Ε λοιπόν, αυτό το κράτος έχει τον τρόπο να εκπλήσσει δυσάρεστα ακόμα και όσους έχουν κακή γνώμη γι’ αυτό. Σας έλεγα για τον Έλληνα πρέσβη Παπασταύρου, ο οποίος είναι διαπιστευμένος στο Πακιστάν (εκεί η έδρα του) και στο Αφγανιστάν. Με αυτή την ιδιότητά του μετέβη στην Καμπούλ για να βγάλει από εκεί τους Αφγανούς που έχουν συνεργαστεί με την Ελλάδα.

Έξω από την περίμετρο του αεροδρομίου ανέμεναν για σχεδόν 24 ώρες οι δύο Αφγανοί διερμηνείς με τις οικογένειές τους (τις συζύγους τους, πέντε ανήλικα κορίτσια και ένα αγόρι). Ο Έλληνας πρέσβης όφειλε να βγει εκτός του αεροδρομίου για να πιστοποιήσει την ταυτότητα αυτών που περίμεναν εκεί και να τους παραδώσει τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα. Εκτός αυτού θα έπρεπε να επικοινωνήσει και να οργανώσει την μετάβαση στο αεροδρόμιο της δεύτερης ομάδας Αφγανών (δύο αξιωματικοί απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων και ένας σκηνοθέτης με τις οικογένειές τους).

Τί έπραξε ο Έλληνας πρέσβης; Αρνήθηκε να βγει εκτός αεροδρομίου, επικαλούμενος λόγους ασφάλειας, λες και όλοι οι άλλοι Δυτικοί που έβγαιναν κινδύνευαν λιγότερο από αυτόν. Έτσι, έμεινε άπραγος για περίπου έξι ώρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και επέστρεψε στο Ισλαμαμπάντ. Τελικώς, βρέθηκε μία ΜΚΟ, η οποία ανέλαβε και πράγματι έφερε την πρώτη ομάδα των Αφγανών στο αεροδρόμιο. Επειδή, όμως, ο Ανδρέας Παπασταύρου είχε φύγει για Ισλαμαμπάντ και δεν υπήρχε Έλληνας διπλωμάτης να τους ταυτοποιήσει και να τους παραδώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα, οι Αμερικανοί στρατιώτες τους πέταξαν εκτός αεροδρομίου.

Επειδή, λοιπόν, ο Έλληνας πρέσβης δεν έκανε τη δουλειά του –για να μην χρησιμοποιήσω τη σκληρή λέξη που ταιριάζει στην περίπτωσή του– η κυβέρνηση αναγκάστηκε να στείλει στην περιοχή το κυβερνητικό αεροσκάφος Gulfstream. Σ’ αυτό επιβαίνει ο νέος σε ηλικία διπλωμάτης Ορέστης Καφόπουλος (ανήκει στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων). Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο Ισλαμαμπάντ για να παραλάβει τον πρέσβη Ανδρέα Παπασταύρου και αμέσως θα πετάξει για την Καμπούλ, όπου θα φθάσει στις 17:00′ τοπική ώρα. Από εκεί είναι προγραμματισμένο να απογειωθεί στις 18:50′ τοπική ώρα.

Αμείλικτα ερωτήματα

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο Έλληνες διπλωμάτες έχουν στη διάθεσή τους περίπου μιάμιση ώρα για να εντοπίσουν και να φέρουν τους διερμηνείς και τις οικογένειές τους στο αεροδρόμιο. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταφέρουν. Σωστό είναι να χρησιμοποιήσω ενικό, αφού εκτός αεροδρομίου θα βγει κατά πάσα πιθανότητα μόνο ο διπλωμάτης Ορέστης Καφόπουλος. Ο πρέσβης Ανδρέας Παπασταύρου απέδειξε στην πράξη την ολιγωρία του – για να χρησιμοποιήσω την πιο ευγενή έκφραση. Επίσης, μάλλον αποκλείεται σ’ αυτό το διάστημα να μπορέσουν να φέρουν και τη δεύτερη ομάδα Αφγανών, αν και μαθαίνω ότι αυτούς ουσιαστικά η Αθήνα τους έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους.

Ντροπή για την Ελλάδα που δεν απεγκλωβίζει τους Αφγανούς συνεργάτες της

Από τα παραπάνω προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα:

για την συνέχεια https://slpress.gr/ethnika/oi-afganoi-diermineis-to-feygio-toy-presvi-papastayroy-kai-to-golfstream/