Οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Άμυνα

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Πολύκαρπος Αδαμίδης

Ξεκίνησε ως εξαγγελία, που περισσότερο έμοιαζε με δήλωση χάριν φιλοτιμίας. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να καγχάσουν, υπενθυμίζοντας, μεγαλεπίβολες προσδοκίες του παρελθόντος, που αποδείχθηκαν ουτοπικές.

Όση και η εκτίμηση ότι θα μπορούσε από τη μια στιγμή στην άλλη, να παντρέψουν οι ενδιαφερόμενοι τις αμυντικές δυνατότητες και μέσα των Ευρωπαϊκών κρατών, στην επιδίωξη κοινών κατά τα άλλα στόχων. Όταν μάλιστα εξέλιπε το βασικό στοιχείο, που είναι οι κοινές προτεραιότητες και θέσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Οι οδυνηρές ωστόσο εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, έδωσαν ώθηση για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων.

Μέσα σε πλαίσιο ρεαλισμού και ωριμότητας. Που δεν μπορεί να παραγνωρίσει, την ιδιαιτερότητα των σύγχρονων προκλήσεων, που είναι άμεσα συνυφασμένες με τα τεράστια τεχνολογικά επιτεύγματα, τη ραγδαία εξάπλωση και επικράτηση της ψηφιακής εποχής και των εκφάνσεών της, καθώς και την τρομοκρατία. Συγχρόνως, πέρα από λεκτικές ακροβασίες και προσωπικούς προβληματισμούς, το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Άμυνας, είναι καθολικά αποδεκτό ότι θα αναπτυχθεί με όρους συμπληρωματικότητας ως προς τις δομές του ΝΑΤΟ και με τρόπο που δε θα δημιουργεί αχρείαστες και επιβαρυντικές επικαλύψεις.

Η αγωνία εξάλλου για το μέγιστο αναμενόμενο σε κάθε χρονική περίοδο από την ΒορειοΑτλαντική συμμαχία, είναι αυτή που ουσιαστικά ωθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών, δίνει προοπτική στον διατλαντικό αμυντικό σχεδιασμό και διασκεδάζει τα παράπονα ως προς τον  καταμερισμό βαρών και υποχρεώσεων.

Οι διεργασίες για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, δείχνουν όμως να προχωρούν σε βάθος. Πέρα από τα δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία προικίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό, όταν μάλιστα μέχρι και πριν λίγο χρονικό διάστημα ο όρος είχε δαιμονοποιηθεί για τις Κοινοτικές πολιτικές, προχωράει και ο μηχανισμός της διαρκούς δομικής συνεργασίας (PESCO).

34 κοινές αμυντικές δράσεις είχαν στο πρόσφατο παρελθόν εγκριθεί, ενώ στο τελευταίο διάστημα οι δράσεις αυτές αυξήθηκαν κατά 13 ακόμη. Στις δράσεις αυτές που ποικίλουν ως προς το περιεχόμενο, συμμετέχουν ομάδες Ευρωπαϊκών Κρατών, με ένα εξ αυτών να έχει κατά περίπτωση τον ρόλο του συντονιστή.

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζει η Γαλλία, τόσο σε επίπεδο συμμετοχής σε προτάσεις, όσο και σε σχέση με τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που αναλαμβάνει. Η Γερμανία, δείχνει ακόμη να αναζητά βηματισμό στην όλη προσπάθεια αν και πληθαίνουν οι φωνές, ότι θα πρέπει να συμβάλει ενεργότερα στην Ευρωπαϊκή Άμυνα.

Και τις οικονομικές δυνατότητες έχει αλλά και τα μάλλα ωφελήθηκε από τη συμμαχική ασπίδα προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, αλλά και με την επανένωσή της, οπότε και οικοδόμησε την Οικονομική της παντοκρατορία. Ανεξάρτητα μάλιστα από τη δέσμευσή της για την αύξηση των αμυντικών της δαπανών, σε εκπλήρωση και των Νατοϊκών στόχων, η επεξεργασία ιδεών, όπως σε σχέση με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τους Κούρδους στη  Βόρεια Συρία, μπορεί να συμβάλει καίρια στην ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας του ρόλου της Ενωμένης Ευρώπης.

Με αντανακλαστικά πραγματισμού, ο σχεδιασμός για τις Αμυντικές δράσεις, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε αυτές και τρίτων χωρών. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ανταποκριθούν. Απευκταία δείχνει να είναι η πιθανότητα να επωφεληθεί και η Τουρκία.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται εδώ και χρόνια για το «ελληνικό πλοίο», δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η συζήτηση για τη ναυπήγηση του Ιταλο Γαλλικού πλοίου περιπολίας, που πιθανότατα θα είναι κορβέτα. Η δυναμική το δίχως άλλο δημιουργείται και τα Ελληνικά ναυπηγεία πρέπει να διεκδικήσουν το ανάλογο μερίδιο συμμετοχής.

*Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης είναι Δικηγόρος, ΔΝ, αν. Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων​

https://www.pronews.gr/opinion-makers/822691_oi-diergasies-stin-eyropaiki-amyna

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα