Οι μπίζνες των Σκοπιανών με τους Τούρκους εις βάρος της Ελλάδας: Και τα ευχαριστώ στον Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Κι όμως κάτι γίνεται λάθος στη Βόρεια Μακεδονία. Προχθες, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ συνέχιζε την περιοδεία του στη Βόρεια Μακεδονία απολαμβάνοντας την ένθερμη υποδοχή σύσσωμης της ηγεσίας της χώρας, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωνε ότι το έργο για την διανομή του φυσικού αερίου που θα φθάνει στην χώρα μέσω Ελλάδας και με κοινοτική χρηματοδότηση θα το αναλάβουν τουρκικές εταιρίες.

Ο κ. Ζάεφ παρουσίασε τα έργα που θα γίνουν στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος “Action 21 – for European standards at home!” ανακοινώνοντας ότι την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, το οποίο θα προσφέρει ποσότητες φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές και με ασφάλεια.

Ο διασυνδετήριος αγωγός από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ επιδοτείται από το Επενδυτικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια και είναι σημαντικό για τη χώρα όχι μόνο γιατί γίνεται χώρα διέλευσης του φυσικού αερίου αλλά συγχρόνως από αυτόν θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο όλη η χώρα με μικρότερους αγωγούς.

  • Και όπως έσπευσε να δηλώσει ο κ. Ζάεφ «το 2021, ξεκινά η δεύτερη φάση της διαδικασίας διαγωνισμού για την επιλογή μιας ιδιωτικής εταιρίας που θα κατασκευάσει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου σε όλους τους δήμους, με τις δυο εταιρίες που έχουν περάσει στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού για επενδύσεις που θα φθάσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ να είναι οι δυο τουρκικές εταιρίες AKSA και PALLET INSAAT».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ, εντός του 2021 θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το πώς θα συμμετάσχει η χώρα του στην κατασκευή αλλά και στον καθορισμό των ποσοστών «ιδιοκτησίας» του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και του σταθμού παραγωγής ενέργειας στην… Αλεξανδρούπολη.

Στα Σκόπια ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης συνέχισε τις επαφές υψηλού επιπέδου, έχοντας συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τζαφέρι και τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ σε μια επίσκεψη που συνέπεσε με τον εορτασμό της Ημέρας Τουρκικής Γλώσσας στη Βόρεια Μακεδονία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Βορειομακεδονική κυβέρνηση επισημαίνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας και την πρόοδο της χώρας.(λες και η Τουρκία είναι μέλος της ΕΕ ώστε να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της).

Αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Ζάεφ «ευχαρίστησε την Τουρκία για την τεράστια υποστήριξη που προσφέρει στη Βόρεια Μακεδονία από την ημέρα κήρυξης της Ανεξαρτησίας της, λέγοντας ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα» ευχαρίστησε για την βοήθεια στην περίοδο της πανδημίας, παρά το γεγονός βεβαίως ότι ο μεγάλος αριθμός εμβολίων για τον κορονοιό στη γειτονική χώρα θα παρασχεθούν όπως έγινε γνωστό από την Ελλάδα. Και ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε:.

«Χτίζουμε με επιτυχία μια κοινωνία για όλους. Τιμούμε την Ημέρα της Τουρκικής Γλώσσας επειδή είμαστε προσηλωμένοι στην ειρηνική συνύπαρξη και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Εστιάζουμε στη φιλία με όλους τους γείτονες και τους διεθνείς εταίρους, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο Ζάεφ.

  • Πάντως ενδεικτικό της προσπάθειας της Τουρκίας να διατηρήσει την επιρροή στα Βαλκάνια είναι και η αντίδραση της Σόφιας στην απροκάλυπτη παρέμβαση της Άγκυρας στα εσωτερικά της Βουλγαρίας με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Τ. Ερντογάν στο Συνέδριο του Βουλγαρικού «τουρκικού» κόμματος ΚΕΔ, όπου ο Τούρκος ηγέτης εκτός των άλλων ζητούσε τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση.

Η Βουλγάρα ΥΠΕΞ Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, αναφερομένη στο μήνυμα του Ερντογάν, στην διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής της προσπάθησε να υποβαθμίσει την τουρκική παρέμβαση λέγοντας ότι είναι «προφανής η στήριξη του ΚΕΔ από την Τουρκία.. Αλλά αν το μήνυμα περιλαμβάνει περιεχόμενο που αφορά την εσωτερική ή την εξωτερική πολιτική, τότε αυτό αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά», δήλωσε η Ζαχαρίεβα θέλοντας να καταπιεί με τρόπο την βάναυση παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζ¨αεφ, στην Άγκυρα. EPA, TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Οι μπίζνες των Σκοπιανών με τους Τούρκους εις βάρος της Ελλάδας: Και τα ευχαριστώ στον Ερντογάν

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα