Οι ΗΠΑ «ανήσυχες» για την τουρκική προδοσία των θέσεων των ειδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία

22/7/17 | 0 | 0 | 678 εμφανίσεις

NEWSWEEK – JACK MOORE

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που αγωνίζεται εναντίον της ισλαμικής οργάνωσης ISIS, καταδίκασε την Τουρκία αργά την Τετάρτη επειδή διέρρευσε τις  θέσεις βάσεων κλειδιά των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ που υποστηρίζουν τον  κουρδο-αραβικό συνασπισμό στη βόρεια Συρία.

Τη Δευτέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας ανέφερε ότι οι Η.Π.Α. έχουν 10 στρατιωτικά σημεία στη βόρεια Συρία για να βοηθούν τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) στην καταπολέμηση της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Το πρακτορείο έδωσε τις ακριβείς θέσεις των βάσεων και ακόμη και τους αριθμούς των ειδικών δυνάμεων των Η.Π.Α. και της Γαλλίας που σταθμεύουν σε κάθε στρατόπεδο. Οι Η.Π.Α. δεν αποκαλύπτουν τις τοποθεσίες για επιχειρησιακούς λόγους και λόγους ασφάλειας και η αποκάλυψή τους αποτελεί διαρροή ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών που μοιράζονται μεταξύ δύο συμμάχων.

Η διαρροή «εκθέτει τις δυνάμεις της Συμμαχίας σε περιττό κίνδυνο και έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις κατά του ISIS», δήλωσε ο συνασπισμός σε δήλωση που στάλθηκε στο Newsweek.
«Ενώ δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε ανεξάρτητα τις πηγές που συνέβαλαν σε αυτήν την ιστορία, θα ανησυχούσαμε πολύ αν οι αξιωματούχοι ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ θα έθεταν σε κίνδυνο τις δυνάμεις μας αποκαλύπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες», και συνέχισε λέγοντας «Έχουμε μεταφέρει αυτές τις ανησυχίες στην κυβέρνηση της Τουρκίας».

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχολιάσει την έκθεση.

Η Άγκυρα έχει εξαγριωθεί από τη βοήθεια της Ουάσινγκτον στις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, κυρίως τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας, που είναι γνωστές ως YPG, κερδίζοντας κατά μήκος των νότιων συνόρων της εναντίον του ISIS.

Το YPG είναι μια πολιτοφυλακή που η Τουρκία αναφέρει ότι είναι συνδεδεμένη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή PKK, μια ομάδα που η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν καταχωρίσει ως εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία έχει εξαπολύσει επί δεκαετίες αιματηρή εξέγερση εναντίον της Άγκυρας.

Ένας από τους δημοσιογράφους που δημοσίευσαν τις πληροφορίες για το Anadolu, ο Levent Tok, είπε στο Bloomberg ότι «οι ΗΠΑ θα έπρεπε να το σκεφτούν πριν συνεργαστούν με μια τρομοκρατική οργάνωση».

Η διάρκειας έξι εβδομάδων επίθεση για την απελευθέρωση της Raqqa από το ISIS έχει οδηγήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να καταλάβουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνοικιών της πόλης. Η Τουρκία εκφράζει την ανησυχία ότι η απελευθέρωση της επικράτειας από το ISIS από τους Κούρδους θα έχει ως συνέπεια τους εχθρούς τους να έχουν μεγαλύτερη εδαφική κατοχή και να ασκούν στα σύνορά της μεγαλύτερη επιρροή.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στην Τουρκία τη διαβεβαίωση ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα αποσυρθούν στις αρχικές τους θέσεις ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, μόλις απελευθερωθεί η Raqqa από την ισλαμική κρατική ομάδα.

Πηγή: http://www.newsweek.com/us-concerned-about-turkey-leak-special-force-positions-northern-syria-639460

Σχόλιο: Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu υπάγεται απευθείας στον Τούρκο πρόεδρο, του οποίου και τις βουλές εξυπηρετεί. Ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι το πρακτορείο Anadoluπροχώρησε στην αποκάλυψη των θέσεων των βάσεων των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας ένα αγνοία του Τούρκου προέδρου και των άλλων κρατικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). Αποδεικνύεται έτσι, ότι η Τουρκία για πρώτη φορά κακοποιεί σε τέτοιο βαθμό τις συμμαχικές σχέσεις της κυρίως με τις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες στον εχθρό. Είναι προφανές, ότι εάν είχε προβεί σε αυτήν την πράξη φυσικό πρόσωπο, θα είχε συλληφθεί ήδη με την κατηγορία της κατασκοπείας. 
Μετάφραση και Σχόλιο Παναγιώτης Μπαλακτάρης

infognomon

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    1/12/20 | (1 σχόλια)
    Νίκος Χ. Βαρσακέλης Καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης barsak@econ.auth.gr Μετα το καλοκαίρι, και ειδικά μετά τον Οκτώβριο, η δημόσια συζήτηση και η συμπεριφορά πολιτών, πολιτικών και κομμάτων μου έφερε στον νου το ποίημα του αείμνηστου συνάδελφου Μελέτη Θεοφίλου: Λέω να ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας