Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά μετά τη συνάντηση του με τον Τσαβούσογλου 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά μετά τη συνάντηση του με τον Τσαβούσογλου - ΒΙΝΤΕΟ

Νέα Υόρκη, του Θανάση Κ.Τσίτσα

Δεν υπήρξε διαφοροποίηση στις θέσεις της Άγκυρας για το θέμα της ασφάλειας εν όψει της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου. Αυτό προέκυψε από την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον οποίο θα ξανασυναντηθούν παραμονή της διάσκεψης στην Ελβετία.

Η χθεσινή τετ-α-τετ συνομιλία Κοτζιά-Τσαβούσογλου, στη διάρκεια προγεύματος εργασίας διήρκεσε μία ώρα και 35 λεπτά. Ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να γεφυρωθούν κάποιες διαφορές.

«Δεν υπήρχε κάποια νέα εξέλιξη, συνεπώς βρισκόμαστε περίπου στα ίδια με πριν. Προχωρούμε και συνεχίζουμε τις συζητήσεις», ανέφερε η ίδια πηγή.

Η Άγκυρα αντιτάσσει την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα και η Αθήνα αντιπαραθέτει ότι ο κατοχικός στρατός θα προκαλεί παρά θα λύσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να παρευρεθεί στη διάσκεψη της Γενεύης αν και καταβάλλεται προσπάθεια από τα Ηνωμένα Έθνη να αλλάξει γνώμη.

Η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί με τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πιθανότητα πριν τις 12 Ιανουαρίου θα υπάρξει νέα υψηλού επιπέδου ελληνοτουρκική συνάντηση και ίσως και κοινή συνάντηση των τριών ΥΠΕΞ των εγγυητριών χωρών (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία).

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε αλλεπάλληλες επαφές χθες στη Νέα Υόρκη. Συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τον ειδικό διαμεσολαβητή για την ονομασία της πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του νεοκλεγέντα Αμερικανού προέδρου, Μάικλ Φλιν.

Στην πρώτη συνάντηση του Έλληνα αξιωματούχου με στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ παρευρέθησαν, η αναπληρώτρια του, Κέιτ ΜακΦάρλαν, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και ο αναπληρωτής βοηθός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζόρτζ Τζιτζίκος.

Με τον κ.Φλιν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της οικονομίας και ζήτησε μετά την ορκωμοσία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, όπως δρομολογηθούν επισκέψεις στις ΗΠΑ, τόσο του ίδιου όσο και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αμέσως μετά το πέρας των επαφών σε συνέντευξη τύπου έκανε έναν απολογισμό της μονοήμερης επίσκεψης του στην Νέα Υόρκη και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

«Η μονοήμερη επίσκεψη μου στη Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρηθεί πολύπλευρα πετυχημένη. Έγιναν σειρά σημαντικών συναντήσεων τόσο με οργανώσεις Ελληνοαμερικανών, Αμερικανοκυπρίων, και μελών του εβραϊκού λόμπι.

Συναντήθηκα με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, όπου συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μία πλησιέστερη σκέψη επάνω σ’ αυτά τα θέματα.

Συνάντησα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου συζητήσαμε κυρίως το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και αιτιάσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν από όλα, τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Όπως, επίσης, είδα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Συναντήθηκα με τον σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν και την αναπληρώτριά του. Είδα τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, καθώς και μια σειρά από Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του».

– Θα θέλατε να σχολιάσετε την επιστολή Ακιντζί στον ΓΓ του ΟΗΕ;

«Αυτά αφορούν τα προβλήματα μη παραδοχής από την πλευρά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σύμφωνα με τον Διεθνή νόμο, αλλά και την αναγνώριση που έχει από τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, και ότι συμμετέχει στην Διάσκεψη της Γενεύης με την διπλή ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

– Τι αίσθηση αποκομίσατε από το επιτελείο Τραμπ , όχι μόνον για το Κυπριακό. Γνωρίζουν τα ελληνικά θέματα;

«Μεγάλο κομμάτι του επιτελείου Τραμπ είναι και Ελληνοαμερικανοί οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση και επίγνωση των ελληνικών προβλημάτων. Δεν συζητήσαμε με το επιτελείο Τραμπ τόσο πολύ τα ζητήματα του Κυπριακού, όσο συζήτησα για τα θέματα της Μέσης Ανατολής, την πολιτική σταθερότητα και ασφάλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, τις τριμερείς συνεργασίες που κάνουμε στη Μέση Ανατολή, καθώς και την συνεργασία που κάνουμε για την προστασία των πολιτισμικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής».

– Το θέμα της οικονομίας συζητήθηκε με τον κ.Φλίν;

«Αυτό που συμφωνήσαμε με τον κ. Φλιν είναι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, μόλις ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, θα υπάρξουν προσκλήσεις για επίσκεψη τόσο δικιά μου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς πολιτικής, όσο και του υπουργού Οικονομικών για ζητήματα που συνδέονται με το ΔΝΤ, την κρίση χρέους και τους χειρισμούς».

– Πως εκτιμάτε την αντίδραση του ΥΠΕΞ Τουρκίας; Που βλέπετε να βαδίζουμε την άλλη εβδομάδα στη Γενεύη, και ανάλογα με την εκτίμηση σας, βλέπεται η Τουρκία να είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει με τις εγγυήσεις;

«Αυτή είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο Πρόεδρος Ερντογάν και πώς θα την χειριστεί. Αυτό που συμφωνήσαμε με τον Τούρκο συνάδελφό μου είναι ότι πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλές περισσότερες σκέψεις γιατί δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στην διάρκεια της συζήτησης και, επίσης, πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα».

– Η Ελλάδα πόσες δυνατότητες έχει να στηρίξει την Κύπρο μέχρι τέλους;

«Η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους, με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του Κυπριακού λαού.

Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ασφάλεια (εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα, παραμονή κατοχικού στρατού) είμαστε κατά και αυτή είναι μια τακτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε.

Θέλω να σας πω ότι ενώ στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις του 2004 και του 2008 ουδέποτε έγινε συστηματική δουλειά για να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να υπάρξει η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

Το θέμα το ανοίξαμε έγκαιρα και εξαρχής από τότε που αναλάβαμε την κυβέρνηση, σήμερα θεωρείται κοινός τόπος η ανάγκη, τουλάχιστον να συζητούνται και να τάσσεται ο καθείς, υπέρ ή όχι της κατάργησης τους. Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν μπορεί να βγει πια από την ημερήσια διάταξη. Το θεωρώ επιτυχία της εξωτερικής ελληνικής πολιτικής».

Πηγή: real.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα