Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη Γερμανία, με αφορμή το «πάγωμα» της παροχής κατασκοπευτικών πληροφοριών που επέβαλε ο Τράμπ προς την Ουκρανία και Δυτικούς «συμμάχους» για τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων και γενικότερα στόχους των ρωσικών υποδομών. Ευθέως, πλέον, στη Γερμανία εκφράζονται φόβοι ότι, ανά πάση στιγμή, οι ΗΠΑ μπορούν να κατεβάσουν τον διακόπτη για τα F-35 που θα προμηθευτεί η χώρα, και να τα καθηλώσουν. Αραγε, την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν την απασχολεί το ενδεχόμενο κάτι αντίστοιχο να θελήσουν να κάνουν οι ΗΠΑ για τα F-35 που θα προμηθευτεί η χώρα μας, εάν κάτι πάει «στραβά» με την Τουρκία;
Η μεγάλη γερμανική εφημερίδα, Bild, ανοικτά εξέθεσε τους φόβους που υπάρχουν στη Γερμανία. Σύμφωνα με την ίδια, «υπάρχει φόβος για τον … «διακόπτη του Τραμπ»! Διερωτάται, δε, «εάν η Γερμανία αγόρασε μαχητικά αεροσκάφη αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να απενεργοποιήσει στην ακραία περίπτωση που θα το ήθελε;»
Ως γνωστόν, τον Ιούλιο 2024, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Lockheed Martin, της αμερικανικής εταιρείας που κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, F-35, «επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να προμηθευτεί 20 αεροσκάφη F-35 Lightning II, υπογράφοντας την Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA), μέσω της διαδικασίας FMS (Πώληση Στρατιωτικού Υλικού), με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Επιστολή Προσφοράς & Αποδοχής (LOA) επίσης περιλαμβάνει ως δικαίωμα προαίρεσης την προμήθεια 20 επιπλέον αεροσκαφών». Κατά πληροφορίες, το κόστος ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, θα είναι θεαματικά μεγαλύτερο, αφού στο υπάρχον δεν περιλαμβάνονται υποδομές, όπλα, κ.α.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί πως οι ΗΠΑ είχαν «κοριάσει» τα F-35 που είχε προμηθευτεί η Νορβηγία, με αποτέλεσμα να προκληθεί μείζον διπλωματικό – στρατιωτικό σκάνδαλο μεταξύ των δυο χωρών. Τώρα, είναι η σειρά της Γερμανίας να εγείρει αντίστοιχα ερωτήματα. «Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έφτασαν στο σημείο να κατεβάζουν τον διακόπτη παροχής κατασκοπευτικών πληροφοριών, που ήταν κρίσιμες για την χρήση των πυραυλικών συστημάτων, Himars, τα οποία έχουν δοθεί στην Ουκρανία, τώρα ο φόβος εξαπλώνεται και στην Ευρώπη: Μπορεί, άραγε, ο Τραμπ να απενεργοποιήσει εξ αποστάσεως τα αμερικανικά οπλικά συστήματά μας;», διερωτάται η Bild.
Ειδικότερα, συνεχίζει η εφημερίδα, «στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς, F-35A. Η Γερμανία, από το 2026 και μετά, θα αρχίσει να παραλαμβάνει 35 από αυτά τα αεροσκάφη. Το συνολικό κόστος τους ανέρχεται στα 8,3 δισ. ευρώ συν αρκετά άλλα δισεκατομμύρια για τις απαραίτητες υποδομές».
Αναλυτικότερα, προσθέτει, «οι φόβοι έχουν να κάνουν με το ονομαζόμενο «Kill Switch». Τον διακόπτη, δηλαδή, που μπορούν να κατεβάσουν οι ΗΠΑ. “Το Kill Switch στα F-35 είναι κάτι περισσότερο από μια απλή φήμη. Το μπλοκάρισμα του αεροσκάφους θα μπορούσε να γίνει, μέσα από το λειτουργικό σύστημα επιχειρησιακής λειτουργίας του. Κάτι που σημαίνει ότι το αεροσκάφος καθηλώνεται στο έδαφος“, ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων, Hensoldt, Joachim Schranzhofer».
Δεν είναι τυχαίο, τονίζει η Bild, ότι «γι’ αυτό το λόγο ο γνωστός πρώην διπλωμάτης και πρόεδρος του Ιδρύματος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, προειδοποίησε: “Αν φοβόμαστε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν στα γερμανικά F-35 το ίδιο που κάνουν αυτή τη στιγμή με την Ουκρανία (σ.σ. να σταματήσουν να παρέχουν κατασκοπευτικές πληροφορίες στους Δυτικούς και στους Ουκρανούς για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων), ίσως πρέπει να επανεξετάσουν τη σύμβαση (σ.σ. αγοράς των F-35 από τις ΗΠΑ)“».
Τέτοιου είδους προβληματισμούς, άραγε, δεν έχει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία το μόνο που κάνει, είναι να διαφημίζει την πανάκριβη αγορά των F-35 από το υστέρημα των φτωχοποιημένων Ελλήνων; Είναι σίγουροι οι «αρμόδιοι» ότι, εάν και όταν συμβεί κάτι σοβαρό με την Τουρκία, οι ΗΠΑ δεν θα «καθηλώσουν» τα ελληνικά F-35;

Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, με φόντο ένα F-35, διαφημίζοντας την αγορά του αεροσκάφους από την Ελλάδα
Καλό είναι να κοπιάσει η αντιπολίτευση και να ζητήσει εξηγήσεις στη Βουλή από την κυβέρνηση, και όχι να σηκώνει μονίμως το χεράκι της για να ψηφίζει ό,τι εξοπλιστικό πρόγραμμα κατεβάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φοβούμενη μήπως κατηγορήσουν τα κόμματα εάν καταψηφίσουν κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Είπαμε, η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από εξοπλισμούς, αλλά όχι και «να ψωνίζουμε από το ράφι» για να κάνουμε τα χατίρια της κάθε μεγάλης χώρας – κατασκευάστριας όπλων, και να είναι άχρηστα όταν τα χρειαστεί η χώρα.
Ηδη, στη Γερμανία, όπως αναφέρει η Bild, μπαίνει το ερώτημα: «Να αρνηθούμε, λοιπόν, μια συμφωνία δισεκατομμυρίων, στο όνομα της … αναξιοπιστίας του Τραμπ; Για τον Ινγκο Γκέντεχνς, πρώην στρατιωτικό και βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αυτό δεν σημαίνει απολύτως «όχι». Ωστόσο, αναλυτές στον τομέα της Αμυνας σημειώνουν: «Εφόσον ξοδέψουμε τόσα χρήματα για ένα οπλικό σύστημα όπως το F-35, πρέπει να είμαστε εμείς που θα αποφασίζουμε πως θα το χρησιμοποιούμε. Είναι πιθανόν τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που αγοράσαμε για την «Μπούντεσβερ» (σ.σ. γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις) να απενεργοποιηθούν εξαιτίας μιας παρορμητικής απόφασης του Τραμπ; Οπως και να’ χει, φυσικά δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, και γι’ αυτό το ζήτημα επιβάλλεται να μελετηθεί άμεσα”», προσθέτουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lockheed Martin, «το F-35 γίνεται πλέον το μαχητικό επιλογής για το NATO. Μέχρι τη δεκαετία του 2030, περισσότερα από 600 F-35 θα συνεργάζονται σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων δύο ολοκληρωμένων Μοιρών F-35 των ΗΠΑ, που εδρεύουν στη Αεροπορική Βάση Lakenheath του Ηνωμένου Βασιλείου».
Το ερώτημα περί της ενδεχόμενης δυνατότητας ελέγχου του Φ-35 έχει τεθεί εδώ και καιρό:
“Επιπρόσθετοι περιορισμοί:
Πέραν τούτων, υπάρχουν φήμες/αναφορές ότι για την επιχειρησιακή αξιοποίηση του F-35 απαιτούνται καθημερινά ειδικοί κωδικοί από τις ΗΠΑ (“need for codes from America to even be operable”), με σημασία πέραν της συνήθους απαίτησης για τις ημερήσιες κλείδες των συστημάτων COMSEC (communications security). Παρόλο που η αξιοπιστία ανάλογων αναφορών είναι αμφισβητήσιμη, δεν είναι δυνατόν και η εκ προοιμίου απόρριψή τους. Το ερώτημα που τίθεται είναι: υπάρχει η απαίτηση κωδικών για την αξιοποίηση του Α/Φ;”
https://belisarius21.wordpress.com/2022/01/15/%cf%84%ce%bf-f-35-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%ae-%ce%ae-%ce%bc%ce%ae%cf%80%cf%89%cf%82/