Οι δηλώσεις Ακιντζί για προσάρτηση των κατεχομένων και η δική μας αντίδραση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Σημαντικές αποκαλύψεις Ακιντζί
Η Θέση του Φ   

ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ αποκαλυπτικός παρουσιάσθηκε ο τέως ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενίν Ντουζέν. Τόσο σε σχέση με την πορεία του Κυπριακού, κυρίως μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, όσο και για τις προθέσεις της κατοχικής Τουρκίας στην Κύπρο.

Είπε πως όταν ουσιαστικά το τρένο της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού επέστρεφε στις ράγες, η τουρκική Κυβέρνηση άρχισε τις παρεμβάσεις για απομάκρυνσή του. Σημαντική είναι και η αναφορά του πως ο στόχος της Άγκυρας είναι η προσάρτηση των κατεχομένων και ως εκ τούτου, η παρουσία του ιδίου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δεν θα βοηθούσε στην υλοποίηση του στόχου της. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι υπάρχει μια διαδικασία μετατροπής της κατεχόμενης Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας, που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στις συνθήκες της μη λύσης. Αλλά προφανώς και από ενέργειες εναρμόνισης του ψευδοκράτους με τις δομές της Τουρκίας.

ΤΟ θέμα της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία -όπως πολλές φορές έχει αναφέρει ο «Φ» και στο πρόσφατο παρελθόν- βρίσκεται στην ατζέντα της Άγκυρας και τον τελευταίο καιρό είναι πιο ψηλά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς και αυτή η αλλαγή προσέγγισης συνδέεται με την αναθεωρητική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή. Συνδέεται με τους ευρύτερους στόχους της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή δύναμη, αλλά πρωτίστως και με το γεγονός ότι οι παρανομίες της αντιμετωπίζονται από τη διεθνή κοινότητα με ανεκτικότητα.

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί είπε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Έχει προβεί σε αποκαλύψεις ως προς τον τρόπο δράσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα και τις πιέσεις που δεχόταν τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης στα κατεχόμενα για τη νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία. Είναι σαφές, όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Ακιντζί, πως η κυβέρνηση ΑΚΡ-ΜΗΡ στην Τουρκία έχει επικεντρωθεί στο να μη χάσει την εξουσία και πρόσθεσε ότι «για να επανεκλεγεί το 2023 θα υποδαυλιστεί περισσότερο ο εθνικισμός μέσω της Κύπρου».

ΤΑ όσα είπε ο τέως ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος μπορούν να θεωρηθούν και ως αποκαλυπτήρια για τις προθέσεις και τις δράσεις της Τουρκίας. Ήταν γνωστά, αλλά έχει σημασία ποιος τα λέγει. Το γιατί τα λέγει τώρα είναι μια άλλη ιστορία. Η ουσία, όμως, παραμένει πως τα έχει πει, ισχύουν, είναι τεκμηριωμένα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρον από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κυρίως προς τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος εξακολουθεί να επιμένει σε μια πολιτική εξευμενισμού της Τουρκίας. Προσπαθεί έκπαλαι να «πείσει» την αδύνατη πλευρά, τη Λευκωσία δηλαδή, να ικανοποιήσει τις «ανησυχίες» της τουρκικής πλευράς. Η Τουρκία επιδιώκει προσάρτηση των κατεχομένων και με την ενέργειά της αυτή δεν θέλει να ικανοποιήσει κανενός τις ανησυχίες, αλλά να την εντάξει στους ευρύτερους σχεδιασμούς της. Πρέπει λοιπόν, εδώ και τώρα, να υπάρξει αντίδραση πριν γίνει πράξη ο στόχος αυτός της κατοχικής δύναμης, καθώς τότε θα είναι αργά. Γιατί συνήθως εκ των υστέρων πολλά λέγονται (καταδικαστικές ανακοινώσεις κ.λπ.), αλλά χωρίς να έχουν σημασία πλέον.

“Φιλελεύθερος”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα