Οι διευθυντές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποιούν για τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία και για άλλες απειλές.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

By Julian E. Barnes The New York Times

Η ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία θα μπορούσε να προσφέρει αρκετές δυνάμεις για μια περιορισμένη στρατιωτική εισβολή, είπε ο διευθυντής της CIA, William J. Burns, στους γερουσιαστές την Τετάρτη, καθώς αυτός και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι παρουσίασαν μια σειρά από απειλές που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία θα μπορούσε απλώς να στέλνει ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να προσπαθεί να εκφοβίσει την ουκρανική κυβέρνηση, αλλά έχει τις ικανότητες να κάνει περισσότερα, είπε ο κ. Μπερνς στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας.

«Αυτή η συσσώρευση έχει φτάσει στο σημείο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια περιορισμένη στρατιωτική εισβολή», δήλωσε ο κ. Μπερνς. «Είναι κάτι που όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και οι σύμμαχοί μας πρέπει να πάρουν πολύ σοβαρά».

Ο κ. Μπερνς κατέθεσε μαζί με την Avril D. Haines, την διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών και άλλους αξιωματούχους σχετικά με μια σειρά από απειλές από παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, καθώς και προκλήσεις που στο παρελθόν ήταν λιγότερο στο επίκεντρο των υπηρεσιών πληροφοριών, όπως ο εσωτερικός εξτρεμισμός και η κλιματική αλλαγή.

Στην ετήσια έκθεση αξιολόγησης απειλών, η οποία κυκλοφόρησε την Τρίτη πριν από την ακρόαση, η κοινότητα πληροφοριών δήλωσε ότι η προσπάθεια της Κίνας να καταστεί παγκόσμια δύναμη αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της επιθετικότητας στην περιοχή της, της επέκτασης των ικανοτήτων επιτήρησης και των προσπαθειών της να κυριαρχήσει στην τεχνολογική πρόοδο.

Η Ρωσία έχει επίσης πιέσει για μια σφαίρα επιρροής που περιλαμβάνει χώρες που ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Ουκρανία, ανέφερε η έκθεση.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία, ωστόσο, θέλουν να αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η έκθεση.

Ο κ. Μπερνς είπε ότι οι ρωσικές ενέργειες προκάλεσαν εσωτερικές ενημερώσεις καθώς και διαβουλεύσεις με συμμάχους. Η έκκληση του Προέδρου Μπάιντεν την Τρίτη στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν είχε ως στόχο να «καταγράψει με σαφήνεια τη σοβαρότητα της ανησυχίας μας», δήλωσε ο κ. Μπερνς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τα ρωσικά στρατεύματα για κάποιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον από τα τέλη Μαρτίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ιδιωτικά ότι οι Ρώσοι έχουν κάνει ελάχιστα για να κρύψουν τη συγκέντρωση των στρατευμάτων τους, σε αντίθεση με το 2014 όταν επιτέθηκαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία. Αυτό έχει πείσει ορισμένους, αλλά όχι όλους, αξιωματούχους ενημέρωσης  ότι οι ρωσικές δραστηριότητες μπορεί να είναι κυρίως για  σόου.

«Θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να πάνε σε μια σειρά ασκήσεων που να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, ή θα μπορούσαν, αν το επιθυμούσαν, να κάνουν μια περιορισμένη αντικειμενική επίθεση», δήλωσε ο υπολοχαγός Σκοτ ​​Δ. Μπέριερ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας. “Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πρόθεση αυτή τη στιγμή.”

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν κατηγορηθεί για τη διεξαγωγή κυβερνοεπιχειρήσεων που έθεσαν σε κίνδυνο ευρύ τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού λογισμικού. Οι νομοθέτες ρώτησαν την κα Haines και τον στρατηγό Paul M. Nakasone, διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, σχετικά με τη ρωσική εισβολή, η οποία διείσδυσε σε εννέα ομοσπονδιακές υπηρεσίες και μια άλλη από την Κίνα που έθεσε σε κίνδυνο τους διακομιστές του Microsoft Exchange. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανταποκριθεί σύντομα στη ρωσική πειρατεία, πιθανότατα με κυρώσεις και άλλα μέτρα.

Η κα Haines είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πειρατείες για να σπείρει τη διαφωνία και να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της. «Η Ρωσία γίνεται όλο και περισσότερο ικανή να αξιοποιήσει την τεχνολογική της ικανότητα να αναπτύξει ασύμμετρες απειλές τόσο στον στρατιωτικό τομέα όσο και στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα να ωθήσει πίσω και να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά της», είπε.

Οι νομοθέτες έθεσαν επίσης το θέμα μιας σειράς μυστηριωδών τραυματισμών διπλωματών και αξιωματούχων της C.I.A. στο εξωτερικό. Ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τα επεισόδια, τα οποία έχουν ονομάσει επιθέσεις.

Ο κ. Μπερνς είπε ότι συνεργάζεται με τους συναδέλφους του για να εξασφαλίσει καλύτερη ιατρική περίθαλψη για τους αξιωματούχους της CIA. Είπε επίσης ότι εργάζεται για να «φτάσει στο βάθος της ερώτησης για το τι προκάλεσε αυτά τα περιστατικά και ποιος μπορεί να ήταν υπεύθυνος».

Οι ερωτήσεις σχετικά με την Κίνα κυριάρχησαν στις προηγούμενες ακροάσεις επιβεβαίωσης της Γερουσίας για την κυρία Haines και τον κ. Μπερνς, και οι νομοθέτες πιέστηκαν ξανά την Τετάρτη για εκτιμήσεις σχετικά με την Κίνα και τις προσπάθειές της να υποκλέψει αμερικανική τεχνολογία. Η κα Haines περιέγραψε πώς η Κίνα χρησιμοποιεί την τεχνολογική δύναμη, την οικονομική επιρροή και άλλους μοχλούς εξουσίας για να εκφοβίσει τους γείτονές της.

«Η Κίνα ακολουθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για να δείξει την αυξανόμενη δύναμή της και να υποχρεώσει τους περιφερειακούς γείτονες να αποδεχθούν τις προτιμήσεις του Πεκίνου», είπε στους γερουσιαστές.

Ο διευθυντής του F.B.I. Christopher A. Wray, έδωσε έμφαση στην απειλή απο την Κινα. “Ξεκινάμε μια νέα έρευνα για την Κίνα κάθε 10 ώρες”, είπε απο το γραφείο, “και μπορώ να διαβεβαιώσω την επιτροπή ότι αυτό δεν συμβαίνει επειδή ο λαός μας δεν έχει τι να κάνει με το χρόνο του.”

Οι αξιωματούχοι της διοίκησης του Μπάιντεν δήλωσαν ότι θέλουν οι υπηρεσίες πληροφοριών να λάβουν ευρύτερη άποψη για τις απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Η κα Haines σημείωσε ότι μια άλλη πρόσφατη έκθεση πληροφοριών, σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις, υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, καθώς και η τεχνολογική αλλαγή, δοκιμάζουν την «ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα» της κοινωνίας. Η «διαφαινόμενη ανισορροπία», είπε, αναγκάζει τις υπηρεσίες πληροφοριών να διευρύνουν τον ορισμό τους για την εθνική ασφάλεια.

Αλλά τουλάχιστον ένας νομοθέτης, ο γερουσιαστής Richard M. Burr, Ρεπουμπλικανός της Βόρειας Καρολίνας, έθεσε επίσης μια πιο πρακτική ερώτηση: Πόσοι αξιωματικοί πληροφοριών έχουν λάβει εμβόλια κοροναϊού;

Ο κ. Μπερνς είπε ότι το 80 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της C.I.A. εμβολιάστηκε πλήρως και άλλο ένα 10 τοις εκατό έχει κάνει το πρώτο εμβόλιο. Είπε ότι σε όλους τους αξιωματούχους της CIA στο εξωτερικό, διατίθεται απευθείας το εμβόλιο.”

Ο κ. Wray δεν μπόρεσε να δώσει μια εκτίμηση για το πόσοι από τους πράκτορές του εμβολιάσθηκαν, λέγοντας ότι τα ποσοστά εμβολιασμού ποικίλλουν ανά πολιτεία. Η κυρία Haines είπε ότι το 86% του εργατικού δυναμικού της είχε τουλάχιστον έναν εμβολιασμό, με ένα ποσοστό να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ο στρατηγός Nakasone δεν είχε καμία εκτίμηση, αλλά είπε ότι είχε δημιουργηθεί κέντρο εμβολιασμού στο Fort Meade, MD, όπου βρίσκεται η έδρα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Οι νομοθέτες πιέζουν επίσης τις υπηρεσίες πληροφοριών για να βοηθήσουν στην εξέταση του προβλήματος του εγχώριου εξτρεμισμού. Ο γερουσιαστής Mark Warner, Δημοκρατικός της Βιρτζίνια και ο πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών, συνέδεσαν την άνοδο του εσωτερικού εξτρεμισμού με τις ίδιες τάσεις που προωθούν την παραπληροφόρηση που παράγεται από τη Ρωσία και αλλού. Και είπε ότι ήθελε οι αρχηγοί πληροφοριών να περιγράψουν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή καλύτερων προειδοποιήσεων για πιθανή βία όπως η επίθεση στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν στην παραπληροφόρηση από εγχώριες εξτρεμιστικές ομάδες να εξαπλωθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από ποτέ – το ίδιο όπως και η Ρωσία και άλλα έθνη το χρησιμοποίησαν για να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις, είπε ο κ. Wray.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει, με πολλούς τρόπους, ο βασικός ενισχυτής του εξτρεμισμού ενδοοικογενειακής βίας, όπως και για την κακοήθη ξένη επιρροή», είπε. “Υπάρχουν πολλά πράγματα στο Διαδίκτυο που παρουσιάζονται ως γεγονότα, κάτι που δεν είναι.”

Η απομόνωση που προκλήθηκε από την πανδημία, συνέχισε ο κ. Wray, έχει αυξήσει την ευαισθησία του κοινού.

Η ακρόαση των αρχηγών πληροφοριών ήταν η πρώτη από τις αρχές του 2019, όταν αντέκρουσαν τις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ωθώντας τον κ. Τραμπ να επικρίνει δημοσίως αυτούς που διόρισε, λέγοντάς τους «να επιστρέψουν στο σχολείο». Ο τελευταίος διευθυντής εθνικών μυστικών υπηρεσιών του κ. Τραμπ, Τζον Ράτκλιφ, επέλεξε να μην δημοσιεύσει αξιολόγηση απειλής ή να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου πέρυσι.

Τάιμς της Νέας Υόρκης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα