Οι δαίμονες της γεωγραφίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ
Είχαμε δεν είχαμε και εν τέλει ενεπλάκημεν στις υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Με το δυσβάστακτο αυτό φορτίο αρχίζουμε το νέο έτος και μετά κόπου θα το φέρουμε καθ’ όλη τη διάρκειά του. Κάποιοι αποδίδουν τη νέα αυτή περιπλοκή στη βουλιμική τάση κερδοφορίας των αδελφών Κυπρίων, που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τα όποια κοιτάσματα αερίου της περιοχής, συνομολογώντας συμφωνίες καθορισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και αποκλείοντας τη μείζονα περιφερειακή δύναμη της περιοχής, την Τουρκία.

Ισχύει το επιχείρημα αυτό, αλλά δεν είναι η μοναδική αιτία της όλης εμπλοκής. Διότι πέραν της οικονομικής παραμέτρου που καθορίζει μέχρι βαναυσότητος την πορεία της ιστορίας του ανθρώπου –κατά τις αντιλήψεις πάντοτε φιλελευθέρων και μαρξιστών– υπάρχει και κάτι άλλο, που ονομάζεται γεωγραφία. Και η Ελλάς ως εκ της θέσεώς της υφίσταται και θα υφίσταται μονίμως τους κραδασμούς των Βαλκανίων και της Ανατολής.

Το γεγονός αυτό δεν ακυρώνει βέβαια την προσπάθεια προσομοιώσεως της Ελλάδος με τα ισχύοντα στον ευρωπαϊκό Βορρά. Διότι εάν δεν υπήρχε αυτή η τάση, ούτε η Επανάσταση θα είχε εκδηλωθεί το 1821. Ούτε το ελληνικό «πρότυπο Βασίλειο της Δύσεως στην Ανατολή» θα είχε προκύψει. Ούτε ένας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος θα είχε εμφανισθεί, για να επιχειρήσει τον μοναδικό διανοητικό άθλο συνθέσεως σε μία ενότητα του έθνους των Ελλήνων, που είχε εκ διαμέτρου αντίθετες εκφάνσεις στη διάρκεια των αιώνων.

Στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως εθεωρήθη ότι συνετελέσθη επιτέλους η οριστική αποκόλληση της χώρας από το γεωγραφικό της περιβάλλον. Αλλά η κατάρρευση του Σιδηρού Παραπετάσματος οδήγησε στην ανεξέλεγκτη κάθοδο των Βαλκανίων γειτόνων μας στην Ελλάδα. Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού ευρέθη αντιμέτωπος της νέας αυτής προκλήσεως. Και με τα χρόνια σταδιακώς επετεύχθη μια κάποια ισορροπία.

Οι άστοχες παρεμβάσεις των ισχυρών της Δύσεως στη Μέση Ανατολή, που είχαν ως στόχο τη συντριβή των μπααθικών καθεστώτων, αποσταθεροποίησαν την περιοχή. Το κύμα των μουσουλμάνων μεταναστών και των προσφύγων προς τη Δύση έλαβε διαστάσεις ανεξέλεγκτες και η Ελλάς υπέστη για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστες δεκαετίες τις συνέπειες της γεωγραφικής της θέσεως. Τέλος η απομόνωση της Τουρκίας από την ενωμένη Ευρώπη, που μόνον εθελοτυφλούντες μπορεί να αποδώσουν στον πρόεδρο αυτής της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, και συνεργούντων και άλλων περιφερειακών παραγόντων, έχει εκτινάξει σε επικίνδυνα επίπεδα την ένταση σε μία περιοχή ζωτικών συμφερόντων για την ασφάλεια της Ελλάδος.

Σε όλη την πορεία ενσωματώσεως της χώρας στην ενωμένη ούτως ειπείν Ευρώπη υπήρξε μία δραματική μετατόπιση του ενδιαφέροντος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με στόχο την ευρωπαϊκή εναρμόνισή της. Μόνον που οι δαίμονες της γεωγραφίας όχι απλώς δεν εξέλιπαν, αλλά επιβεβαιώνουν με τρόπο καταθλιπτικό την ύπαρξή τους. Το χάσμα της Ανατολής ατενίζει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Καλή μας τύχη για τη νέα χρονιά.

https://www.kathimerini.gr/1058091/opinion/epikairothta/politikh/oi-daimones-ths-gewgrafias

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι θετικό που ο έγκριτος κ. Ιορδανίδης ανακάλυψε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται δυτικά της Δανίας. Ελπίζω αυτό να του επιτρέψει να αναστοχαστεί. Και ίσως επανέλθει σε παλαιότερες θέσεις τους- επικρίνοντας τον κ. Σημίτη- πως η Ελλάδα έχει αυτόνομα συμφέροντα που πρέπει να υπερασπιστεί. Αφήνω κατά μέρος τις αθηνοκεντρικές λοιδορίες του κατά της Κύπρου, εκτός τούτου: να έχει το θάρρος να τις υιοθετεί και να μην τις αποδίδει σε τρίτους.

  2. “Κάποιοι αποδίδουν τη νέα αυτή περιπλοκή στη βουλιμική τάση κερδοφορίας των αδελφών Κυπρίων, που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τα όποια κοιτάσματα αερίου της περιοχής, συνομολογώντας συμφωνίες καθορισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και αποκλείοντας τη μείζονα περιφερειακή δύναμη της περιοχής, την Τουρκία”

    Μεγαλύτερη ανοησία δεν θα μπορούσε να γράψει κανείς. Η Κύπρος απέκλεισε την Τουρκία, ή συνέβη το ακριβώς αντίστροφο; Η ΚΔ, ως οφείλει κάθε σοβαρό κράτος, ανεκήρυξε την ΑΟΖ της κι εν συνεχεία την οριοθέτησε όπου υπήρχε επικάλυψη, βάσει των κανόνων UNCLOS. Με την Τουρκία πώς και τι να οριοθετήσει, αφού:

    α) Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ΚΔ
    β) Η Τουρκία κατείχε και κατέχει το 38% του κυπριακού εδάφους, με την ανοχή όλου τού … “πολιτισμένου” κόσμου και ιδίως τής ΕΕ, τής οποίας η ΚΔ είναι κράτος-μέλος.

    “Τέλος η απομόνωση της Τουρκίας από την ενωμένη Ευρώπη, που μόνον εθελοτυφλούντες μπορεί να αποδώσουν στον πρόεδρο αυτής της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν”

    Και σε ποιον να την αποδώσουν, βρε Ιορδανίδη; Η ΕΕ έφαγε τα λυσσακά της να εντάξει την Τουρκία στους κόλπους της, παρορώντας την κατοχή τής μισής Κύπρου και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει σαν κράτος. Ελλάς και ΚΔ, όχι μόνο δεν έβαλαν βέτο, ως όφειλαν, στην έναρξη διαλόγου για ένταξη το 2004, αλλά κακώς, κάκιστα, στο πλαίσιο κατευνασμού τού θηρίου, δήλωναν και δηλώνουν (η Ελλάδα, τουλάχιστον, ακόμη) ότι είναι υπέρ τής ευρωπαϊκής προοπτικής τής Τουρκίας. Τις πταίει, λοιπόν; Μήπως οι νεοοθωμανικές ονειρώξεις τού Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει πια ανάγκη την ΕΕ, εν συνδυασμώ με τις πειρατικές μεθόδους, τούς εκβιασμούς και τούς τσαμπουκάδες του, πάγωσαν τις διαπραγματεύσεις, που κακώς, κάκιστα είχαν αρχίσει; Πες μας εσύ ποιος νομίζεις ότι ευθύνεται για την απομόνωση των κάφρων αυτών, που έχουν ακόμη νοοτροπία στέπας, από την ενωμένη Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα