Οι ειδικοί στην Μέση Ανατολή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου.

Στις 5 Ιουνίου, η Αμερικανική Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του David Schenker, ως Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών για Υποθέσεις στην Εγγύς Ανατολή. Αραβομαθής, σπούδασε στα πανεπιστήμια του Michigan, του Vermont και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Έως το 2019 ήταν διευθυντής του Προγράμματος για την Αραβική Πολιτική στο Washington Institute for Near East Policy. Με το ίδιο αντικείμενο υπηρέτησε στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας από το 2002 έως το 2006, παρέχοντας συμβουλές στον υπουργό εξωτερικών και στο Πεντάγωνο για τις υποθέσεις σε Συρία, Λίβανο, Ιορδανία, Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτά τα ολίγα. Πάντα προκαλεί εντύπωση η απουσία πλήρους βιογραφικού στο διαδίκτυο, ειδικά όταν αφορά έναν σημαντικό αξιωματούχο. Σημειώνεται ότι στο Washington Institute συναντάται και ο υπερδραστήριος Soner, που προωθεί “επιτυχώς” τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Ιδιαίτερα κατατοπιστικό είναι το βιβλίο του “Erdogan’s Empire: Turkey and the Politics of the Middle East“. Ο κ. Cagaptay μέσω του Ινστιτούτου προωθεί τα τουρκικά σχέδια.

Ενδεχομένως, η πλέον γνωστή στην Ελλάδα δήλωση του κ. Σένκερ ήταν στις 26 Νοεμβρίου: «”Οι Ρώσοι αναπτύσσονται σε σημαντικό αριθμό για να υποστηρίξουν τον LNA», δηλαδή τον Χάφταρ. Ουδείς αρνείται ότι υπάρχουν ρώσοι παραστρατιωτικοί στην Λιβύη, αλλά μήπως εξυπηρετούν άλλους λόγους, ακόμη και προς παραπλάνηση των αμερικανών;

Οι επαμφοτερίζουσες δηλώσεις της Ουάσιγκτον για την τουρκική παραβατικότητα και την καταπάτηση κάθε αρχής, υπενθυμίζουν παρελθούσες πιέσεις και εκβιασμούς των Τούρκων.

Οι ορδές των μεταναστών που βρίσκονται στις ακτές της Λιβύης αποτελούν παραλλαγή της πειρατείας που εξήγαγε η οθωμανική αυτοκρατορία στα τέλη του 18ου αιώνα. Η δυναστεία Qaramanli, με έδρα την Τριπολιτάνα απειλούσε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Μεσόγειο και εισέπραττε φόρο διέλευσης, κάτι σαν χαράτσι. Ο αμερικανός Πρόεδρος John Adams συμφώνησε να καταβάλει στον Yusuf Qaramanli 18.000 δολάρια ετησίως με αντάλλαγμα την δέσμευση ότι οι πειρατές της Τρίπολης δεν θα ενοχλούσαν την αμερικανική ναυτιλία. Όμως, πέντε χρόνια αργότερα ο άπληστος Yusuf ζήτησε 250.000. Τόσα του λείπανε. Ο νέος πρόεδρος Thomas Jefferson αρνήθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό και τότε αγανακτισμένοι τουρκο-λίβυοι επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία, αναγκάζοντας τον πρέσβη σε φυγή. Οι ΗΠΑ το θεώρησαν προσβολή και αποφάσισαν πως: «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος». Το Κογκρέσο κήρυξε πόλεμο και αμερικανική ναυτική μοίρα διέσχισε τον Ατλαντικό. Επιτέθηκε στην Τρίπολη και πραγματοποίησε μερικό αποκλεισμό των ακτών. Ο «Πρώτος Βαρβαρικός Πόλεμος» (ονομάζονταν βαρβαρικά κράτη, από την φυλή των Βέρβερων) ήταν ο πρώτος πόλεμος που διεξήγαγε η αμερικανική κυβέρνηση εκτός συνόρων. Τελικά, μετά την μάχη της Ντέρνα ο Qaramanli υποχρεώθηκε σε συνθηκολόγηση. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους του. Η οικονομία κατέρρευσε και η χώρα μπήκε σε εμφύλιο.

Σήμερα η χώρα ζεί σε εμφύλιο και περιμένει μια λύση, που δεν θα την δώσει η Ευρώπη, η ηγεσία της οποίας (Βερολίνο) είναι δεμένη στο άρμα των ρωσικών συμφερόντων.

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα