«Οι ΗΠΑ μετατρέπουν τους Κούρδους της Συρίας σε συμβατικό στρατό»- τούρκικο δημοσίευμα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οκτώβριος 12, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο ειδικός ασφαλείας Αμπντουλάχ Αγάρ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τις Ομάδες Λαϊκής Προστασίας- YPG,  που σύμφωνα με την Τουρκία είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν0 PKK σαν συμβατικό στρατό στη Συρία και είπε ότι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα.

Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας από τη Συρία,  που είπε «Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε τις απειλές που προέρχονται από αυτές τις περιοχές είτε μαζί με τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται εκεί είτε με δικά μας μέσα», δήλωσε ο Αγάρ ότι η δήλωση του προέδρου Ερντογάν είναι πολύ σαφής.

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι  Κούρδοι της Συρίας

Ο Αμπντουλάχ Αγάρ  τόνισε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να βρει λύση συνεργαζόμενη με τα στοιχεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (τις ένοπλες φιλοτουρκικές ομάδες), και αν δεν  το καταφέρει, θα το κάνει με δική της βούληση.

Όπως είπε:

* Θεωρώ ότι υπάρχει μια διαδικασία σε όλο αυτό. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενεργοποιήσει ορισμένους μηχανισμούς.

* Εάν δεν προχωρήσει αυτό, νομίζω ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση με δική της πρωτοβουλία και βούληση. Μπορεί να υπάρχει άλλο κρυφό θέμα εδώ.

* Επειδή ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, είναι απαραίτητο να δούμε ότι διαφορετικές πολιτικές εξελίξεις μπορούν να διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης και ότι μπορεί να πάει κάπου βήμα  προς βήμα.

* Είναι απαραίτητο να το καταλάβουμε καλά. Νομίζω ότι η Τουρκία θα κάνει ορισμένα βήματα με την προσοχή της στο YPG/PKK.

Νέα στρατιωτική επιχείρηση από την Ταλ Ριφάτ

Σύμφωνα με τον ίδιο ενδέχεται να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση από το Ταλ Ριφάτ γιατί εκεί εστιάζεται η μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία.

* Η απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι περισσότερο από εκεί. Υπάρχει μόνο το Ταλ Ριφάτ; Οχι. Ποιος είναι ο κύριος σκοπός μας; Δημιουργία ζώνης ασφαλείας. Μέσα σε αυτήν τη ζώνη ασφαλείας, η Μανμπίτζ είναι μια εξαιρετικά σημαντική ασταθής περιοχή. Πρόκειται για μια περιοχή που το YPG/PKK έχει εκμεταλλευτεί δημογραφικά και κοινωνιολογικά.

* Υπάρχει η περιοχή μέχρι τα ιρακινά σύνορα στα ανατολικά της Άιν αλ Αράμπ – Κομπάνι  και της Επιχείρησης Ειρήνης.

Θεωρώ ότι μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν αριθμό μεμονωμένων ή πολλαπλών επιχειρήσεων.

Συμβατικός ‘τρομοκρατικός’ στρατός

Σχολιάζοντας την έναρξη των Αμερικανών να παρέχουν συμβατική εκπαίδευση όπλων στο YPG/PKK, ο Αγάρ συνέχισε ως εξής:

* Το YPG/PKK έχει αναπτύξει πολλές διαφορετικές ομάδες και θα θέλει να τις χρησιμοποιήσει. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να εκπαιδεύσουν το YPG/PKK ως συμβατικό στρατό ή δεν έχουμε δει τα σχετικά στάδια.

* Τι υπάρχει σε αυτά; Παραδίδει εκπαίδευση χάουμπιτς. Γιατί δίνεται εκπαίδευση χάουμπιτς στο ΡΚΚ;  Όπλα υποστήριξης πυρός, υπάρχει το ISIS που  θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του αυτή τη στιγμή;

* Θωρακισμένα οχήματα μάχης που χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό, εκπαίδευση ελικοπτέρων, όλα αυτά έχουν ένα νόημα.

Άγνωστο τι συμφώνησαν ο Ερντογάν και ο Πούτιν στο Σότσι

Ο Τούρκος αναλυτής υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία, ωστόσο εξέφρασε άγνοια για το τι διαμείφθηκε μεταξύ των δύο επικεφαλής των κρατών.

«Δεν γνωρίζουμε για τι μίλησαν ο Ερντογάν και ο Πούτιν στο Σότσι. Αλλά, σίγουρα μίλησαν και το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στο Ιντλίμπ. Πιστεύω ότι συζήτησαν τις σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ, την πολιτική διαδικασία, τις επιχειρησιακές περιοχές, τη ζώνη ασφαλείας, ακόμη και τη Λιβύη, την Ουκρανία, την Κριμαία, τον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα, όλα αυτά συζητήθηκαν περισσότερο ή λιγότερο κατά τη συνάντησή τους, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Sözcü

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα