«Όπως γράφει ο καθηγητής SLewis (Guardian, 11 Αυγούστου), τα στερεά καύσιμα υπήρξαν αρχικώς παράγοντας προόδου. Σήμερα όμως σκοτώνουν και την πρόοδο και το μέλλον και θα πρέπει να εγκαταλειφθούν ολοσχερώς. Αυτό ισχύει πολλαπλώς για την Ελλάδα και για γεωπολιτικούς λόγους. Είναι ζήτημα ζωής, επιβίωσης, ειρήνης και πολέμου».

Το άρθρο του καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη κατορθώνει σε μια πρόταση να περικλείσει την κατασκευασμένη “αλά γκρέκα” επιχειρηματολογία, με την οποία επιχειρείται να αιτιολογηθεί η εθελούσια παραίτηση από τον όποιο πλούτο υδρογονανθράκων περιλαμβάνουν θαλάσσιες περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας. Το καταφέρνει δε με τρόπο που θα ζήλευε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η άποψη Ιωακειμίδη αντικειμενικά:

  • Αιτιολογεί την παραίτηση της Ελλάδας από δικαιώματα που της κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο. Ας σημειωθεί ότι οι υποστηρικτές αυτής της άποψης προτάσσουν το διεθνές δίκαιιο σε άλλα ζητήματα, όπου η θέση της Ελλάδας δεν είναι τόσο ισχυρή.
  • Συγκαλύπτει την παραδοσιακή απροθυμία αντίστασης στον τουρκικό επεκτατισμό-αναθεωρητισμό με διαχρονικές συστάσεις για “ελληνοτουρκική φιλία και συνεργασία”, η οποία στην πράξη θεμελιώνεται στην διά της διολισθήσεως προσαρμογή της Ελλάδας στις τουρκικές επιδιώξεις.
  • Υπηρετεί τις επιλογές του νεοελληνικού πολιτικοοικονομικού συστήματος, το οποίο διακομματικά επιδιώκει να διατηρήσει την –συνήθως κρατικοδίαιτη– εξουσία του, αποπειρόμενο να εξαγοράσει με εθνικές υποχωρήσεις την ύφεση στο ελληνοτουρκικό μέτωπο.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν διέθετε ποτέ σοβαρή πολιτική στον τομέα της αξιοποίησης των όποιων υδρογονανθράκων είναι στον χώρο δικαιοδοσίας της. Σ’ αυτό το κλίμα, ο καθηγητής Ιωακειμίδης αποφαίνεται ότι «η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει την πολιτική για την εξόρυξη, εκμετάλλευση, αξιοποίηση των στερεών καυσίμων είτε πρόκειται για πετρέλαιο είτε για φυσικό αέριο. Οφείλει να βάλει οριστικό τέρμα στην πολιτική αυτή εδώ και τώρα. Αφού αποδεδειγμένα πλέον πρόκειται για πολιτική που σκοτώνει τη χώρα, το μέλλον, τον πλανήτη».

Αυθαίρετος ισχυρισμός

Ο καθηγητής Ιωακειμίδης δεν κρύβει τη στράτευσή του σε μία άποψη, για την οποία δεν διαθέτει επιστημονικό υπόβαθρο. Παριστάνει, όμως, τον “πανεπιστήμονα”. Όπως αναφέρει, «και από οικονομική άποψη η αξιοποίηση των οποιωνδήποτε αβέβαιων κοιτασμάτων στερεών καυσίμων δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο». Μπορεί εξειδικευμένοι κρατικοί οργανισμοί (Γαλλία, Νορβηγία) και πλήθος ειδικών επιστημόνων να εκτιμούν ότι οι πιθανότητες ύπαρξης κοιτασμάτων είναι πολλές, με την αξία των εκτιμώμενων εσόδων για το κράτος να αποτιμάται ενδεχομένως και σε εκατοντάδες δις. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Οι Αφγανοί διερμηνείς, το διαφαινόμενο φιάσκο, οι ευθύνες Δένδια και το non paper

Δεν έχει σημασία. Ο Ιωακειμίδης αποφαίνεται με την κατηγορηματικότητα στρατευμένου ότι τα έσοδα πολλών δισ. ευρώ δεν θα προσφέρει στη χρεοκοπημένη Ελλάδα «κάτι το ιδιαίτερο». Όμως, η άρνηση διεξαγωγής ερευνών από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για αξιοποίηση ενδεχόμενων κοιτασμάτων θα ήταν απόδειξη φανατισμού και εάν, βέβαια, επρόκειτο για αρμόδιο κρατικό παράγοντα θα επρόκειτο για πράξη που ζημιώνει τα δημόσια έσοδα.

Όπως τουλάχιστον εμείς ερμηνεύουμε το άρθρο του, ο Ιωακειμίδης κόπτεται κυρίως για τις “γεωπολιτικές προεκτάσεις” και μάλιστα κατά τρόπο που αντικειμενικά εξυπηρετεί τις τουρκικές θέσεις. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα και με βάση αυτόν τον αυθαίρετο ισχυρισμό επιδιώκει να σφετερισθεί ελληνικούς ενεργειακούς πόρους.

Παραίτηση από κυριαρχικά δικαιώματα

για την συνέχεια https://slpress.gr/ethnika/oi-ethnoktones-apopseis-toy-ioakeimidi-ellinotoyrkika-kai-ydrogonanthrakes/