Οι δρόμοι των ναρκωτικών και η Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πόλεμος στην Ουκρανία στρέφει τους εμπόρους ναρκωτικών προς τα ελληνoβουλγαρικά σύνορα σύμφωνα με το EMCDDA

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί αλλαγές στους δρόμους λαθρεμπορίου ναρκωτικών προς την Ευρώπη, προειδοποίησε την Τρίτη ο οργανισμός ναρκωτικών της ΕΕ κάνοντας ειδική μάλιστα αναφορά για τη χώρα μας.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) Αλέξις Γκουσντέλ δήλωσε ότι ο πόλεμος είχε ήδη «άμεσο αντίκτυπο» σε μία από τις κύριες οδούς διακίνησης ηρωίνης από το Αφγανιστάν που περνούσε από την Ουκρανία και άλλες γειτονικές χώρες.

«Οι έμποροι ναρκωτικών δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή», είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη σημάδια αυξημένης διακίνησης στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας και Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο Γκουσντέλ είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία αναγκάζει επίσης τους λαθρέμπορους που χρησιμοποιούν τη Μαύρη Θάλασσα να επιλέξουν άλλους δρόμους, καθώς ορισμένα λιμάνια ήταν πλέον απρόσιτα. Είπε ότι είναι πιθανό να αυξηθεί η διακίνηση μέσω των ελληνικών νησιών και της νότιας Μεσογείου.

Στην ετήσια έκθεσή του, το EMCDDA με έδρα τη Λισαβόνα ανέφερε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι που υπέστησαν «σοβαρό ψυχολογικό στρες» κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μπορεί να γίνουν πιο ευάλωτοι σε προβλήματα κατάχρησης ουσιών και ότι οι υπηρεσίες υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά εκείνες που συνορεύουν με την Ουκρανία, είναι πιθανό να ενισχυθούν καθώς οι χρήστες ναρκωτικών που φεύγουν από τη σύγκρουση απαιτούν υποστήριξη.

Η υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν από τον περασμένο Αύγουστο, θα μπορούσε να καταστήσει τα έσοδα από τα ναρκωτικά πιο σημαντική πηγή εισοδήματος και να οδηγήσει σε αύξηση της διακίνησης ηρωίνης στην Ευρώπη.

Ανέφερε ότι παρά την απαγόρευση της παραγωγής, πώλησης και διακίνησης παράνομων ναρκωτικών, η καλλιέργεια παπαρούνας φαίνεται να συνεχίζεται στο Αφγανιστάν.

Η ΕΕ προειδοποιεί για αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη καθώς νέα ναρκωτικά έρχονται στην αγορά

Oι γερμανικές αρχές κατέσχεσαν περισσότερους από 16 τόνους κοκαΐνης στο βόρειο λιμάνι του Αμβούργου της Γερμανίας, στις 24 Φεβρουαρίου 2020, στη μεγαλύτερη κοκαΐνη στην Ευρώπη μέχρι σήμερα

Oι γερμανικές αρχές κατέσχεσαν περισσότερους από 16 τόνους κοκαΐνης στο βόρειο λιμάνι του Αμβούργου της Γερμανίας, στις 24 Φεβρουαρίου 2020, στη μεγαλύτερη κοκαΐνη στην Ευρώπη μέχρι σήμερα
CATHRIN MUELLER VIA REUTERS

Στο μεταξύ, η παραγωγή ναρκωτικών αυξάνεται στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τον οργανισμό ναρκωτικών της ΕΕ, ο οποίος προειδοποίησε για τον πολλαπλασιασμό νέων ψυχοδραστικών ουσιών που πωλούνται και καταναλώνονται στην ήπειρο.

Στην ετήσια έκθεσή του, ο οργανισμός ναρκωτικών της ΕΕ ανέφερε ότι εμφανίζονται νέα στοιχεία για την αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη προειδοποίησή του ότι η Ηπειρος μετατράπηκε σε παγκόσμιο κόμβο ναρκωτικών και όχι πλέον μόνο σε αγορά κατανάλωσης.

«Η παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρώπη», προειδοποίησε η έκθεση, σημειώνοντας ότι τα παράνομα εργαστήρια στην Ευρώπη παράγουν τεράστιες ποσότητες αμφεταμίνηςμεθαμφεταμίνης και άλλων συνθετικών ναρκωτικών για τοπική κατανάλωση και για εξαγωγή εκτός Ευρώπης.

Τα ναρκωτικά και οι χημικές ουσίες που απαιτούνται για την παραγωγή τους εξακολουθούν να εισάγονται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη από άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αμερικής και της Ασίας, αλλά οι ευρωπαϊκές εγκληματικές οργανώσεις εντείνουν τους δεσμούς τους με καρτέλ εκτός της ηπείρου σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών , ανέφερε η έκθεση, η οποία βασίζεται σε πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

CATHRIN MUELLER VIA REUTERS

Περισσότερα από 350 εργαστήρια για συνθετικά ναρκωτικά εντοπίστηκαν και εξαρθρώθηκαν το 2020 στην Ευρώπη, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, ανέφερε η υπηρεσία επιβολής του νόμου, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανακάλυψαν επίσης περισσότερα εργαστήρια κοκαΐνης και εγκαταστάσεις παραγωγής νέων ναρκωτικών, όπως η καθινόνη .

Η καθινόνη είναι μια χημική ουσία παρόμοια με την αμφεταμίνη, η οποία πιστεύεται ότι είναι η κύρια δραστική ουσία στο khat, ένα φυτό που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ανατολική Αφρική και την Αραβική χερσόνησο για τα διεγερτικά του αποτελέσματα.

Ο οργανισμός ναρκωτικών της ΕΕ κάνει λόγο για ρεκόρ διακίνησης καθινόνης στην Ευρώπη, ως μέρος της αυξανόμενης χρήσης νέων ναρκωτικών, τα οποία «συνεχίζουν να εμφανίζονται στην Ευρώπη με ρυθμό ένα νέο ανά εβδομάδα», αναφέρει η έκθεση.

Τα περισσότερα εξαρθρωμένα εργαστήρια παράνομων ναρκωτικών βρέθηκαν στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Εγκαταστάσεις παραγωγής εντοπίστηκαν επίσης στην Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ.

/www.huffingtonpost.gr/entry/oi-dromoi-ton-narkotikon-kai-e-ellada_gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα