«Οι Κούρδοι της Αφρίν θα συμπράξουν με τα στρατεύματα του Ασαντ ή θα καπελωθούν από αυτόν ;»  

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου alkis@kalkis.eu  www.kalkis.eu

 Αυτήν την είδηση άκουγα χθες προσωπικά. Την μετέδιδε επαναληπτικά το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι France24 όλο το απόγευμα διευκρινίζοντας τότε ότι ήταν μονομερής κουρδική ανακοίνωση. Αργά το βράδυ όμως την είδηση αυτή την επιβεβαίωσαν και τα ελεγχόμενα από τον Ασαντ συριακά μέσα ενημέρωσης.

Τι έλεγε η είδηση που τώρα όλοι γνωρίζουμε ;

Έλεγε ότι στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Ασαντ θα πλαισιώσουν εντός 48 ωρών τις υφιστάμενες κουρδικές και λοιπές υποστηρικτικές δυνάμεις στην Αφρίν ενάντια στους τούρκους στρατιώτες που έκλεισαν ένα μήνα εκεί. Την ίδια είδηση μετέδωσαν και : ο ηλεκτρονικός  Le Monde.fr μαζί με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων  (AFP), το Association Press και το Reuters. Μάλιστα τα εν λόγω Πρακτορεία μετέδωσαν συγκεκριμένα : «Η συριακή κυβέρνηση και οι Κούρδοι πολιτοφύλακες Yekinen Parastina Gel (YPG) συμφώνησαν να αναπτύξουν στρατιωτικές μονάδες του συριακού στρατού για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση». Η εθνική τηλεόραση της Συρίας Ikhbariya ανακοίνωσε τη Δευτέρα (19 Φεβρουαρίου) ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έφτασαν στην περιοχή Afrin στα βορειοδυτικά της χώρας. «Οι λαϊκές δυνάμεις θα φτάσουν στην Αφρίν τις επόμενες ώρες για να στηρίξουν τους κατοίκους τους ενάντια στην επίθεση του τουρκικού καθεστώτος», ανέφερε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στο Χαλέπι. Το  SANA δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τη σύνθεση αυτών των «λαϊκών δυνάμεων» και δεν ανέφερε την ανάπτυξη του συριακού τακτικού στρατού. Ένας ανώτερος κούρδος αξιωματούχος δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση της Συρίας και το Κουρδικό YPG κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη στρατευμάτων του Συριακού Στρατού στην περιοχή.

Πώς ερμηνεύεται αυτή η εξέλιξη, αν αποδειχθεί αληθινή ;

Οι Κούρδοι του Αφρίν είναι προφανές ότι αναζητούν ενισχύσεις, αφού βομβαρδίζονται από ξηρά και αέρα, πέρα από τους 4.000 εθελοντές και εθελόντριες που πήγαν εκεί από άλλα μέρη της βορειοανατολικής Συρίας, όπως είχε μεταδώσει πριν δυο εβδομάδες το κανάλι France24. Ο Ασαντ, στα πλαίσια της πολιτικής του της μέγιστης δυνατής επανάκτησης της ακεραιότητας της Συρίας, φαίνεται ότι θα παράσχει την υποστήριξή του στους Κούρδους. Θυμίζω ότι το 2012, μετά την αποχώρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από την περιοχή, η Αφρίν έγινε η πρώτη κουρδική περιοχή στη Συρία που ξέφυγε από τον έλεγχο του καθεστώτος Μπασάρ Αλ Ασάντ και οι κουρδικές αρχές ίδρυσαν εκεί μια αυτόνομη διοίκηση. Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της του αποκαλούμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ASL) ξεκίνησαν μια επιχείρηση στις 20 Ιανουαρίου 2018 για να μειώσουν αυτόν τον κουρδικό θύλακα στη βορειοδυτική Συρία. Όπως αναγράφεται και στη διπλανή λεζάντα πάνω από την φωτογραφία του Ερτνογάν, «ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση αλλά μια εθνική οργάνωση που υπερασπίζεται την πατρίδα της και μάχεται πλάι στις τουρκικές μας δυνάμεις», κατά δήλωσή του! Ο τουρκικός στρατός ανέφερε στην τελευταία έκθεσή του που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ότι έχει χάσει 31 στρατιώτες στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης. Σύμφωνα δε με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), τουλάχιστον 78 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 20 Ιανουαρίου, κυρίως από τις τουρκικές επιθέσεις. Η Άγκυρα όμως αρνείται κάθε βομβαρδισμό εναντίον αμάχων. Οι τουρκικές αρχές, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι έχουν υπό κράτηση 786 άτομα που κατηγορούνται ότι επέκριναν την εν λόγω στρατιωτική επιχείρηση. Τέτοια δημοκρατία! Ποια είναι η ρετσινιά ; Ότι κάνουν «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ποια ήταν η αντίδραση της Τουρκίας για την κουρδο-συριακή σύμπραξη ;

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu προειδοποίησε, με το γνωστό ιταμό ύφος του, ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις της Συρίας εάν εισέλθουν στην ζώνη της Afrin για να προστατεύσουν τους κούρδους μαχητές. «Αν το καθεστώς έρχεται για να εξαλείψει το PKK και το YPG, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως έρχεται για να υπερασπιστεί το YPG, τότε τίποτα ή κανένας δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει, εμάς ή τους τούρκους στρατιώτες », είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αμάν, πρωτεύουσα της Ιορδανίας.

Ποια είναι η αντίδραση μερίδας των Κούρδων της Αφρίν ;

Επιφυλακτική. Ανάγκα και Θεοί πείθονται, όμως. Σήμερα, όπως ανέφερα παραπάνω, οι Κούρδοι διαθέτουν στην Αφρίν μια διοικητική αυτονομία. Αν ο Ασαντ στείλει εκεί στρατεύματα, όχι για να τους βοηθήσει πραγματικά ενάντια στους τούρκους εισβολείς, αλλά μόνο για να ανακτήσει την εν λόγω περιοχή της Συρίας, τότε θα πρόκειται για μια προσπάθεια καπελώματός τους, τώρα που βρίσκονται αμυνόμενοι έναντι των τούρκων εισβολέων. Όμως αυτό η «νεκροψία» θα το δείξει.

Ούτως ή άλλως πάντως οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν μπλέξει άσχημα στη Συρία, κι ας ισχυρίζονταν αλαζονικά ότι θα κάνουν εκεί έναν υγιεινό περίπατο, λόγω της υποτιθέμενης ισχύος τους.

Ιδωμεν

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα