκαμψη μετά τον Μάρτιο – όπως αυτές της ενέργειας και του χρηματοοικονομικού τομέα – πρέπει να καλύψουν το χαμένο έδαφος, ενώ είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ένα σοβαρό πλήγμα για τους τεχνολογικούς αστέρες.

Κέιτι Μάρτιν

Θα επιστρέψουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα προ πανδημίας επίπεδα;

Ναι. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βούτηξαν κατά 7% το 2020 μετά το κώμα στο οποίο έριξε την παγκόσμια οικονομία η Covid-19, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά οι εκπομπές αρχίζουν ήδη να αυξάνονται στα επίπεδα που βρίσκονταν στο τέλος του 2019, τουλάχιστον στην Κίνα, η οποία ευθύνεται για πάνω από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Ε.Ε. θέλει μια πράσινη ανάκαμψη αλλά τα σχέδια τόνωσης σε άλλες μεγάλες οικονομίες είναι προσανατολισμένα σε τομείς που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές θα ανακάμψουν όπως έκαναν και μετά την κρίση του 2008, παρά τις υποσχέσεις που δίνουν χώρες πριν τη σύνοδο για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γκλασκώβη τον Νοέμβριο.

Πιλίτα Κλαρκ

Θα παραμείνει το αργό πάνω από τα $50 το βαρέλι;

Ναι. Η αγορά πετρελαίου έλαβε ώθηση από το ξεκίνημα των μαζικών εμβολιασμών. Αλλά μετά από μήνες lockdown και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που οδήγησαν σε κατάρρευση την κατανάλωση και τις τιμές, μπορεί να διατηρηθεί αυτή η αισιοδοξία; Καθώς ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία, η κατανάλωση θα κινηθεί υψηλότερα. Αυτό μπορεί να αντισταθμίσει τα όποια επιπρόσθετα βαρέλια παραχθούν από τις χώρες του ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και τους συμμάχους τους, οι οποίοι έχουν προβεί σε ρεκόρ μειώσεις στην παραγωγή. Η συμμαχία τους φαίνεται εύθραυστη, αλλά το χειρότερο σενάριο από όλα θα ήταν ένα σχέδιο για ανεξέλεγκτη εισροή εκατομμυρίων βαρελιών στην αγορά. Αλλά από τη στιγμή που θέλουν να αποφύγουν μια νέα βουτιά στις τιμές, είναι πιο πιθανό ότι το οποιοδήποτε tapering θα είναι αντίστοιχο με την ανάκαμψη της ζήτησης.

Αντλί Ραβάλ

Ερώτηση μπαλαντέρ: Ποια θα είναι η κεφαλαιοποίηση της Tesla στο τέλος της χρονιάς;

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα