Ο τρόπος που παρουσιάζονται στην Ελλάδα οι δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Α.Μπέρμποκ εκπλήσσουν… Τουλάχιστον. Ούτε λίγο, ούτε πολύ παρουσιάζονται περίπου ως «αλλαγή στάσης» του Βερολίνου που «εγκαταλείπει την ουδέτερη στάση στα ελληνοτουρκικά»! Η κυρία Μπέρμποκ μας…διαβεβαίωσε ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος! Ακόμη κι αυτή τη δήλωση ενδέχεται να την πληρώσουμε πολύ ακριβά…

Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, επισημαίνει την αυστηρή κριτική της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών- Αντιφασιστών (FIR), στην ΥΠΕΞ της Γερμανίας:

Σε μία πολύ σημαντική παρέμβαση προέβη την 29η Ιουλίου 2022 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την «υποκριτική συμπεριφορά» της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών κας Α. Baerbock αναφορικά με τις ελληνικές αξιώσεις για επανορθώσεις και αποζημιώσεις. 

Η FIR και τα μέλη της δηλώνουν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν το αίτημα των Ελλήνων για την απόδοση των απαιτούμενων αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ!…

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

Aναλυτικά η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) έχει ως εξής (η μετάφραση – απόδοση από τα αγγλικά είναι των Λη Σαράφη και Άννας Μαρίας Κωνσταντάκη):

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βερολίνο 29.7.2022

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) είναι απογοητευμένη από τη στάση της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών κας Baerbock αναφορικά με το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.

Αυτοί που ανέμεναν ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα επεδείκνυε μια πιο ρεαλιστική στάση στο ζήτημα της αναγνώρισης των ελληνικών αξιώσεων επανόρθωσης και αποζημίωσης για τα εγκλήματα πολέμου και την κλοπή των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων κατά την περίοδο της κατοχής, απογοητεύθηκαν οικτρά από την επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock (στην Ελλάδα).

Είναι γεγονός ότι η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε – όπως και ο προκάτοχος της Frank –Walter Steinmeier το 2018 – έναν χώρο όπου χιλιάδες Έλληνες φυλακίστηκαν και κακοποιήθηκαν, άφησε λουλούδια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα και ανακοίνωσε, σε συνέντευξή της σε εφημερίδα, ότι ήταν «ζήτημα καρδιάς» γι’ αυτήν η ανάμνηση της ναζιστικής κυριαρχίας του τρόμου.

Με συμβολικές κινήσεις και όμορφα λόγια, όμως, επιχείρησε να ξεγελάσει τα θύματα, τους συγγενείς τους και την ελληνική κυβέρνηση η οποία επιμένει στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Η κυρία Baerbock έκανε σαφές ότι η ίδια και η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ούτε κατά το ελάχιστο διατεθειμένη για συζητήσεις πάνω στο ζήτημα αυτό. 

Η FIR εκφράζει την απογοήτευσή της για την υποκριτική συμπεριφορά της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών. Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με τις τελετουργίες  «απόδοσης τιμής» δεν μπορούν να κρύψουν τις πολιτικές επιπτώσεις της άρνησης διαπραγμάτευσης για τις επανορθώσεις. 

Η FIR και τα μέλη της συνεχίζουν να στηρίζουν το πολιτικό αίτημα των ενώσεων θυμάτων της κατοχής στην Ελλάδα για την απόδοση των απαιτούμενων αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Με τις καλύτερες ευχές

Dr. Ulrich Schneider, Γενικός Γραμματέας της FIR

https://www.militaire.gr/oi-diloseis-mpermpok-stin-pragmatiki-toys-diastasi-skliri-kritiki-gia-tin-ypokrisia-tis/