ΟΙ ΠΛΑΤΑΝΙΏΤΕΣ ΑΜΕΡΙΚΉΣ ΤΊΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΓΙΏΡΓΟ ΤΣΟΎΝΗ, ΝΈΟ ΠΡΈΣΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 Εθνικός Κήρυξ 02 Μαΐου 2022
Του Χριστόδουλου Αθανασάτου ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.
«Είναι τιμή για εμένα να είμαι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ομως, θα είμαι πάντα το παιδί από τον Πλάτανο». Με αυτά τα λόγια, ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, έκλεισε την ομιλία του και καταχειροκροτήθηκε, κατά το αποχαιρετιστήριο γεύμα που διοργάνωσαν προς τιμήν του οι συντοπίτες του από τον Σύλλογο Πλατανιωτών Αμερικής.
Σε μια εκδήλωση ενίοτε συναισθηματικά φορτισμένη, με γνώριμα πρόσωπα στον νέο πρέσβη να δίνουν το «παρών» και να λαμβάνουν τον λόγο, δεκάδες μέλη του Συλλόγου Πλατανιωτών, και όχι μόνο, που γνωρίζουν τον Γιώργο Τσούνη και την οικογένειά του, έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι και να ευχηθούν «καλή επιτυχία» στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.
Ξεχωριστή, αλλά και διακριτική, ήταν η παρουσία της μητέρας του, Ελένης Τσούνη, της αδελφής του, Αναστασίας, αλλά και της συζύγου του, Ολγας, με τα τρία παιδιά τους, Δημήτρη, Ελένη και Γιάννα, που επίσης έγιναν αποδέκτες συγχαρητηρίων για τον νέο πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, όπως επίσης και του πρώην γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, Αλ ντ’ Αμάτο (Al D’ Amato), ο οποίος μίλησε για την συνεργασία που είχε με τον κ. Τσούνη κατά τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του.
Με ιδιαίτερα συναισθηματικούς τόνους μίλησε και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Δημήτρης Κωσταράς, με καταγωγή από τον Πλάτανο και φίλος της οικογένειας Τσούνη, ο οποίος είχε διακρίνει από νωρίς τα χαρίσματα του νεοδιορισθέντος Πρέσβη.
Σε κάθε περίπτωση, κοινή συνισταμένη όλων, εκτός από την προσωπική αναφορά στον Γιώργο Τσούνη, ήταν και η σημασία που έχει για την ελληνική διασπορά γενικότερα, ο διορισμός ενός μέλους της στο κρίσιμο διπλωματικό χαρτοφυλάκιο, που αποτελεί τον πιο άμεσο δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα.
«Υποχρέωσή μου να είμαι αποτελεσματικός»
Στην ομιλία του, ο Γιώργος. Τσούνης στάθηκε αρχικά στον συμβολισμό της προσωπικής του πορείας προς τη θέση του πρέσβη, σε αντιπαραβολή με το όνειρο του Ελληνα μετανάστη που αγωνίζεται για την οικογένειά του σε μια τόσο μακρινή χώρα, όπως οι ΗΠΑ. «Εφτασαν στις ΗΠΑ αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά, διότι ήθελαν οι οικογένειές τους να έχουν μια καλύτερη ζωή. Εκαναν τα πάντα για να μορφωθούν τα παιδιά τους. Αυτό είναι σημαντικό για όλους μας, που προσέφεραν οι παππούδες ή οι γονείς μας που ήρθαν εδώ. Αυτό που τους χρωστάμε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τους το ξεπληρώσουμε», τόνισε ο Γιώργος Τσούνης, χαρακτηρίζοντας τα χρόνια που περνούσε στον Πλάτανο Ναυπακτίας ως «τα καλύτερα της ζωής του».
«Υπάρχει αυτός ο αόρατος δεσμός που έχουμε μεταξύ μας εμείς από τον Πλάτανο. Θα μείνουμε μαζί, θα πετύχουμε μαζί και θα βοηθήσουμε ο ένας στον άλλον. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Αμερικανοί, αλλά εξίσου περήφανοι και για την ελληνική μας καταγωγή. Τα χρόνια μου στον Πλάτανο είναι τα καλύτερα της ζωής μου», ήταν τα λόγια του, ενώ στην συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στον πατέρα του. «Ο πατέρας μου έλεγε να μην ξεχάσω ποτέ τις ρίζες μου. Μιλούσε για τα ελληνικά ιδανικά της καλοσύνης, την αγάπη, την ακεραιότητα και το φιλότιμο. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού η έννοια του φιλότιμου», τόνισε ο Γιώργος Τσούνης.
Επίσκεψη Μητσοτάκη και ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Ασφαλώς, η έναρξη της θητείας του Γιώργου Τσούνη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, συμπίπτει και με την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου. Ο κ. Τσούνης εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ενώ προσέθεσε πως τόσο το χρονικό σημείο της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, αλλά και της ομιλίας στο Κογκρέσο, καταδεικνύουν πολλά για την πρόοδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
«Οπως γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται τις ΗΠΑ σε λίγες βδομάδες. Θα έχω την τιμή να τον συνοδεύσω στον Οβάλ Γραφείο, μαζί με τον Πρόεδρο, προκειμένου η Ελλάδα και οι ΗΠΑ να μιλήσουν για την Ουκρανία, τη σταθερότητα στην περιοχή, τα διεθνή θέματα και ενίσχυση των σχέσεων. Δεν υπάρχουν πολλές διμερείς συναντήσεις στο Οβάλ Γραφείο αυτές τις μέρες. Η Ελλάδα λαμβάνει σημαντική γεωστρατηγική σημασία. Είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ήταν η αναφορά του Γιώργου Τσούνη.
Παράλληλα, ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε την πεποίθηση πως, εφόσον η δική του θητεία κριθεί επιτυχημένη, θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλους Ελληνες της Διασποράς προκειμένου να αναλάβουν ανάλογο ρόλο.
«Του έχουμε εμπιστοσύνη»
Η αποδεδειγμένη αγάπη του Γιώργου Τσούνη για την Ελλάδα ήταν μια από τις βασικές αναφορές των παρευρισκομένων, τόσο στις ομιλίες, όσο και στις δηλώσεις, σχετικά με το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει ο νέος πρέσβης. Ασφαλώς, πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η μητέρα του, Ελένη, η οποία δήλωσε πεπεισμένη πως ο γιος της θα βοηθήσει την Ελλάδα, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, ενώ έκανε λόγο για μια εξέλιξη που ο ίδιος ήθελε πολύ. «Είμαι πολύ περήφανη για τον Γιώργο. Είναι ένα καλό παιδί που μεγάλωσε όμορφα. Κάθε χρόνο πηγαίναμε στο χωριό μας, στην ορεινή Ναυπακτία. Είχαμε μια ωραία οικογένεια. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ την Ελλάδα, διότι μέχρι σήμερα έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα και για την Ελλάδα και την Κύπρο. Από μικρό παιδί του άρεσε να βοηθάει και να δίνει. Είναι πολύ καλό παιδί και καλός άνθρωπος. Να είστε και εσείς περήφανοι για αυτόν. Οταν εγκρίθηκε η υποψηφιότητά του ήταν πολύ χαρούμενος και συγκινημένος, το ήθελε πολύ. Είχε όνειρο να ασχοληθεί με την πολιτική από μικρός», ανέφερε η κ. Τσούνη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αδελφή του, Αναστασία.
«Χαίρομαι πολύ για τον αδελφό μου. Η Ελλάδα θα είναι τυχερή γιατί την αγαπάει πολύ», ήταν τα λόγια της.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, αφού συνεχάρη την μητέρα και την οικογένεια του Γιώργου Τσούνη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρει, αλλά προέτρεψε άπαντες «να τον προστατεύσουν», τονίζοντας ότι γνωρίζει τα καθήκοντα και τους στόχους του. «Ο δικός σας Γιώργος, ο δικός μας Γιώργος, είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να του ζητήσουμε τίποτα. Ολα που θα θελήσετε να του ζητήσετε, τα έχει μέσα στην καρδιά του. Πρέπει να τον προστατεύσουμε για να πετύχει -για το οποίο είμαστε σίγουροι- και να τον θαυμάσουμε και σε ακόμα πιο ψηλά αξιώματα», είπε ο Δρ Κούτρας.
Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Κωσταράς, εξήρε τις ικανότητες του Γιώργου Τσούνη αλλά και την επιτυχία που είχε στην ζωή του, προτρέποντάς τον «να μην ξεχάσει την Ελλάδα και την Κύπρο». «Ο Γιώργος θα μας κάνει όλους περήφανους. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή που ένα παιδί γονιών του Πλατάνου έφτασε σε αυτό το μεγάλο αξίωμα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναδειχθεί ως άξιος αντιπρόσωπος αυτής της μεγάλης χώρας. Είμαι βέβαιος πως εκεί που πάει θα αντιπροσωπεύσει με μεγάλη αγάπη και τις δυο πατρίδες, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσει τα συμφέροντα της Ελλάδας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο», τόνισε ο κ. Κωσταράς, ενώ πεπεισμένη για την επιτυχία του Γιώργου Τσούνη δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου -και ξαδέλφη του- Γεωργία Τσούνη.
«Είμαστε πολύ περήφανοι σαν Πλατανιώτες, γιατί ένα μικρό χωριό όπως το δικό μας, όπως ο Πλάτανος Ναυπακτίας, έβγαλε έναν μεγάλο και τρανό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα. Από μικρό παιδί αγαπούσε την Ελλάδα και είμαι αισιόδοξη ότι θα κάνει σπουδαία πράγματα και θα υποστηρίξει, ασφαλώς και την Αμερική», είπε η κ. Τσούνη, με την Βασιλική Βλάντη να εκφράζεται σε ανάλογο ύφος. «Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι. Τον ξέρω από μικρό παιδί, από τους γονείς μας, τον Πλάτανο Ναυπακτίας. Ξέρω ότι όλο το χωριό χαίρεται για τον Γιώργο. Ο πατέρας του γεννήθηκε εκεί και τώρα το παιδί του έκανε οικογένεια στην Αμερική και έφτασε να είναι πρέσβης στην Ελλάδα. Είναι πολύ περήφανος για την καταγωγή του και έχω ακούσει ότι θέλει να έρθει και στο πανηγύρι μας φέτος», κατέληξε η κ. Βλάντη.
Ως αναμνηστικό δώρο, το Δ.Σ. του Συλλόγου Πλατανιωτών προσέφερε στον πρέσβη μια εικόνα του Αγίου Νικολάου, παρουσία του π. Παντελεήμονα Παπαδόπουλου.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα