Την περασμένη εβδομάδα ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ βρέθηκε στα Τίρανα. Πρόκειται βέβαια για κάτι συνηθισμένο από το 2013, όταν ο Έντι Ράμα τον ανακήρυξε σύμβουλό του στην κατάρτιση και εφαρμογή καλών δημοσίων πολιτικών! Η τελευταία επίσκεψη Μπλερ, μάλιστα, έτυχε –όπως και οι προηγούμενες– της ανάλογης προβολής από τον οικοδεσπότη Έντι Ράμα, που είναι πληθωρικά χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η επίσκεψη Μπλερ, πάντως, έκρυβε μια πληροφορία. Αφορά άμεσα τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Η πληροφορία, που δημοσιεύθηκε σε σοβαρές πολιτικές ιστοσελίδες της Αλβανίας, δεν διαψεύσθηκε και άρα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην αλήθεια. Πριν την αναφέρουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στον «φίλο και οραματιστή πολιτικό», όπως χαρακτηρίζει τον Έντι Ράμα.

Έλα, όμως, που το νομικό γραφείο της συζύγου του Τόνι Μπλερ πληρώνεται και μάλιστα αδρά για ασαφείς υπηρεσίες που προσφέρει στην αλβανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το “Omnia Strategy” της συζύγου, Cherie Booth. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτό θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στην από κοινού με την Ελλάδα προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με σκοπό την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο. Πρόκειται για κάτι στο οποίο –σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια όσο και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα– έχουν συγκλίνει εδώ και πολλούς μήνες οι δύο κυβερνήσεις.

Για τον Έντι Ράμα αποτελεί διέξοδο, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε οδηγήσει την υπόθεση σε αδιέξοδο, αφού είχε αναλάβει ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε την ευθύνη προσφυγής στο αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της υπογεγραμμένης συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Καραμανλή και Μπερίσα, με την οποία είχαν οριοθετηθεί –σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας– οι θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο.

Οι μπίζνες Μπλερ

Για την Ελλάδα η κοινή προσφυγή των δύο χωρών στη Χάγη είναι μία απόδειξη ελαστικότητας με σκοπό την προώθηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αλλά και ευρύτερα της περιφερειακής συνεργασίας. Η ίδια η κίνηση, άλλωστε, είναι ένα θετικό προηγούμενο, που η Αθήνα το επικαλείται και στην εκκρεμούσα διαφορά με την Τουρκία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Από τότε που έχει ανακοινωθεί η σχετική πρόθεση για από κοινού παραπομπή στη Χάγη, η σχετική διαδικασία έχει αποτελματωθεί. Δεν έχει υπάρξει καμιά πρόοδος για την σύνταξη καταληκτικού κειμένου (συνυποσχετικού), με το οποίο οι δύο χώρες θα αποταθούν στο Διεθνές Δικαστήριο. Έτσι, λοιπόν, η επίσκεψη στα Τίρανα του ζεύγους Μπλερ αποκτά σημασία. Ο μεν πρώην Βρετανός πρωθυπουργός για τη φωτογράφησή του με τον Έντι Ράμα, η δε σύζυγός του μάλλον για να συμφωνήσει την αμοιβή της για την εκπροσώπηση της Αλβανίας.

για την συνέχεια https://slpress.gr/diethni/oi-mpiznes-mpler-stin-alvania-aforoyn-kai-tin-ellada/