Οι Εβραίοι του Κοσσυφοπεδίου χαιρετίζουν τη νέα συμφωνία με το Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για τον Flori Dedoni, μέλος της μικρής εβραϊκής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου, η είδηση ότι η χώρα του καθιερώνει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ είναι αιτία γιορτής.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ήταν μεταξύ των δεκάδων χωρών που δεν είχαν αναγνωρίσει το μουσουλμανικής πλειοψηφίας έδαφος στριμωγμένο  μεταξύ της Αλβανίας και της Σερβίας.

«Όταν κάποιος μαθαίνει ότι είμαι Εβραίος, συνήθως ρωτά κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνομιλίας γιατί το Ισραήλ δεν μας αναγνωρίζει», είπε ο Dedoni. «Τώρα, τελικά συμβαίνει και το συναίσθημα είναι απλώς εορταστικό. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να το εξηγήσω πια. “Η σιωπηρή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από το Ισραήλ αποτελεί μέρος μιας τριμερούς συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Σερβία, η οποία διεκδικεί την κυριότητα της επικράτειας του Κοσσυφοπεδίου και αγωνίστηκε ενάντια στη διεθνή αναγνώριση της δήλωσης ανεξαρτησίας της το 2008, συμφώνησε να συνεργαστεί σε ορισμένα οικονομικά ζητήματα με την κυβέρνηση της αποσχισμένης περιοχής.

Η συμφωνία ορίζει ότι και οι δύο χώρες θα ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ – μια εξέλιξη την οποία προχωρούν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά την αντίθεση των Παλαιστινίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι λένε ότι η πόλη πρέπει να αναγνωριστεί μόνο ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία με την Παλαιστίνιοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις 116 χώρες που αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, ένα έθνος που έχει κλειδωθεί στην ξηρά με περίπου 1,8 εκατομμύρια κατοίκους με έκταση περίπου το μισό του μεγέθους του Νιου Τζέρσεϋ.

Η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, μεταξύ άλλων δυνάμεων, δεν το έχουν αναγνωρίσει. Η μη αναγνώρισή τους, και αυτή των άλλων σημαντικών χωρών, όπως η Ισπανία, το Ισραήλ, το Μαρόκο και η Ουκρανία, πιστεύεται ότι είναι ζήτημα συνοχής: Φοβούνται μήπως  ενθαρρύνουν μονομερείς διακηρύξεις ανεξαρτησίας σε περιοχές που ελέγχουν.

Όμως, η θέση του Ισραήλ αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία στο Κοσσυφοπέδιο, του οποίου ο λαός είναι υπερβολικά φιλοαμερικανικός και έχει μια μακρά παράδοση φιλο-σημιτισμού. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί διάσωσαν ντόπιους Εβραίους και βοήθησαν τους πρόσφυγες να φύγουν από άλλες ναζιστικές χώρες.

“Είναι ειρωνικό το ότι το Ισραήλ δεν μας αναγνωρίζει”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι σε συνέντευξή του το 2016 με το Ynet.

Η 12χρονη αναζήτηση του Κοσσυφοπεδίου για αναγνώριση και η συνεπής αντίθεση μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, έκαναν τον Ντεντόνι και τη σύζυγό του να αναρωτηθούν αν είναι το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσουν τον 7χρονο γιο τους Λιόρ. Ο Dedoni είναι τεχνικός μηχανικός και μέλος του Εβραϊκού Διπλωματικού Σώματος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου.

“Δημιουργούνται όλα τα είδη ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων θεώρησης βίζας και ταξιδιού, όταν μεγάλο μέρος του κόσμου δεν αναγνωρίζει τη χώρα σας, το διαβατήριό σας”, δήλωσε ο Ντεντόνι. «Θέλουμε το Κοσσυφοπέδιο να πετύχει και να το ευχηθούμε, αλλά με όλες τις δυσκολίες αναρωτιόμασταν αν θα γίνει ποτέ μια πλήρως αναγνωρισμένη χώρα, επειδή θέλετε επίσης να δώσετε στο παιδί σας την καλύτερη αρχή στη ζωή».

Οι Dedonis σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η νέα ισραηλινή αναγνώριση της χώρας τους και η προφανής δυνατότητα της Σερβίας να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, δίνουν στους Dedonis «νέα ελπίδα» για να παραμείνουν στη θέση που βρίσκονται, είπε.

Δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ θα αναγνωρίσει επίσημα το Κοσσυφοπέδιο πέραν των όρων της πρεσβείας – μια ανώνυμη πηγή είπε στους Times του Ισραήλ ότι μια επίσημη δήλωση θα “καταστρέψει” τη σχέση του Ισραήλ με τη Σερβία.

Ωστόσο, οι ειδήσεις ενεργοποίησαν την τοπική εβραϊκή κοινότητα περίπου 100, η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα, αλλά δεν έχει συναγωγή εκεί. Τα μέλη της συναντιούνται για δείπνα Shabbat και για διακοπές σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίστινα που ανήκει σε έναν μουσουλμάνο Αλβανό με ενδιαφέρον για τον Ιουδαϊσμό – ιδιαίτερα την Καμπάλα και το πνευματικό βιβλίο του Ζοχάρ, δήλωσε ο Ντεντόνι.

«Υπάρχει μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού» στην κοινότητα αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε.

Ο Ντεντόνι γεννήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά πολλά άλλα μέλη της κοινότητάς του είναι πολίτες του Ισραήλ και απασχολούνται από διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο. Περίπου 50 άτομα εμφανίζονται τακτικά για τις υπηρεσίες Shabbat. Οι περισσότεροι από αυτούς κερδίζουν μισθούς που υπερβαίνουν κατά πολύ τη μέση μηνιαία αμοιβή της χώρας περίπου $ 500, αλλά είναι ισοδύναμες με το εισόδημα άλλων Κοσοβάρων που απασχολούνται σε επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης.

Οι Κοσόβαροι Εβραίοι αγαπούν επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι γνωστός για τη δημοτικότητά του στις μουσουλμανικές χώρες, όπου πολλοί πιστεύουν ότι φιλοξενεί ένα αντι-μουσουλμανικό είδος, συμπεριλαμβανομένου του ότι παρέχει περιορισμένες ταξιδιωτικές βίζες για πολίτες πολλών μουσουλμανικών χωρών.

Ωστόσο, σε δημοσκόπηση του Gallup από το 2018, η υποστήριξη για τον Τραμπ ήταν περίπου 75% στο Κοσσυφοπέδιο, υψηλότερη από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη (ακολουθούμενη από την Αλβανία, με 72%).

Στη φετινή δημοσκόπηση Gallup, η βαθμολογία έγκρισης στο Κοσσυφοπέδιο αυξήθηκε στο 82%, και πάλι το υψηλότερο στην Ευρώπη.Ο Dedoni το αποδίδει σε αναφορές για τη διπλωματική διαπραγμάτευση αυτού του μήνα.Στο Κοσσυφοπέδιο, «Ο Τραμπ είναι Αμερική και η Αμερική, καθώς και το Ισραήλ, υπερασπίζονται την επιτυχία και την ελευθερία», δήλωσε ο Ντεντόνι.

jta.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα