Οι παρενέργειες της Συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία απασχολεί εκτός απο την Τουρκία που αντιδρά “α λα τούρκα” και άλλες γειτονικές χώρες με τις οποίες εκκρεμεί η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
Στη Λιβύη η μεν πλευρά Χαφτάρ την θεωρεί θετικό γεγονός η δε πλευρά Σάρατζ δεν την αναγνωρίζει.
Στην Αλβανία, με την οποία δηλώθηκε απο την Αθήνα πως θα επιδιωχθεί συμφωνία το Συμβούλιο Αλβανών Πρέσβεων ζητά τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τις συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο διότι το 2009 που υπογράφηκε η ακυρωθείσα απο το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφωνία, δεν υπήρχαν.
Οι θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη σχετικά με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Youssef Al-Aqouri που εδρεύει στην Βεγγάζη και πρόσκειται στο στρατόπεδο Haftar, (LNA), εξέφρασε την ικανοποίηση της Βουλής για κάθε συμφωνία που ενισχύει τα συμφέροντα και τις οικονομικές φιλοδοξίες της Λιβύης στη Μεσόγειο και της παρέχει την σχετική νομοθεσία. Προσθέτοντας ότι αυτές οι συμφωνίες, προκειμένου να αποκτήσουν νομιμότητα και αποδοχή, πρέπει να γίνονται με αμοιβαία συναίνεση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων χωρών .
Όσον αφορά στην αιγυπτιακή-ελληνική συμφωνία, ο Al-Aqouri χαιρετίζει κάθε συμφωνία που συνάπτεται στη Μεσόγειο, υπό την προϋπόθεση ότι σέβεται τα συμφέροντα της Λιβύης και των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της, σημειώνοντας ότι η Λιβύη δεν συμμετείχε στις αιγυπτοελληνικές συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2014.

Ο Αλ-Ακουούρι τόνισε ότι η Λιβύη δεν θα παραιτηθεί από κανένα νόμιμο δικαίωμα που έχει στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και ότι η συζήτηση είναι θέμα που έχει ανατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και μόνο η Επιτροπή Εξωτερικών μπορεί να το αποφασίσει, ενώ το τεχνικό κριτήριο βασίζεται στη γνώμη ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων με βάση το όφελος της Λιβύης.

Ο Al-Aqouri εξήγησε ότι οι δηλώσεις του έρχονται ως απάντηση σε δημοσιεύματα που έλαβαν χώρα σχετικά με τις συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ ορισμένων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, ζητώντας από τα ΜΜΕ την αντικειμενική και πλήρη διαβίβαση των δηλώσεων και της γνώμης της Επιτροπής

.https://www.afrigatenews.net/article/خارجية-البرلمان-نرحب-بأي-اتفاقية-تحقق-مصالح-ليبيا-في-المتوسط/

Από την άλλη πλευρά, το μέλος του Κρατικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Ιμπραήμ Σαχάντ της κυβέρνησης Saraz (GNA), ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δηλώνει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι μια οντότητα που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Ο Σαχάντ ανέφερε σε δήλωση προς τον ιστότοπο του Κατάρ “Arabi 21” ότι σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν επιτρέπεται νομικά να την αναγνωρίσει καμία άλλη χώρα, και το βήμα αυτό δεν θα έχει διεθνή αξία και κανείς δεν θα το αναγνωρίσει.

Page Not Found – بوابة أفريقيا الإخبارية
هيئة إخبارية إعلامية ناطقة باللغة العربية
afrigatenews.net

Η ΑΛΒΑΝΙΑ

Η Ελλάδα θα ζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών – Συμβούλιο Αλβανών Πρέσβεων: Η διαδικασία να είναι διαφανής

Οι εφημερίδες  Ντίτα, Τέλεγκραφ, Κόχα Γιόν, Γκαζέτα Σκιπτάρε αναφέρονται στη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα την οποία υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αλβανία τον Απρίλιο του 2009, αλλά, ένα χρόνο αργότερα, απορρίφθηκε από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο και έκτοτε δεν έχουν επαναρχίσει οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Αλβανών Πρέσβεων επισημαίνει ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε δημοσίως ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την επανέναρξη των συζητήσεων, ενώ η Αλβανική πλευρά δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία ανακοίνωση σχετικά με αυτό το θέμα.

Το Συμβούλιο Αλβανών Πρέσβεων τονίζει ότι δεν πρέπει να γίνει βιαστική συμφωνίαμεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη διεξαγωγή λεπτομερών διαβουλεύσεων και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το εν λόγω ζήτημα και προτείνει τη σύσταση ομάδων εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει  μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα.

Το Συμβούλιο Αλβανών Πρέσβεων ζητά, παράλληλα, να μελετηθούν οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, δεδομένου ότι, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2009 αυτές οι συμφωνίες δεν υπήρχαν.

Επίσης, το Συμβούλιο Αλβανών Πρέσβεων προειδοποιεί ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για την εν λόγω Συμφωνία συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα πολύ πολύπλοκων θεμάτων και εξειδικευμένων πτυχών και είναι κρίσιμες και ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Αλβανίας.

Εξίσου σημαντικές είναι και για τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία με τη γειτονική Ελλάδα, υποστηρίζει το Συμβούλιο Αλβανών Πρέσβεων, το οποίο, στη συνέχεια,  ζητά από την κυβέρνηση διαφάνεια και ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα και προτείνει να παρέχει τη βοήθειά του καθώς διαθέτει διακεκριμένους πρέσβεις, καθηγητές και ειδικούς, με εκτενή γνώση και εμπειρία, στην αντιμετώπιση πολύπλοκων θεμάτων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αναφέρουν τα δημοσιεύματα των αλβανικών ΜΜΕ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα