Οι εθνικιστές της πΓΔΜ θα φέρουν την χώρα στην καταστροφή;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πώς πρέπει να ανταποκριθεί η Δύση

Οι συνέπειες αυτής διαμάχης εντός της πΓΔΜ ξεπερνούν την χώρα. Διακυβεύεται η όλη προσπάθεια της Δύσης να ενθαρρύνει τις δημοκρατικές αξίες και να σταθεροποιήσει τις νεοσύστατες δημοκρατικές κυβερνήσεις στα Βαλκάνια ως προπύργιο κατά των περαιτέρω εκδηλώσεων ενδοεθνικής βίας.

Ο EDWARD P. JOSEPH είναι εκτελεστικός διευθυντής στο Institute of Current World Affairs και λέκτορας της Πανεπιστημιακής Σχολής Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Ο OGNEN VANGELOV είναι μεταπτυχιακός μελετητής στο κολέγιο Vanier στο Queen’s University, στον Καναδά.

Οι διαμφισβητούμενες εκλογές του 2016 αναδεικνύουν τα ακατέργαστα ρήγματα μιας χώρας. Η έντονη πόλωση φέρνει διαδηλωτές στο δρόμο. Μια επίσημη έρευνα επικρέμαται πάνω από το πιο ισχυρό πρόσωπο του έθνους, το οποίο ενεργεί για να αποτρέψει την διαδικασία. Αντί να αντιταχθούν σε αυτήν την καταφανή παραβίαση αρχών, οι Ρεπουμπλικανοί των ΗΠΑ είτε ανασηκώνουν τους ώμους τους είτε παρέχουν έμμεση στήριξη στον αρχηγό που τώρα είναι καταπολεμούμενος. Η Μόσχα παρακολουθεί την κατάσταση με χαρά, προσπαθώντας να σπείρει αμφιβολίες για τα θεσμικά όργανα της χώρας -και μάλιστα για την ίδια την ιδέα της δημοκρατίας.

Παρ’ όλο που οι παραλληλισμοί είναι εντυπωσιακοί, η παραπάνω περιγραφή δεν αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας [1], μια μικρή βαλκανική χώρα που αποδεικνύεται γρήγορα ότι αποτελεί παράδειγμα του τι συμβαίνει στις δημοκρατίες όταν οι ηγέτες μπορούν να αγνοούν το κράτος δικαίου. Καθώς η σταθερότητα της πΓΔΜ κρέμεται από μια κλωστή, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχουν εισέλθει ανεύθυνα στην κρίση -και με αυτόν τον τρόπο ενθάρρυναν την εντατικοποίηση της ανάμειξης της Ρωσίας.

24052017-1.jpg

Η αστυνομία της πΓΔΜ συνοδεύει τραυματίες βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη Zoran Zaev, κοντά στην βουλή των Σκοπίων, τον Απρίλιο του 2017. OGNEN TEOFILOVSKI / REUTERS
——————————————

ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ

Η κακή συμπεριφορά της κυβέρνησης στα Σκόπια, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κινητοποιείται από την απειλή ποινικών διώξεων. Ο αυταρχικός πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι, είναι αντικείμενο πολλών ερευνών που ξεκίνησαν πέρυσι από ειδικούς εισαγγελείς. Οι κατηγορίες ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2015, όταν ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Zoran Zaev, δημοσιοποίησε μια σειρά από υποκλαπείσες συνομιλίες που φάνηκαν να αποκαλύπτουν συστηματική κατάχρηση από ανώτερους αξιωματούχους στην κυβέρνηση Gruevski, πιθανώς συμπεριλαμβανόμενης ακόμη και συνωμοσίας για να καλύψουν μια δολοφονία. Οι εντυπωσιακές αποκαλύψεις πυροδότησαν επίμονες διαδηλώσεις και αυξανόμενη ένταση, θέτοντας την πΓΔΜ σε βίαιη αντιπαράθεση.

Η παρέμβαση στην κρίση από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησε στην Συμφωνία του Przino [2], η οποία έκανε δυνατή την ειδική δίωξη και ανάγκασε τον κάποτε αήττητο Γκρουέφσκι να αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2016 εν αναμονή νέων εκλογών τρεις μήνες αργότερα. Με δεδομένο τον πλήρη έλεγχο της δικαστικής εξουσίας από την κυβέρνησή του τότε, ο Γκρουέφσκι αρχικά υπολόγισε εσφαλμένα ότι θα επηρεάσει εύκολα τον ειδικό εισαγγελέα και ότι κανένα δικαστήριο στην πΓΔΜ δε θα δεχόταν αποδεικτικά στοιχεία από παράνομες μαγνητοφωνήσεις. Η μη τήρηση των όρων της συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά τους όρους για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, καθυστέρησε τις εκλογές μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Μόλις ολοκληρώθηκαν, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του Γκρουέφσκι απέτυχε για λίγο να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο: Το κόμμα κέρδισε 51 έδρες έναντι 49 για την σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση του Zaev στην βουλή των 120 εδρών. Ο αυταρχικός Γκρουέφσκι απέτυχε επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς τα αλβανικά κόμματα απέρριψαν το αίτημά του για τερματισμό της ειδικής δίωξης. (Οι εθνοτικοί Αλβανοί μετρούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πΓΔΜ και αποτελούν συνεχή εταίρο συνασπισμού στις κυβερνήσεις της χώρας).

Το «σχέδιο Β» του Γκρουέφσκι ήταν να προσπαθήσει να αναγκάσει για νέες εκλογές με το πρόσχημα [3] ότι η πολιτική κρίση έφτασε σε αδιέξοδο μετά από μερικούς μήνες κωλυσιεργιών του VMRO-DPMNE και μην αφήνοντας την νέα πλειοψηφία να εκλέξει πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Θα προσπαθούσε στην συνέχεια να επηρεάσει τα αποτελέσματα μέσω ενός συνδυασμού νοθείας και εκφοβισμού. Από τον Μάρτιο, ο συνεργάτης του Γκρουέφσκι, ο πρόεδρος Gjorge Ivanov, αρνείται στον Zaev να δημιουργήσει μια κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την κρίση. Πριν από δύο εβδομάδες, το αδιέξοδο οδήγησε σε μια βίαιη αντιπαράθεση. Ο Ζάεφ κατάφερε να πραγματοποιήσει μια ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της βουλής ο οποίος τυχαίνει να είναι Αλβανός. Εξαγριωμένοι ότι η νέα πλειοψηφία επέλεξε Αλβανό πρόεδρο βουλής, οι οπαδοί της VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο [4] ενώ η αστυνομία παρακολουθούσε, και μάλιστα μερικοί από αυτούς ακολούθησαν τον όχλο, χτυπώντας μέλη της αντιπολίτευσης. Μια σκανδαλώδης φωτογραφία [5] από την σκηνή δείχνει τον Zaev με αίμα να αναβλύζει από το μέτωπό του, καθώς προσπαθεί να ηρεμήσει τους θορυβώδεις επιτιθέμενους.

Ο Γκρουέφσκι και ο Ιβάνοφ ανακήρυξαν τους εαυτούς τους ως πατριώτες υπερασπιστές της πλειοψηφίας των εθνοτικά «Μακεδόνων» ενάντια στην προοπτική μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και των εταίρων τους στον [πολιτικό] συνασπισμό Αλβανών, η οποία ισχυρίζονται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της πΓΔΜ. Το VMRO-DPMNE πρότεινε ότι ο Ζάεφ και οι Σοσιαλδημοκράτες είναι προδότες που συγκατατέθηκαν στην υποτιθέμενη αποσχιστική πλατφόρμα των Τιράνων [7], ένα σύνολο [8] αιτημάτων από ορισμένα αλβανικής πλειοψηφίας πολιτικά κόμματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν εταίρους για συνασπισμό. Μεταξύ των στόχων της πλατφόρμας είναι να καταστεί η αλβανική γλώσσα επίσημη γλώσσα σε όλη την χώρα, παράλληλα με την «μακεδονική».

Αλλά ο ίδιος ο Γκρουέφσκι είχε ανεχθεί την ίδια πλατφόρμα στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με αλβανικά κόμματα που, νωρίτερα, τον είχαν απαρνηθεί. Είχε μοιραστεί την εξουσία με την αλβανική Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (Democratic Union for Integration, DUI) από το 2008 και ο Αλβανός νέος πρόεδρος της βουλής υπήρξε κάποτε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνησή του. Στην πραγματικότητα, ο Γκρουέφσκι ισχυρίστηκε αυτόν τον αλβανικό αλυτρωτισμό μόνο αφού το DUI αρνήθηκε να του προσφέρει στήριξη για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, αντίθετα, αποφάσισε να στηρίξει την αντιπολίτευση. Για να καλύψει την απόφασή του να αλλάξει γνώμη και να δώσει στον Zaev την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (μια κίνηση που έγινε υπό άμεση πίεση από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες), ο Ivanov επέμεινε [9] ότι ο Zaev δεσμεύθηκε να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της πΓΔΜ.

Η κρίση δεν θα τελειώσει τώρα που ο Zaev ανέλαβε καθήκοντα. Θα εισέλθει απλώς σε μια νέα φάση. Ο Γκρουέφσκι και το VMRO-DPMNE θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να αναγκάσουν την διεξαγωγή νέων εκλογών προκειμένου να αποφύγουν την φυλάκισή τους. Για άλλη μια φορά, εξωτερικοί παράγοντες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ και η Ρωσία θα έχουν μια κρίσιμη, ακόμη και αποφασιστική, επιρροή στην μικροσκοπική χώρα, η οποία έχει μόλις δύο εκατομμύρια κατοίκους και δεν είναι μεγαλύτερη από την πολιτεία του Βερμόντ.

Δυστυχώς, η πΓΔΜ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, παρακινούμενοι από την ανησυχία τους για το φιλανθρωπικό έργο του επενδυτή George Soros. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί, μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Mike Lee της Γιούτα, ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Rex Tillerson [10], να διερευνήσει «πόσα χρήματα χρησιμοποιούνται … από την USAID για να υποστηρίξουν κεντροαριστερές πολιτικές ομάδες και να προωθήσουν κεντροαριστερές πολιτικές σε κυρίαρχα έθνη» μέσα από το έργο του Σόρος και του φιλο-δημοκρατικού ιδρύματός του Open Society Foundation. Η USAID και το Open Society Foundation βοήθησαν γενναιόδωρα και διαφανώς τις δημοκρατικές διαδικασίες στην πΓΔΜ και την περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης σχεδίων στα Υπουργεία του Γκρουέφσκι. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Open Society for Europe, Goran Buldioski, οι ψευδείς ισχυρισμοί έγιναν για πρώτη φορά [11] «σε ένα φυλλάδιο που διανεμήθηκε στο Κογκρέσο από μια σκοπιανή ομάδα, την Stop Operation Soros, η οποία δημιουργήθηκε από τον Cvetin Chilimanov, τον επικεφαλής του ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας και πρώην υπάλληλο του γραφείου του Προέδρου» και έγιναν άκριτα δεκτοί από τους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ταυτόχρονα, η Ρωσία και οι αυταρχικοί όπως ο Γκρουέφσκι και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν [12], έχουν χαρακτηρίσει το Soros και την Open Society ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια» [13], υποστηρίζοντας ότι ο δισεκατομμυριούχος στηρίζει οργανώσεις και ομάδες με αποκλειστικό σκοπό να υπονομεύσουν την κυριαρχία των χωρών αυτών. Σε μια περιοχή όπου εξακολουθεί να κυριαρχεί η ηθική εξουσία των ΗΠΑ, η προώθηση αυτής της θεωρίας συνωμοσίας από την Ουάσινγκτον είναι μια ηθική προαγωγή όχι μόνο για τους Γκρουέφσκι και Ορμπάν, αλλά και για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Παρότι μοιράζεται την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία και το κυριλλικό αλφάβητο με την πΓΔΜ, η Ρωσία παραδοσιακά είχε δώσει αμελητέα προσοχή στην χώρα, ειδικά σε σύγκριση με τον μεγαλύτερο γείτονά της, την Σερβία. Όλα αυτά άλλαξαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλαπεισών συνομιλιών το 2015 και όταν η κυβέρνηση του Γκρουέφσκι αντιμετώπισε την ενδεχόμενη πτώση της. Η Ρωσία θεώρησε [14] την κυβέρνηση σύμμαχο στα σχέδια περί των αγωγών της στην περιοχή, τα οποία βρήκαν αντίσταση από την ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας άρχισε να εκδίδει τακτικές δηλώσεις [15] προς υποστήριξη του Γκρουέφσκι και πρόσφατα αύξησε σημαντικά το προσωπικό του στην πρεσβεία του στα Σκόπια. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επιτέθηκε επανειλημμένα στην Δύση για παρεμβάσεις κατά του Γκρουέφσκι [16] και το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε μέχρι ότι η Δύση παρεμβαίνει στις υποθέσεις της πΓΔΜ προκειμένου να πραγματοποιήσει το σχέδιό της για μια «μεγαλύτερη Αλβανία» [17].

Οι συνέπειες αυτής της διαμάχης ξεπερνούν την πΓΔΜ. Διακυβεύεται η όλη προσπάθεια της Δύσης να ενθαρρύνει τις δημοκρατικές αξίες και να σταθεροποιήσει τις νεοσύστατες δημοκρατικές κυβερνήσεις στα Βαλκάνια ως προπύργιο κατά των περαιτέρω εκδηλώσεων ενδοεθνικής βίας. Ήδη, χάρη στις εθνικιστικές εκκλήσεις του VMRO-DPMNE, αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της πλειοψηφίας των Σκοπιανών και της αλβανικής μειονότητας. Οι εθνοτικοί Αλβανοί, μαζί με τον Σόρος, έχει δηλωθεί ότι είναι μαζί με εκείνους που θέλουν να «απειλήσουν την ύπαρξη της χώρας» [18].

Ο αντιδημοκρατικός κυνισμός βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στην γειτονική Σερβία, όπου τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα και η ελευθερία του Τύπου έχουν υποστεί επίθεση κατά την διάρκεια της θητείας του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πρόσφατα, οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυριαρχίας του Βούτσιτς έχουν μειωθεί. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να παρουσιάζεται στο σερβικό και στο σκοπιανό κοινό ως εναλλακτική λύση στην ευρωατλαντική ένταξη, προωθώντας μια ατζέντα για ένα «έδαφος ουδέτερων κυρίαρχων κρατών [19]» στα Βαλκάνια, στα οποία θα περιλαμβάνεται η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η πΓΔΜ , το Μαυροβούνιο και η Σερβία. Η πόλωση αυξάνεται και στην Βοσνία, καθώς ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο ηγέτης της Σερβικής οντότητας «Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών» της χώρας, προωθεί μια ολοένα και πιο θρασεία και επικίνδυνη εκστρατεία υπέρ της απόσχισης. Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο μοιράζεται μια συχνά διαπερατή συνοριακή γραμμή με την πΓΔΜ, είναι βυθισμένο σε πικρή διαμάχη και συνεχή δυσπιστία μεταξύ των κυρίαρχων εθνοτικά Αλβανών και των μειονοτικών Σέρβων στην χώρα, αντιμετωπίζει μια απόσχιση προς βορρά. Εάν η πΓΔΜ καταρρεύσει στο χάος, οι επιπτώσεις στην περιοχή θα είναι γρήγορες.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Σε αυτή την ασταθή κατάσταση, είναι κρίσιμο για την Ουάσινγκτον να ηγηθεί. Όπως πάντα, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δίνουν μόνο διαλείπουσα προσοχή στα Βαλκάνια. Αρχικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να πιέσουν το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν όχι μόνο στην παροχή βοήθειας και κινήτρων αλλά και στην απομόνωση, στην μαύρη λίστα (την άρνηση θεωρήσεων βίζα) και την δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των παραγόντων που υποκινούν την κρίση και υπονομεύουν την δημοκρατία και να εμποδιστούν [οι παράγοντες αυτοί] από το να κερδίζουν ή να διατηρούν την εξουσία. Σε εθνικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, θα πρέπει να παροτρύνει τους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία να σταματήσουν τις ανάρμοστες, επικίνδυνες και αβάσιμες επιθέσεις τους κατά της USAID και του Soros.

Μετά από αυτό, ο Tillerson πρέπει να στραφεί στο θέμα που έχει παραμελήσει ο καθένας από τους πρόσφατους προκατόχους του: Να αντιμετωπίσει την ελληνική διαμάχη με την πΓΔΜ για το όνομα της χώρας αυτής. Ζητώντας από την πΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της, η Αθήνα έχει μπλοκάρει την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Η Ενδιάμεση Συμφωνία που μεσολαβήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπογράφηκε από την Ελλάδα και την πΓΔΜ το 1995, επέτρεψε στην πΓΔΜ να εισέλθει σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό υπό την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ωστόσο, η Αθήνα συνεχίζει -παραγνωρίζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι η Ελλάδα παραβιάζει την συμφωνία- να εμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την πρόοδό τους προς την ένταξη στην ΕΕ. Αυτό με την σειρά του άνοιξε την πόρτα στον φτηνό εθνικισμό και αυταρχισμό του Γκρουέφσκι. Μόνο η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ μπορεί πραγματικά να σταθεροποιήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και να εξουδετερώσει την όψιμη τάση για βία, απόσχιση ή ακόμα και διάλυση.

Και μόνο οι νηφάλιοι, αποφασισμένοι ηγέτες στην Ουάσινγκτον, εργαζόμενοι επειγόντως με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα στην πΓΔΜ και την περιοχή.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Στα αγγλικά: https://www.foreignaffairs.com/articles/macedonia/2017-05-23/will-macedo…

Σύνδεσμοι:
[1] https://www.foreignaffairs.com/articles/southeastern-europe/2017-01-12/a…
[2] http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-5372_en.htm
[3] http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonia-parliament-stuck-in-lo…
[4] https://www.rferl.org/a/macedonia-parliament-speaker-blocked-from-office…
[5] http://www.aljazeera.com/news/2017/04/stun-grenades-protesters-storm-par…
[6] http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonian-president-rejects-awa…
[7] http://www.mia.mk/en/Inside/RenderSingleNewsNewsCategory/61/133599404
[8] http://www.balkaninsight.com/en/article/albanianians-parties-in-macedoni…
[9] http://meta.mk/en/ivanov-hands-over-the-mandate-zaev-guarantees-the-pres…
[10] https://www.lee.senate.gov/public/index.cfm/2017/3/gop-senators-call-on-…
[11] http://foreignpolicy.com/2017/03/28/soros-gop-letter-open-society-macedo…
[12] https://savageminds.org/2017/04/18/george-soros-public-enemy-and-human-s…
[13] http://www.truthrevolt.org/news/russia-declares-soros-groups-undesirable…
[14] https://www.bloomberg.com/view/articles/2015-05-19/macedonia-the-latest-…
[15] http://berlinpolicyjournal.com/balkan-troubles/
[16] http://www.voanews.com/a/russia-lavrov-warns-us-eu-on-macedonia/3779923….
[17] http://www.balkaninsight.com/en/article/russia-jumps-into-macedonia-elec…
[18] http://www.voanews.com/a/macedonian-president-warns-of-albanian-threat-t…
[19] https://medium.com/@balkaninsight/putins-party-signs-military-neutrality…

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα