Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν τον Χαλίφα Χαφτάρ να διαλύσει το στρατό του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιούλιος 3, 2020. 22:03

Αμερικανοί αξιωματούχοι ώθησαν τον Εθνικό Στρατό, του  ισχυρού Λίβυου  στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ (LNA) να αποστρατευτεί σε μια εικονική συνάντηση την Τετάρτη, όπως γράφει η «Al Monitor» που έχει έδρα την Ουάσιγκτον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να χαλάσουν την πολιτική διαδικασία ή να εμπλακούν σε αποσταθεροποιητικές πράξεις δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές – και θα διακινδυνεύσουν με διεθνείς κυρώσεις», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνοντας τη συνάντηση.

Η συνάντηση έρχεται ως συνέχεια μιας παρόμοιας εικονικής συνόδου κορυφής την περασμένη εβδομάδα, όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέδωσαν παρόμοια προειδοποίηση προς την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Γιατί έχει σημασία:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη καθώς οι περιφερειακές δυνάμεις συνεχίζουν να τροφοδοτούν  την εμφύλια σύρραξη σε ένα περιφερειακό πόλεμο.

«Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ τόνισε ότι η συνεργασία του LNA με την ομάδα Wagner, που εκπροσωπεί το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και η διαιώνιση της διακοπής του πετρελαίου,  έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Λιβύης, υπονομεύουν την κυριαρχία της Λιβύης και αυξάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης που θα μπορούσε να βλάψει την πετρελαϊκή υποδομή », δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχώρησαν επίσης στη Ρωσία, ρίχνοντας το βάρος τους πίσω από τον Χαφτάρ. Και η πρόοδος του τουρκικού υποστηριζόμενου GNA στη Σύρτη, η στρατηγική πύλη προς τις μεγάλες εγκαταστάσεις πετρελαίου, ώθησε την Αίγυπτο να απειλήσει να αναπτύξει δυνάμεις για λογαριασμό του LNA του Χαφτάρ.

Τι ακολουθεί:

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ «τόνισε την αντίθεση σε όλες τις ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη και συζήτησε την επιταγή της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επιστροφή στις προτάσεις του ΟΗΕ για την ασφάλεια και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις».

Είναι γνωστό ότι:

Το LNA και το GNA μάχονται, επίσης, για τις πετρελαιοπηγές της νότιας Λιβύης. Οι μισθοφόροι της Ρωσικής Ομάδας Wagner έχουν εισέλθει στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara, εμποδίζοντας το GNA να ανοίξει ξανά τις εγκαταστάσεις.

The Hellenic Information Team

               

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα