Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ

4/5/21 | 0 | 0 | 100 εμφανίσεις

Στις σελίδες του γερμανικού Τύπου οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-Τουρκίας και το αδιέξοδο στην άτυπη πενταμερή για την επίλυση του Κυπριακού στη Γενεύη.

    
ΝΑΤΟ, Τουρκία 

«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ οδηγεί σε νέο ναδίρ τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε και η Τουρκία θα ήθελαν να βαθύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα που χωρίζει τις δύο χώρες», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Οι ΗΠΑ θέλουν να κρατηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟ». Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί: «Οι δύο εταίροι στη νατοϊκή συμμαχία θα πρέπει να βρουν τρόπους διαχείρισης των διμερών σχέσεων όταν τους χωρίζουν διαφορετικά συμφέροντα, διότι δεν μπορούν πια να βασίζονται στο πλαίσιο της διατλαντικής συμμαχίας όπως στο παρελθόν.

Για την Τουρκία η σχέση με την Ευρώπη είναι σημαντικότερη από ό,τι με τις ΗΠΑ. Γιατί η Ευρώπη είναι με διαφορά ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος και επενδυτής στην Τουρκία. Σε συμβολικό, ωστόσο, επίπεδο η Αμερική παραμένει κορυφαίος εταίρος της Τουρκίας. Η Άγκυρα συνδέεται στρατιωτικά με τις ΗΠΑ, αλλά και μέσω των τουρκικών ελίτ, οι οποίες διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Αμερική.

Συνάντηση Μπάιντεν-ΕρντογάνΣυνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στον ΟΗΕ το 2016

Στις στενές σχέσεις ωστόσο θα υπάρξει ρήξη σε περίπτωση που η Τουρκία παραμείνει οριστικά αποκλεισμένη από το πρόγραμμα των F-35. Γεγονός πάντως είναι ότι η Τουρκία εξαρτάται από τις ΗΠΑ περισσότερο από το αντίθετο, μιας και η Άγκυρα χρειάζεται μακροπρόθεσμα ένα λιμάνι ασφαλείας, το οποίο μόνο το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να διασφαλίσει.

Ας μη ξεχνάμε ότι σε βασικά σημεία ταυτίζονται τα συμφέροντα των δύο χωρών, όπως τις κοινές αποστολές του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση διενέξεων σε τρίτες χώρες, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τη γενικότερη χάραξη κοινής αμυντικής στρατηγικής.

Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα οι διενέξεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας απειλούν να δυναμιτίσουν το κοινό θεμέλιο. Έτσι, για παράδειγμα, η Τουρκία ζητά μετά την αντιπαράθεση για τους ρωσικούε S-400 κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ να αποφασίζει αυτόνομα για τις αγορές όπλων. Τη στιγμή που το Πεντάγωνο ποντάρει σε κουρδικές δυνάμεις προσκείμενες στο PKK στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στη εμβάθυνση μιας εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν βλέπει πια τις ΗΠΑ ως χώρα που εγγυάται την ασφάλειά της.

Για την αντιμετώπιση των διαφορών σε ακανθώδη ζητήματα, ο πρόεδρος Μπάιτεν αναζητεί ένα αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης έτσι ώστε να κρατήσει τηn Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Πάντως τη μεγαλύτερη διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ενδέχεται να πυροδοτήσει η απόφαση του αμερικανού προέδρου να ενισχύσει τη Δημοκρατία διεθνώς και να τα βάλει με αυταρχικούς ηγέτες».

Η «παγωμένη διένεξη» της Κύπρου

Διαδήλωση υπέρ της επανένωσης της Κύπρου Οι σημερινοί 50άρηδες γνώρισαν την Κύπρο μόνο διαιρεμένη

«Όταν για μια ακόμα φορά οδηγούνται σε αδιέξοδο διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού αυτό δεν αποτελεί είδηση, ούτε καν έκπληξη», σχολιάζει η taz με τίτλο «Η παγωμένη διένεξη». Η εφημερίδα του Βερολίνου παρατηρεί: «Η διένεξη έχει πλέον αποκρυσταλλωθεί με τις δύο πλευρές να έχουν, κατά κάποιο τρόπο, βολευτεί με τη παρούσα κατάσταση. Τίποτα δεν δείχνει ότι αυτό θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Και οι δύο πλευρές έχουν πολλά να χάσουν: οι Ελληνοκύπριοι την αποκλειστικότητα εκπροσώπησης της Κύπρου στην ΕΕ και η Τουρκία τις αξιώσεις της ως μεσαίου μεγέθους στρατιωτική δύναμη.

Υπήρξαν, ωστόσο, στο παρελθόν στιγμές όπου οι δύο κοινότητες πέρασαν ξυστά από μια επίλυση, όπως πχ. το 2004 όταν οι Ελληνοκύπριοι τορπίλισαν την τελευταία στιγμή το σχέδιο Ανάν. Από τότε σκλήρυνε η στάση των Τουρκοκυπρίων και λόγω της επιρροής της Άγκυρας, η οποία δεν θέλει πια να ακούσει για ομοσπονδιακή λύση, επιδιώκοντας δύο ανεξάρτητα κράτη αδιαφορώντας για όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Οι προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού για μια επίλυση θα συνεχιστούν.

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως δημιουργήθηκαν στη Κύπρο δύο παράλληλες κοινωνίες, οι οποίες έχουν ελάχιστες σχέσεις μεταξύ τους. Οι κάτω των 50 δεν γνωρίζουν τίποτα άλλο από δύο διαιρεμένες κοινότητες στο νησί. Προφανώς για αυτό ρεαλιστικές φωνές τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης αυτής της πραγματικότητας και την αποδοχή του status quo. Όμως αυτό θα συνεπάγονταν νίκη εθνικιστικών απόψεων σε βάρος ενός οράματος για μια κοινή και αλληλέγγυα προσπάθεια επίλυσης. Εκτός αυτού θα αποτελούσε παραδοχή ότι στη Κύπρο δεν ευδοκιμεί η σύνεση».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας