Οι ΗΠΑ στηρίζουν απόλυτα την κατασκευή του East Med: Ο ρόλος των Αμερικανών διπλωματών

3/1/20 | 0 | 0 | 341 εμφανίσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ομιλεί σε ξένους διπλωμ’ατες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Ron Przysucha


Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Φρανκ Φάννον, αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική, το έθεσε σωστά, ακολουθώντας τα βήματα του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο:

  • «Με ικανοποίηση είδαμε την  Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ να προχωρούν την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή -συνεχίζοντας τις εργασίες μας από τη συνάντηση των 3+1 τον Αύγουστο- και υπογράφοντας την Τριμερή Συμφωνία για τον Ενεργειακό Διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου”.

Το παραπάνω μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στο Twitter, με τα λεγόμενα του κ. Φάννον, τα λέει όλα και σε λίγες γραμμές αποκαλύπτει πολλά, που γνώριζαν πολύ λίγοι: ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε σθεναρά από την πρώτη στιγμή την κατασκευή του αγωγού East Med και τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο ρόλος του Μάικ Πομπέο και των συνεργατών που ασχολούνται με την ενεργειακή πολιτική, όπως και των πρεσβευτών στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, ήταν καταλυτικός.

Πάντως, η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, θα μπορούσε να βοηθήσει πολλαπλά την Ελλάδα και την Κύπρο σε πολιτικό, οικονομικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο, αφού η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ, που διαθέτουν πολεμικές μηχανές θα αναλάβουν και την ασφάλεια του East Med, τόσο κατά την κατασκευή του, όσο και στη συνέχεια, όταν αρχίσει να λειτουργεί.

Geoffrey Pyatt@USAmbPyatt

Assistant Secretary @frank_fannon puts it just right — “Pleased to see Greece, Cyprus, and Israel advance in the region–continuing our work from the the 3+1 in August–by signing the Tripartite Agreement for the East Med Energy Corridor” https://twitter.com/energyatstate/status/1159095268719112193 

EnergyAtState

@EnergyAtState

A/S @frank_fannon underscores U.S. commitment to Eastern Med energy cooperation in partnership with Greece, Cyprus, and Israel at the 3+1 energy meeting in Athens

View image on Twitter
See Geoffrey Pyatt’s other Tweets
  • Τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση να λάβει μέρος στην τριμερή στο Ισραήλ, και να «ευλογήσει» την ενεργειακή συνεργασία του Εβραϊκού Κράτους με την Ελλάδα και την Κύπρο. Λίγοι κατάλαβαν τη σημασία της απόφασης του, που ήταν και μία στροφή της αμερικανικής πολιτικής.
  • Εκεί συναντήθηκε με τον κ. Αναστασιάδη αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί και ο ρόλος του κ. Τσίπρα. Αν και αριστερός, είδε το συμφέρον της Ελλάδας και όχι της παράταξής του και συμμετείχε συνειδητά στις τριμερείς με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ομολογουμένως η συμμετοχή του ήταν σημαντική και βοήθησε να φτάσουν τα πράγματα μέχρι την χθεσινή υπογραφή. Και ήταν πολύ ορθή η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. να προσκαλέσει στη χθεσινή τελετή τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, που είχαν συμμετοχή στη μεγάλη προσπάθεια που κατέληξε στη χθεσινή υπογραφή.

Η αμερικανική κυβέρνηση στήριξε την προσπάθεια της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με πολλούς τρόπους και είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο υφυπουργός Φάννον υποστήριξε όσο κανείς την κατασκευή του East Med σε συνεννόηση πάντα με τον κ. Πομπέο και με την συνδρομή των πρεσβευτών των ΗΠΑ, στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ. Ο κ. Πάιατ βοήθησε σημαντικά και πρέπει να του αναγνωριστεί αυτή η βοήθεια.

  • Στις 7 Αυγούστου 2019, o κ. Φάνον είχε βρεθεί στην Αθήνα και είχε λάβει μέρος στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών. Όπως είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter, είχε υπογραμμίσει «την αμερικανική αφοσίωση στην ενεργειακή συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στη συνάντηση των 3+1 στην Αθήνα».

Η συμφωνία για τον αγωγό East Med είναι μία πραγματικότητα και έχει την υποστήριξη των Αμερικανών, οι οποίοι θέλουν να περιορίσουν την «ομηρία» της Ευρώπης από τη Ρωσία. Απ’ εδώ και πέρα απαιτείται να επιδειχθεί σοβαρότητα, κυρίως από την Αθήνα, διότι το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποδείξει την αφοσίωσή τους στην ενεργειακή στρατηγική πολιτική, που θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας