Οι ΗΠΑ επεκτείνουν αθόρυβα τη μυστική στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

informationclearinghouse.blog

Ken Klippenstein, Daniel Boguslaw

Κυβερνητικά έγγραφα που υποδεικνύουν την κατασκευή σε μια απόρρητη βάση των ΗΠΑ προσφέρουν σπάνιες υποδείξεις για μια ελαφρώς σημειωμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ κοντά στη Γάζα.

Αεροπόροι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ παραδίδουν φορτίο στον ισραηλινό στρατό στην αεροπορική βάση Nevatim, Ισραήλ, στις 15 Οκτωβρίου 2023. Φωτογραφία: Edgar Grimaldo/U.S. Πολεμική αεροπορία

Δύο μήνες πριν η Χαμάς επιτεθεί στο Ισραήλ, το Πεντάγωνο ανέθεσε σύμβαση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή στρατευμάτων των ΗΠΑ για μια μυστική βάση που διατηρεί βαθιά στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ, μόλις 20 μίλια από τη Γάζα. Με την κωδική ονομασία «Site 512», η μακροχρόνια βάση των ΗΠΑ είναι μια εγκατάσταση ραντάρ που παρακολουθεί τον ουρανό για πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ.

Στις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο, όταν εκτοξεύτηκαν χιλιάδες πύραυλοι της Χαμάς, η τοποθεσία 512 δεν είδε τίποτα – επειδή επικεντρώνεται στο Ιράν, σε απόσταση μεγαλύτερη από 700 μίλια.

Ο στρατός των ΗΠΑ προχωρά αθόρυβα με την κατασκευή στο Site 512, μιας διαβαθμισμένης βάσης που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Har Qeren στο Negev, για να συμπεριλάβει αυτό που τα κυβερνητικά αρχεία περιγράφουν ως «εγκατάσταση υποστήριξης ζωής»: ο στρατός μιλάει για δομές που μοιάζουν με στρατώνες για το προσωπικό.

Αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος επιμένουν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς, υπάρχει ήδη μυστική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Και οι κρατικές συμβάσεις και τα έγγραφα του προϋπολογισμού δείχνουν ότι αυξάνεται προφανώς.

Η εγκατάσταση των αμερικανικών στρατευμάτων αξίας 35,8 εκατομμυρίων δολαρίων, που δεν ανακοινώθηκε δημοσίως ή είχε αναφερθεί προηγουμένως, αναφέρθηκε περιθωριακά σε μια ανακοίνωση σύμβασης στις 2 Αυγούστου από το Πεντάγωνο. Αν και το Υπουργείο Άμυνας έχει καταβάλει προσπάθειες για να κρύψει την πραγματική φύση της θέσης – περιγράφοντάς την σε άλλα αρχεία απλώς ως έργο “διαβαθμισμένο παγκοσμίως” – έγγραφα προϋπολογισμού που εξετάστηκαν από το The Intercept αποκαλύπτουν ότι είναι μέρος του Site 512. (Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.)

«Μερικές φορές κάτι αντιμετωπίζεται ως επίσημο μυστικό, όχι με την ελπίδα ότι ένας αντίπαλος δεν θα το μάθει ποτέ, αλλά μάλλον [επειδή] η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για διπλωματικούς ή πολιτικούς λόγους, δεν θέλει να το αναγνωρίσει επισήμως», δήλωσε ο Paul Pillar. Ο πρώην επικεφαλής αναλυτής στο αντιτρομοκρατικό κέντρο της CIA, ο οποίος είπε ότι δεν είχε συγκεκριμένες γνώσεις για τη βάση, δήλωσε στο The Intercept. «Σε αυτή την περίπτωση, ίσως η βάση θα χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει επιχειρήσεις αλλού στη Μέση Ανατολή, στις οποίες οποιαδήποτε παραδοχή ότι οργανώθηκαν από το Ισραήλ ή ότι αφορούσε οποιαδήποτε συνεργασία με το Ισραήλ, θα ήταν άβολη και πιθανό να προκαλέσει περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις που θα προκαλούνταν από τις επιχειρήσεις”.

Σπάνια αναγνώριση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Ισραήλ έγινε το 2017, όταν οι δύο χώρες εγκαινίασαν έναν στρατιωτικό χώρο που η χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ Φωνή της Αμερικής, έκρινε ως «την πρώτη αμερικανική στρατιωτική βάση στο ισραηλινό έδαφος». Ο στρατηγός Tzvika Haimovitch τη χαρακτήρισε «ιστορική». Είπε, «Δημιουργήσαμε μια αμερικανική βάση στο κράτος του Ισραήλ, στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ, για πρώτη φορά».

Μια μέρα αργότερα, ο στρατός των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι επρόκειτο για αμερικανική βάση, επιμένοντας ότι ήταν απλώς μια «εγκατάσταση διαβίωσης» για τα μέλη του αμερικανικού στρατού που εργάζονταν σε μια ισραηλινή βάση.

Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί παρόμοια ευφημιστική γλώσσα για να χαρακτηρίσει τη νέα εγκατάσταση στο Ισραήλ, την οποία τα αρχεία προμηθειών του περιγράφουν ως «περιοχή υποστήριξης ζωής». Αυτή η συσκότιση είναι χαρακτηριστική των στρατιωτικών τοποθεσιών των ΗΠΑ που θέλει να κρύψει το Πεντάγωνο. Η τοποθεσία 512 είχε προηγουμένως αναφερθεί ως “συνεταιριστική τοποθεσία ασφαλείας”: μια ονομασία που προορίζεται να προσφέρει μια χαμηλού κόστους, ελαφριά παρουσία, αλλά έχει εφαρμοστεί σε βάσεις που, όπως έχει αναφέρει προηγουμένως το The Intercept, μπορούν να στεγάσουν έως και 1.000 στρατιώτες.

Η τοποθεσία 512, ωστόσο, δεν δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την απειλή για το Ισραήλ από Παλαιστίνιους μαχητές, αλλά τον κίνδυνο που ενέχουν οι ιρανικοί πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας.

Η συντριπτική εστίαση στο Ιράν συνεχίζει και ως απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην επίθεση της Χαμάς. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το Ιράν – το οποίο βοηθά τόσο τη Χαμάς όσο και την αντίπαλο του Ισραήλ στο βορρά, τη Χεζμπολάχ, μια λιβανέζικη πολιτική ομάδα με ισχυρή στρατιωτική πτέρυγα, που και οι δύο θεωρούνται τρομοκρατικές ομάδες από τις ΗΠΑ – το Πεντάγωνο έχει επεκτείνει κατά πολύ την παρουσία του στην Μέση Ανατολή. Μετά την επίθεση, οι ΗΠΑ διπλασίασαν τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή και ανέπτυξαν δύο αεροπλανοφόρα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.

«Η εικασία μου είναι ότι το απόρρητο είναι μια επίκληση από τις διοικήσεις των ΗΠΑ στην  προσπάθειά τους να προσποιηθούν ότι δεν συμμερίζονται το Ισραήλ».

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, έχουν, ωστόσο, επικρίνει τον Μπάιντεν για την υποτιθέμενη «αδυναμία του στο Ιράν». Ενώ ορισμένοι λογαριασμοί μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ιράν έπαιξε ρόλο στον σχεδιασμό της επίθεσης της Χαμάς, υπήρξαν ενδείξεις από την κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ ότι Ιρανοί αξιωματούχοι εξεπλάγησαν από την επίθεση.

Η ιστορία της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ μπορεί να βρίσκεται πίσω από την άρνηση αναγνώρισης της βάσης, είπε ένας ειδικός στις υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

«Η εικασία μου είναι ότι το απόρρητο είναι μια επίκληση από τις διοικήσεις των ΗΠΑ στην  προσπάθειά τους να προσποιηθούν ότι δεν συμμερίζονται το Ισραήλ στις ισραηλινο-παλαιστινιακές και ισραηλινο-αραβικές συγκρούσεις», είπε ο Ντέιβιντ Βάιν, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, είπε στο Intercept. «Η ανακοίνωση της ύπαρξης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια πιθανότατα αντανακλά την εγκατάλειψη αυτής της προσποίησης και την επιθυμία να διακηρύξει [η κυβέρνηση των ΗΠΑ] δημοσίως υποστήριξη στο Ισραήλ».

*Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του Information Clearing House.

informationclearinghouse.blog

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα