Michael Rubin: Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να σέβονται την Τουρκία έναντι του PKK

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Michael Rubin

washingtonexaminer.com

Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε “στενό συντονισμό και συνεργασία στις προσπάθειες καταπολέμησης τρομοκρατικών οργανώσεων” όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή αλλοιώς, PKK.

Αυτή μπορεί να είναι μια σκληρή διπλωματική γλώσσα, αλλά κρύβει ένα λογικό πρόβλημα: Η ήττα του ISIS και του PKK είναι δύο ασύμβατα πράγματα. Οι Κούρδοι της Συρίας θυσίασαν περισσότερους από 12.000 άνδρες και γυναίκες για να πολεμήσουν το ISIS σε μια περίοδο που η Τουρκία και οι Σύροι πληρεξούσιοί της υποστήριζαν αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, είτε στη Συρία είτε στη Σουηδία, η Τουρκία απαιτεί την ανοχή και την υποστήριξη της Δύσης στο προπατορικό αμάρτημα του PKK. Αυτό, δηλαδή η καταπολέμηση του ΡΚΚ, αναφέρεται ως ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος, για να εξηγηθεί, γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί τώρα βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αντί να ακούμε τα επιχειρήματα της Τουρκίας, είναι καιρός να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι οι Κούρδοι της Συρίας – όποιοι κι αν είναι οι δεσμοί τους – είναι κάθε άλλο παρά σύμμαχοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στον αγώνα για τη δημοκρατία.

Είναι αλήθεια ότι το PKK ξεκίνησε ως μαρξιστική οργάνωση αν όχι ως τρομοκρατική ομάδα. Το ίδιο έκανε και το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Νέλσον Μαντέλα. Όμως και οι δύο οργανώσεις εξελίχθηκαν. Σε αντίθεση με τους Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ, η ομάδα δεν σκότωσε ποτέ Αμερικανούς. Το Βέλγιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το PKK δεν είναι τρομοκρατική ομάδα. Ειλικρινά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν χαρακτήρισε το PKK ως τρομοκρατική ομάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν ασκούσε βία. Αυτός ο χαρακτηρισμός ήρθε αργότερα, όταν ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήθελε να συνάψει μια συμφωνία όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό έπληξε με δύο τρόπους το PKK: πρώτον στιγματίζοντάς το και δεύτερον δίνοντας στην Τουρκία τα όπλα για να δολοφονήσει όχι μόνο μέλη της ομάδας, αλλά και απλούς Κούρδους πολίτες.

Οι ενστάσεις της Τουρκίας θα εστιαστούν στο ότι μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Υπερβάλλουν. Για δεκαετίες, ένα έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οδήγησε τον Λευκό Οίκο να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Τελικά, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απλά έσκισε αυτό το έγγραφο. Το ίδιο έκαναν και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Πάπας Φραγκίσκος, η Γερμανική Μπούντεσταγκ, η Δούμα της Ρωσίας και άλλα κράτη που αναγνώρισαν την γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι κατά των Αρμενίων. Όταν ξεσπέπασαν την μπλόφα της Τουρκίας, ο Ερντογάν θύμωσε αλλά τελικά δεν έκανε τίποτα. Πέρα από τις εθνικιστικές εκρήξεις, η Τουρκία ξέρει ότι έχει ανάγκη τον έξω κόσμο περισσότερο από όσο χρειάζεται ο κόσμος την Τουρκία.

Δεν πρόκειται να πετύχουμε την ειρήνη εάν η Ουάσιγκτον συνεχίζει να δείχνει κατανόηση στο παράλογο μίσος του Ερντογάν για το PKK. Ούτε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ  θα πρέπει να αποδεχτούν τις υπερβολικές ενστάσεις των υποστηρικτών της Τουρκίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στις δεξαμενές σκέψης. Άλλωστε, ο Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική ως πρωθυπουργός και πρόεδρος μεταξύ 1983 και 1993, ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί με το PKK έως ότου πέθανε από καρδιακή προσβολή. Τριάντα χρόνια μετά, είναι καιρός να αναγνωρίσουμε τη σοφία του.

Ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει ότι «η διπλωματία επέστρεψε» στην πολιτική των ΗΠΑ, αλλά μερικές φορές, διπλωματία σημαίνει περισσότερα από το να κάνεις τους αντιπάλους σου χαρούμενους. Είναι καιρός για μια σημαντική διόρθωση πορείας στην πολιτική των Η.Π.Α. στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο όταν η Ουάσιγκτον αναγνωρίσει ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Αμερικής σε μια ταραχώδη περιοχή και σταματήσει να υποκύπτει στον τουρκικό εκβιασμό, μπορεί να προχωρήσει μια νέα, πιο ειρηνική τάξη των πραγμάτων, τόσο εντός της Τουρκίας όσο και σε ολόκληρη την περιοχή.

Μπάιντεν: Σκίσε κι αυτό το έγγραφο. Βγάλε το PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Επιβράβευσε του συμμάχους των ΗΠΑ. Γίνε ειρηνοποιός. Πείτε στην Τουρκία ότι η εποχή εθνικών εκκαθαρίσεων έχει τελειώσει.

Ο Michael Rubin ( @mrubin1971 ) είναι συνεργάτης του Washington Examiner’s Beltway Confidential. Είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute.

washingtonexaminer.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα