Οι Κούρδοι Συρίας σε νέο «κοινό πρόγραμμα» με τις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Μάζλουμ Κομπάνι, ένας από τους διοικητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεοόραση Al Hadath της Al Arabiya ότι «θα καταρτιστεί ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και των SDF».

Οι δηλώσεις έγιναν χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για  το ποιος συναντήθηκε με την αμερικανική κυβέρνηση ή ποιο είναι αυτό το κοινό πρόγραμμα που θα ετοιμάσουν.

Ο Μάζλουμ προσθέτοντας ότι «η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως Προέδρου των ΗΠΑ του δίνει μεγαλύτερη ελπίδα για μια ρεαλιστική λύση στη συριακή κρίση», τόνισε δήλωσε ότι συνεχίζεται επίσης ο συντονισμός με τη Ρωσία και «ήταν πάντα δύσκολο να ισορροπήσουμε τις σχέσεις μας με την Ουάσινγκτον και Μόσχα».

Ο Μάζλουμ Αμπντί  ή όπως χρησιμοποιεί το όνομα Μάζλουμ Κομπάνι , όταν η Τουρκία εισέβαλε στη βόρειο Συρία τον Οκτώβριο του 2019 σε μια επιχείρηση που αποκλήθηκε «Πηγή Ειρήνης», ήταν ένα όνομα που συχνά εμφανίζονταν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων  του τουρκικού στρατού και των SDF.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον Κομπάνι αρκετές φορές για τη συμβολή του, κατά της τρομοκρατίας στη Συρία και τόσο ο Τραμπ όσο και οι Aμερικανοί διοικητές στην περιοχή συναντήθηκαν μαζί του, προκαλώντας αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε τη δήλωση ότι «η Αμερική πρέπει να μας παραδώσει αυτόν τον άνθρωπο».

Ο Τζο Μπάιντεν διόρισε τον Μπρετ ΜακΓκούρκ, τον ειδικό απεσταλμένο του Συνασπισμού κατά των ISIS, ως «Συντονιστή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής του Λευκού Οίκου».

Ο αποφασιστικός ρόλος του ΜακΓκούρκ στη στήριξη των SDF στον αγώνα κατά του ISIS αντιμετωπίστηκε επίσης με αντίδραση στην Άγκυρα. Η Άγκυρα θεωρεί τις Λαϊκές Μονάδες Άμυνας (YPG), οι οποίες αποτελούν τη βάση του SDF, ως τρομοκρατική οργάνωση, με την αιτιολογία ότι συνδέεται με το PKK.

BBC-turkce

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα