Οι εντυπώσεις και η ουσία μετά τη Σύνοδο Κορυφής

3/10/20 | 2 | 0 | 557 εμφανίσεις

Θα ανέμενε κανείς ότι μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η οποία ως συνήθως έληξε με έναν συμβιβασμό ικανοποιητικό για όλους, θα μπορούσε να γίνει μία νηφάλια συζήτηση στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.

Δυστυχώς δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτό, πάντως δεν φαίνεται η αντιπολίτευση να έχει διάθεση για κάτι τέτοιο. Εγινε αυτό σαφές όταν αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας να αναρτήσει στο Facebook την άποψή για τα όσα συνέβησαν στην εννιάωρη διαπραγμάτευση.

Έγραψε μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με άδεια χέρια. Όχι μόνο πέρασε κάτω από τον πήχη, αλλά δεν τον έφτασε καν».

Και συνεχίζοντας, ανέφερε: «Ούτε κυρώσεις στην Τουρκία, ούτε καν ένας μηχανισμός που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αν ξεκινήσουν ξανά οι προκλήσεις», ενώ σημείωσε και ότι «το ερώτημα είναι γιατί τελικά πέταξε λευκή πετσέτα; Και μάλιστα τη μέρα που ανακοινώνεται επισήμως η ανάρτηση του Τουρκολιβυκού Συμφώνου στον ΟΗΕ. Τη μέρα που ανακοινώνεται συμφωνία των δυο πλευρών στο ΝΑΤΟ. Μια μέρα μετά την αναχώρηση Πομπέο από την Ελλάδα».

Είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα της απροθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να υπερβεί την επικίνδυνη εντυπωσιοθηρία και εν τέλει να ανταποκριθεί με κάποια σοβαρότητα στις απαιτήσεις του θεσμικού του ρόλου.

Το κείμενο των συμπερασμάτων και με γνωστές τις θέσεις των Γερμανών, Ισπανών και όσων άλλων έχουν μία ιδιαίτερη στάση έναντι της Τουρκίας, για δικούς τους πολύ συγκεκριμένους και όχι συναισθηματικούς λόγους, δεν θα μπορούσε να εξισορροπεί καλύτερα τις διαφορετικές θέσεις.

Προφανώς και αν υπήρχε μία άλλη αναφορά σε κυρώσεις και όχι η επίκληση των άρθρων που παρέχουν την σχετική δυνατότητα, κάποιοι θα συγκινούνταν ή και θα πανηγύριζαν. Κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να γίνει όμως ποτέ.

Επειδή στην πραγματικότητα μιλάμε για περίπλοκα νομικά κείμενα, καλό είναι να αναζητείται η ουσία και να αποφεύγεται η καλλιέργεια εντυπώσεων. Συνεπώς, η αντίληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία κάθε τι ορίζεται και συζητείται με γηπεδικούς όρους, μόνο σε αστοχίες μπορεί να οδηγήσει. Και πάντως, αν κάτι φαίνεται από την αβάσιμη κριτική του, είναι ότι πολύ δύσκολα μπορεί να πείσει για τον βαθμό του ρεαλισμού που υποτίθεται ότι τον διακρίνει.

Για να αντιληφθούμε τι ακριβώς είναι αυτό που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε λίγο πολύ ναυάγιο, καλό είναι να γνωρίζουμε τι αναφέρεται στα δύο άρθρα, τα οποία περιλήφθηκαν στο κείμενο των συμπερασμάτων, έπειτα από την απόρριψη από την Ελλάδα και την Κύπρου του αρχικού σχεδίου:

Άρθρο 29 (πρώην άρθρο 15 ΣΕΕ)

Το Συμβούλιο εκδίδει αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν τη στάση της Ένωσης επί συγκεκριμένου ζητήματος γεωγραφικής ή θεματικής φύσεως. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι εθνικές τους πολιτικές να συνάδουν προς τις θέσεις της Ένωσης.

Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Άρθρο 215 (πρώην άρθρο 301 της ΣΕΚ)

1. Όταν απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με το κεφάλαιο 2 του τίτλου V της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τη διακοπή ή τη μείωση, εν όλω ή εν μέρει, των οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων με μία ή περισσότερες τρίτες χώρες, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία μετά από κοινή πρόταση του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, και της Επιτροπής, θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα. Ενημερώνει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

2. Εφόσον προβλέπεται από απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με το κεφάλαιο 2 του τίτλου V της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο μπορεί να λαμβάνει, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 1, περιοριστικά μέτρα έναντι φυσικών ή νομικών προσώπων, ομάδων ή μη κρατικών οντοτήτων.

3. Οι πράξεις που προβλέπονται στο παρόν άρθρο περιέχουν τις αναγκαίες διατάξεις περί νομικών εγγυήσεων.

Με βάση αυτά, δεν λες ότι ο Πρωθυπουργός «έφυγε με άδεια χέρια», κάτι που ούτως ή άλλως φανερώνει και μία προβληματική προσέγγιση. Βασική προϋπόθεση για όλα βέβαια είναι να γνωρίζεις το περιεχόμενο των επίμαχων άρθρων…

Οι εντυπώσεις και η ουσία μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Category: Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  mike iordanidis says:

  Ο αρθρογράφος δεν αναφέρει ότι οι συνομιλίες των διερευνητικών δεν αφορούν μόνον την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ αλλά και ότι θα Δ Ι Ε Υ Ρ Υ Ν Θ Ο Υ Ν (παρ.16) και ο νοών νοείτο τουτέστιν και υπόλοιπες τουρκικές διεκδικήσεις.
  Επίσης, δεν διευκρινίζει ότι με το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ η ΑΠΟΑΣΗ ΠΛΈΟΝ ΛΑΜΒΆΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΉ ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΟΜΟΦΩΝΊΑ οπότε χαιρετίστε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
  και τέλος
  Δεν αναφέρεται στην πολυμερή διάσκεψη για την ανατολική μεσόγειο στην οποίαν θα συζητηθούν και τα θέματα θαλάσσιων οριοθετήσεων ,ενέργειας κλπ.
  Κατά τα άλλα μια χαρά

 2. 2
  Σ.Α.Ν. says:

  Δεν θα παρενέβαινα ,αγαπητέ κ. Μ.Ιορδανίδη ,αλλά επειδή διάβασα χθες τα Συμπεράσματα του Ευρωπαικού Συμβουλίου της 2-1-2020 ,καταγράφω από την παράγραφο 16 ”… το Ευρωπαικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.
  Στην παράγραφο 17 αναφέρει” η Ευρωπαική Ένωση εκφράζει την ικανοποίησή της ….για την εξαγγελία ότι η Ελλάς και η Τουρκία θα επαναλάβουν τις απ’ευθείας διερευνητικές συνομιλίες με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος και της ΑΟΖ των δύο χωρών. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν και να διευρυνθούν.-(χωρίς να αναφέρει τίποτε άλλο,αλλά εσείς -με προχωρημένη αντίληψη και διαίσθηση- το ”πιάσατε το υπονοούμενο” και περιλάβατε σαυτήν την διεύρυνση όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις ,-τις οποίες όμως τα τόσο λεπτομερειακά Συμπεράσματα του Ευρωπαικού Συμβουλίου δεν ανέφεραν -,αλλά η σημερινή κυβέρνηση μας -ας πούμε -(γράφετε εσείς) θα τις δεχθεί χάριν φιλίας με τον κ.Ερντογάν .
  Όσο για την πολυμερή διάσκεψη -γράψτε από τώρα- ότι το θέμα πήγε στις καλένδες ,γιατί προυποθέτει συμφωνία όλων των παρακτίων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου ,κάτι απίθανο με τον κ.Ερντογάν στην Τουρκία.
  Για τις κυρώσεις προς την Τουρκία ισχύει το άρθρο 215 της σχετικής πλειοψηφίας, αλλά αυτό το άρθρο υπήρχε και το γνωρίζουν σίγουρα ο κ.Τσίπρας και θα μπορούσαν να το γνωρίζουν με τους ειδικούς συμβούλους τους και η κ.Γεννηματά και ο κ.Βελόπουλος και ο κ.Βαρουφάκης ,που ”τα είδαν όλα μαύρα” στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου αυτού και είπαν τις αγοραίες ”ατάκες” τους για την κυβέρνηση .
  Μόνον το ΚΚΕ ,που ξέρει τα πάντα -όπως ξέρει για όλους τους πολιτικούς ”εχθρούς” ”του-για την Ευρωπαική Ένωση σχολίασε ρεαλιστικά τα Συμπεράσματα.
  Οι ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων γράφτηκαν ”στο γόνατο” από τους υπαλλήλους των γραφείων τους ,ενώ θα μπορούσαν να τις γράψουν όσοι βουλευτές-στελέχη ασχολήθηκαν ,η, ασχολούνται με τα ευρωπαικά και εξωτερικά μας θέματα .
  Κατάντια τους ουσιαστική, που την αντιλαμβάνεται και ο σοφός πια λαός.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  24/2/21 | (1 σχόλια)
  Αντώνης Μανιτάκης, Οµότιµος καθηγητής Νοµικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας  To άρθρο πραγματεύεται την (αντι)συνταγματικότητα του πειθαναγκαστικού εμβολιασμού μιας ειδικής κατηγορίας προσώπων, που επιτελούν δημόσιο λειτούργημα και έρχονται σε προσωπική επαφή με ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας