«Οι Γερμανοί μπορεί να χάσουν μέρος της ευημερίας τους»

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Με συνέντευξή του στην Bild am Sonntag ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δίνει την εντύπωση ότι προετοιμάζει τους Γερμανούς για δύσκολες μέρες, τουλάχιστον για την ευημερία και το κοινωνικό κράτος.

    O υπ. Οικονομίας Κρίστιαν Λίντνερ από τους Φιλελευθέρους

Τις σοβαρές ανησυχίες του για την πορεία της γερμανικής ανάπτυξης αλλά και την «απώλεια ευημερίας των πολιτών» εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του Bild am Sonntag. Σε μια δραματική έκκληση, σε σχέση τουλάχιστον με τον πιο συγκρατημένο τόνο κατά την πρόσφατη παρουσίαση του γερμανικού προϋπολογισμoύ και των έκτακτων δαπανών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών τονίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη και για το ίδιο το κράτος διότι οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας κάνει όλους φτωχότερους, επειδή πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για την εισαγόμενη ενέργεια (…) Ακόμη και το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια ευημερίας» ανέφερε χαρακτηριστικά στην κυριακάτικη Bild. Όπως τόνισε η γερμανική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να «αποτρέψει ένα μεγαλύτερο σοκ» κυρίως για τη μεσαία τάξη, τις χαμηλά εισοδηματικά ομάδες αλλά και για τις εταιρείες. Όμως «επειδή η χρηματοδότηση θα είναι περιορισμένη, τα μέτρα στήριξης θα είναι προσωρινά».

«Η ανάπτυξη φθίνει, οι τιμές αυξάνονται»

Συμβούλιο ΣοφώνΤο Συμβούλιο Σοφών γνωμοδοτεί για την γερμανική κυβέρνηση

«Aνησυχώ σοβαρά για την πορεία της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη φθίνει, οι τιμές αυξάνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπ. Οικονομικών από τους Φιλελευθέρους, έχοντας υπόψιν τα πρόσφατα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για πληθωρισμό γύρω στο 8% τον Μάρτιο αλλά και τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Συμβουλίου Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης υπό τη βαριά σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και της επαπειλούμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Αυτό που προσπαθεί να αποτρέψει τώρα η γερμανική κυβέρνηση είναι ο στασιμοπληθωρισμός, τόνισε ο Κρίστιαν Λίντνερ. Τέλος, υπό τον φόβο να εισέλθει η Γερμανία σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και ύφεσης, ο Κρίστιαν Λίντνερ εκτιμά ότι η Γερμανία θα πρέπει ίσως να επαξενετάξει άλλη μια σταθερά δεκαετιών: το μοντέλο της κοινωνικής και οικολογικής οικονομίας της αγοράς.

Θα τηρηθεί το χρεόφρενο αν δεν υπάρξει άλλη καταστροφή

ΟυκρανίαAπό την κατεστραμμένη Μαριούπολη στην Ουκρανία

Παρά την κρίση -ή μάλλον τις διαρκείς κρίσεις των τελευταίων χρόνων- o Γερμανός υπ. Οικονομικών παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην τήρηση του λεγόμενου «χρένου φρέους» που είναι κατοχυρωμένο στο γερμανικό Σύνταγμα και το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένα φράγμα απέναντι στη διόγκωση και διαιώνιση του δημόσιου χρέους.

Θα καταφέρει όμως του χρόνου η Γερμανία να συμμορφωθεί σε αυτή τη συνταγματική επιταγή, η παρέκκλιση από την οποία κρίνεται τώρα αναγκαία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία; «Ναι. Εάν δεν υπάρξει μια νέα καταστροφή, θα πρέπει να τηρηθεί το φρένο χρέους» απαντά ο Κρίστιαν Λίντνερ υπογραμμίζοντας ότι το επίπεδο του δημόσιου χρέους στη Γερμανία πρέπει να ομαλοποιηθεί εντός της δεκαετίας.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο 

DW

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,751ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα