Οι μαχητές της Χαμάς είχαν λεπτομερείς χάρτες ισραηλινών πόλεων, στρατιωτικών βάσεων και οδών διείσδυσης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

wsj.com

THE WALL STREET JOURNAL, (New York, New York, U.S.A., October 12, 2023)

David S. Cloud , Anat Peled and Dov Lieber 

Έγγραφα που βρέθηκαν σε μαχητές της Χαμάς δείχνουν το μέγεθος του σχεδιασμού πίσω από τη θανατηφόρο επίθεση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ — Οι μαχητές της Χαμάς που εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ από τη Γάζα το περασμένο Σαββατοκύριακο μετέφεραν λεπτομερείς χάρτες των πόλεων και των στρατιωτικών βάσεων που είχαν ως στόχο. Μερικοί έφεραν επίσης τακτικούς οδηγούς που εντόπιζαν αδύναμα σημεία στα τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού.

Τα έγγραφα, γραμμένα στα αραβικά, ανακτήθηκαν από τοποθεσίες επιθέσεων ή πτώματα νεκρών μαχητών της Χαμάς, από Ισραηλινούς πολίτες, στρατιώτες και προσωπικό έκτακτης ανάγκης και τα είδε η Wall Street Journal. Οι αρχές εξετάζουν το θέμα, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Συνολικά, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς ξεκίνησε από την αρχή να στοχεύει όχι μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και να επιτεθεί σε κέντρα αμάχου πληθυσμού, να πιάσει ομήρους που να προσφέρουν στοιχεία για την συλλογή πληροφοριών της Χαμάς για την προσβολή.

Περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, οι οποίες έχουν κλονίσει βαθιά το αίσθημα ασφάλειας της χώρας και ώθησαν το Ισραήλ να κηρύξει τον πόλεμο στη Χαμάς.

«Ήξεραν ακριβώς ποιοι θα ήταν οι στόχοι», είπε ο Michael Milshtein, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών και επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Δεν υπάρχει τίποτα κοινό με το επίπεδο σχεδιασμού της Χαμάς στο παρελθόν».

Ένα έγγραφο 14 σελίδων με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» στα αραβικά και με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023 περιγράφει ένα σχέδιο διείσδυσης στο Mefalsim, μια μικρή συλλογική κοινότητα που ονομάζεται κιμπούτς, κοντά στη Γάζα για να συλληφθούν κάτοικοι ως όμηροι.
Δύο ομάδες των πέντε και ένας διοικητής θα πραγματοποιούσαν την επιχείρηση την «Ώρα S, Ημέρα Υ», αναφέρει. Χάρτες και αεροφωτογραφίες της πόλης περιέχονταν στο έγγραφο, το οποίο λέει ότι υπήρχαν 1.000 «άμαχοι» που φρουρούνταν από μια εθελοντική δύναμη ασφαλείας.

Προειδοποιούσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά θα μπορούσαν να φτάσουν στο Mefalsim «μέσα σε 3-5 λεπτά». Τα μέλη της ομάδας επίθεσης είχαν εντολή να ανοίγουν τρύπες σε έναν φράκτη ασφαλείας, ενώ άλλα έπρεπε να παρέχουν πυρά «πυροβολικού», αναφέρει το έγγραφο. Μόλις εισέβαλαν, θα έπαιρναν αιχμαλώτους και θα τους κρατούσαν ομήρους «για διαπραγματεύσεις», αναφέρει το σχέδιο.

Το Σάββατο, το Mefalsim δέχθηκε επίθεση από διμοιρίες μαχητών της Χαμάς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Tamir Erez, η εθελοντική δύναμη κιμπούτς μπόρεσε να αντεπιτεθεί με επιτυχία και κανείς δεν σκοτώθηκε. Άλλες κοντινές κοινότητες, όπως το Be’eri και το Kfar Aza, υπέστησαν πολλές απώλειες και συνελήφθησαν όμηροι.

«Δείχνει επιτήδευση, συστηματική συλλογή πληροφοριών, χρήση ανθρώπινων πηγών, χρήση ανοιχτών πηγών πληροφοριών και πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω κυβερνοεπιθέσεων», δήλωσε ο Eyal Pinko, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας, για το σχέδιο της Hamas για το Mefalsim.

Ένας χάρτης που ανακτήθηκε από τοποθεσία στο Ισραήλ υποδηλώνει τον βαθμό σχεδιασμού και συλλογής πληροφοριών της Χαμάς που οδήγησε στην αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOUTH FIRST RESPONDERS.

Τα έγγραφα που ανακτήθηκαν από τη ζώνη μάχης περιέχουν πληροφορίες για τις μονάδες του ισραηλινού στρατού, τα οχήματά τους και τις διαδρομές οδήγησης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:SOUTH FIRST RESPONDERS.

Επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν στην πόλη Οφακίμ κοντά στη Γάζα, έφεραν επίσης χάρτες και άλλα έγγραφα, είπε ο Άλμογκ Κοέν, κάτοικος και μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, που συμμετείχε στις μάχες. Ένας χάρτης που βρέθηκε στο γιλέκο ενός μαχητή έδειξε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν βάλει στόχο την πόλη και γνώριζαν τα ορόσημα της.

«Ο χάρτης επισημαίνει μέρη με πλήθη, συναγωγές και νηπιαγωγεία», είπε. «Υπήρχαν πρόσθετες λεπτομέρειες στους χάρτες που έδειχναν ότι είχαν έρθει προετοιμασμένοι – κάτι παραπάνω από προετοιμασμένοι», είπε ο Κοέν, προσθέτοντας ότι ο χάρτης είχε παραδοθεί στην εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, τη Shin Bet.

Ένας άλλος χάρτης που ανακαλύφθηκε στο νότιο Ισραήλ έδειξε τις τοποθεσίες και τα ονόματα στα αραβικά άλλων πόλεων κοντά στη Γάζα που δέχθηκαν επίθεση από μαχητές, συμπεριλαμβανομένων των Ein Hashlosha και Kisufim, μαζί με μια διακεκομμένη κόκκινη γραμμή και τη σημείωση «μονοπάτι της βόρειας διμοιρίας».

Οι εκπρόσωποι της Χαμάς δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό των εγγράφων.

Ο σχεδιασμός της Χαμάς για την επίθεση του Σαββάτου ξεκίνησε το 2021, όταν η μαχητική ομάδα άρχισε να μελετά εκ του σύνεγγυς τις τακτικές και τις στρατηγικές του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, σε δήλωση στον λογαριασμό της στο Telegram την Πέμπτη. Το αποτέλεσμα ήταν ήδη «περισσότερο από ό,τι είχαμε σχεδιάσει», είπε.

Σε μια άλλη ένδειξη περίπλοκων προετοιμασιών, η Χαμάς χρησιμοποίησε drones για να ρίξει χειροβομβίδες στους πύργους παρατήρησης του Ισραήλ και τηλεχειριζόμενα πολυβόλα, προφανώς στερώντας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες τουλάχιστον μέρος της εκτεταμένης υποδομής για την παρακολούθηση των συνόρων και την αντιμετώπιση παραβιάσεων του φράχτη ασφαλείας γύρω από τη Γάζα. .

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η Χαμάς λιγότερο από δύο ώρες μετά την έναρξη της αρχικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου και επαληθεύτηκε απο ανεξάρτητους δημοσιογράφους έδειχνε ένα drone να πετάει πάνω από έναν πύργο κατά μήκος του φράχτη της Γάζας και να ρίχνει μια βόμβα σε ένα μη επανδρωμένο πολυβόλο.

Σε μια ενημέρωση για δημοσιογράφους το πρωί της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Richard Hecht είπε ότι ο στρατός εξετάζει τα υλικά που βρέθηκαν σε μέλη της Nukhba, της επίλεκτης μονάδας της Χαμάς της οποίας οι ένστολοι μαχητές αποτελούν τον πυρήνα της στρατιωτικής πτέρυγάς της. Δεν ήταν σαφές αν ήταν το ίδιο υλικό που έδειξε η Εφημερίδα στους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Μια εθελοντική ομάδα με την ονομασία «South First Responders» που βοηθά στην ανάρρωση των θυμάτων και στην απομάκρυνση των συντριμμιών στη ζώνη μάχης, έχει δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υλικό που βρέθηκε στα πτώματα των μαχητών, όπως χάρτες, πληροφορίες για τις μονάδες του ισραηλινού στρατού και τις σημάνσεις τους και οδούς.

Ορισμένα από τα έγγραφα που ανακτήθηκαν υποδηλώνουν ότι η Χαμάς πίστευε ότι θα αντιμετώπιζε σκληρή στρατιωτική αντίσταση από τα ισραηλινά στρατεύματα που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων, ανέφεραν αναλυτές.

Βρέθηκε μιας σελίδα με φωτογραφίες οκτώ τύπων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού του Ισραηλινού στρατού, μαζί με σύντομες σημειώσεις στα αραβικά σχετικά με το πού να επιτεθούν στα οχήματα και ποια εκρηκτικά να χρησιμοποιήσουν για να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να τα απενεργοποιήσουν.

Η καθοδήγηση που παρέχεται στο έγγραφο υποδηλώνει επίσης ότι ορισμένοι επιτιθέμενοι είχαν μικρή εμπειρία έναντι του τρομερού στρατού του Ισραήλ και χρειάζονταν καθοδήγηση σχετικά με τα όπλα και τις τακτικές που θα χρησιμοποιούσαν εάν συναντούσαν τεθωρακισμένα οχήματα.

Ένα ξεχωριστό έγγραφο επικεντρώθηκε σε υποτιθέμενα «αδύναμα σημεία» στο κύριο άρμα μάχης του ισραηλινού στρατού, το Merkava. Το έγγραφο συμβουλεύει οι επιτιθέμενοι να πυροβολούν «σε αυτό από απόσταση 50 μέτρων χρησιμοποιώντας ένα RPG-7 ή άλλα απευθείας όπλα», αναφερόμενο σε εκτοξευτή ρουκετοβομβίδων.Τουλάχιστον ένα ισραηλινό τανκ δέχθηκε επίθεση και τέθηκε εκτός λειτουργίας τις πρώτες ώρες της επίθεσης.

Ένα άλλο από τα έγγραφα που ανακτήθηκαν από Ισραηλινούς γιατρούς και άλλους εθελοντές στη ζώνη μάχης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOUTH FIRST RESPONDERS 

Ο Ghassan Adnan συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα