Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα στοιχεία σπάνιων γαιών και η εστίαση της Ρωσίας στην ανάπτυξη της αρκτικής οικονομίας και της ναυτιλίας παρέχουν ένα πιθανό πλαίσιο για τις δύο χώρες να συνυπάρξουν στον πλανήτη.
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για στοιχεία σπάνιων γαιών και η εστίαση της Ρωσίας στην ανάπτυξη της αρκτικής οικονομίας και της ναυτιλίας παρέχουν ένα πιθανό πλαίσιο για τις δύο χώρες να συνυπάρξουν στον πλανήτη.
Κατά τη διάρκεια αντιπροσωπειών στο Ριάντ, εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας προσδιόρισαν «συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας», συμπεριλαμβανομένων «κοινών έργων στην Αρκτική», που πιστεύεται ότι περιέχει το 13% του παγκόσμιου μη πιστοποιημένου πετρελαίου και το 30% των αναξιοποίητων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Επιπλέον, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία επιθυμούν να επιταχύνουν την εξερεύνηση και την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο και τα στοιχεία σπάνιων γαιών στην Αρκτική.
Είναι προφανές σε έναν χάρτη με κέντρο τον Βόρειο Πόλο ότι τα μέταλλα συγκεντρώνονται στις περιφερειακές ακτές των ηπείρων, ιδιαίτερα στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τον Καναδά. Ομοίως, η Exxon και η Chevron δημιουργούν hedge funds για την ανάπτυξη γρήγορων δραστηριοτήτων εξαγωγής φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του Αρκτικού Κύκλου, για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών για τεχνητή νοημοσύνη και κέντρα δεδομένων. Οι μονάδες αερίου θα σχεδιαστούν ώστε να ενσωματώνουν τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Η Chevron εισέρχεται στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λίγους μήνες αφότου η Exxon ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου για την παροχή ενέργειας σε κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2027 θα χρειαστούν αρκετοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής 4 γιγαβάτ.
Στην Ευρώπη, τα γεγονότα έχουν ξεχωριστές επιπτώσεις. Παρά τον φρενήρη ρυθμό και την ποικιλομορφία των διαπραγματεύσεων του Φεβρουαρίου, η Ρωσία και η Ουκρανία επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και στις δύο πλευρές τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2025. Στις 26 Φεβρουαρίου, η Ρωσία χτύπησε μια ενεργειακή εγκατάσταση DTEK στην περιφέρεια Dnipropetrovsk της Ουκρανίας και στις 24 Φεβρουαρίου μια τεράστια ρωσική επίθεση με drone και πυραύλους στόχευσε δύο ζωτικής σημασίας τοποθεσίες υποδομής Lviv.
Η επίθεση της ουκρανικής αεροπορίας στις 17 Φεβρουαρίου σε σταθμό συμπίεσης του αγωγού στο Novorossiysk στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας θα μειώσει τη ροή πετρελαίου στον αγωγό για δύο μήνες.
Αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό για τους Ρώσους, Αμερικάνους, Άγγλους, Ιταλούς και Καζακστάν μετόχους του αγωγού CPC (Caspian Petroleum Consortium), ειδικά επειδή το κοίτασμα Tengiz παρουσίασε μείωση της παραγωγής από το 2022. Το 2021, αυτός ο αγωγός εξήγαγε έως και 1,3 εκατομμύρια βαρέλια υψηλής ποιότητας πετρελαίου 80% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου του Καζακστάν την ημέρα. (1,4% της παγκόσμιας παραγωγής).
Αν και ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας επιβλήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2025, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χορήγησε εξαιρέσεις για υπηρεσίες κοιτασμάτων πετρελαίου που σχετίζονται με το CPC. Στα μέσα Ιανουαρίου και την 1η Μαρτίου 2025, επιχειρήθηκαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας κατά του αγωγού TurkStream.
Αυτός ο ρωσικός αγωγός εισέρχεται στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Ανάπα και προμηθεύει την Τουρκία με 14 Bcm και την Κεντρική Ευρώπη και την Ελλάδα με 17,5 Bcm φυσικού αερίου επίσης μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ο κίνδυνος εκτεταμένης δολιοφθοράς των υποβρυχίων καλωδίων και αγωγών της Μαύρης Θάλασσας παραμένει και επεκτείνεται στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η παραγωγή υδρογονανθράκων και η έγκαιρη τοποθέτηση καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο.
Αυτός ο περίπλοκος ιστός κινδύνων περιλαμβάνει την πρόσφατη δολιοφθορά διαφόρων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων στη ρηχή Βαλτική Θάλασσα, μαζί με τη δολιοφθορά δύο αγωγών Nord Stream 1 και ενός αγωγού Nord Stream 2 που καταστράφηκαν το 2022. Είναι ενδιαφέρον ότι ένας Αμερικανός Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας πρότεινε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο αποκατάστασης του Nord Stream 2, με τη Δανία να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο να πλημμυρίσουν την Ευρώπη με LNG πριν από το 2027. Οι πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας υποδηλώνουν συνεχή και πιθανώς αυξημένη προμήθεια ρωσικού LNG, μερικό άνοιγμα των ρωσικών αγωγών για λόγους τακτικής μέχρι το 2027 ή αναδιαμόρφωση μέρους αυτού του αγωγού σε κόμβο της Βαλτικής. Η ΕΕ βρίσκεται σε μια φάση προκλήσεων και η σταθερότητά της είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τις ΗΠΑ. Αυτή η κατάσταση είναι κάπως παράλληλη με την υποστήριξη του Ισραήλ στο φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Από την προοπτική των ΗΠΑ, η επίτευξη ειρήνης στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο φαίνεται να έχει τις ρίζες του σε ένα μοντέλο διπλής εξαγωγής: ειρήνη και βιομηχανία όπλων. Η ΕΕ θα αναγκαστεί να αγοράσει περισσότερα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ για να ενισχύσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα η παραγωγή όπλων να κατευθύνεται προς την αμυντική αναδιοργάνωση των μελών του ΝΑΤΟ αντί να πάει στην Ουκρανία και τη Γάζα. Για τις αμερικανικές εξαγωγές, αυτή η προσέγγιση είναι πιο κερδοφόρα και συμβάλλει επίσης στην επίτευξη ειρήνης στον ευρωπαϊκό χώρο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ειδικά υπό το φως της επιρροής της Κίνας.
Kαλησπέρα, γιατί δεν μπορεί να βρεθεί αυτό το βίντεο στο κανάλι στο youtube; Υπάρχουν άλλα εναλλακτικά κανάλια που παρουσιάζονται τα βίντεο;
https://www.youtube.com/watch?v=SkEgzJ3AXCw
Ευχαριστώ, Παναγιώτης Πανόπουλος
Για προσέξτε το: Recipient inbox full
Your message couldn’t be delivered to [email protected]. Their inbox is full, or it’s getting too much mail right now.