Οι Αραβες και το καλώδιο των 850 εκατομμυρίων

- Advertisement -

Το παρασκήνιο της συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μετατραπεί σε διαδικτυακή πύλη της Ευρώπης προς την Ασία

Τι μπορεί να σηματοδοτεί ένα καλώδιο που ενώνει την Ελλάδα με τη Σιγκαπούρη και ίσως μελλοντικά και με την Ιαπωνία; Είναι μόνο η μεταφορά των δεδομένων και η ανάπτυξη ενός νέου τεχνολογικού οικοσυστήματος, ή και κάτι ακόμα παραπάνω που συνδέεται με την πολιτική και τη διπλωματία; Η «Κ» παρουσιάζει όλες τις αθέατες πτυχές της σημαντικής συμφωνίας για το έργο EMC, ένα νέο υπερσύγχρονο υποβρύχιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μετάδοσης οπτικών δεδομένων που θα συνδέει Ευρώπη και Ασία μέσω Ελλάδας, Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας.

Οι σχετικές υπογραφές του καλωδίου που θα κοστίσει 850 εκατ. ευρώ «έπεσαν» κατά την επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί ωστόσο εντατική δουλειά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, ώστε το σημαντικό αυτό έργο να γίνει πράξη.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του νέου καλωδίου είναι πως η διέλευσή του γίνεται για πρώτη φορά μέσω της Σαουδικής Αραβίας, ενώ μέχρι σήμερα όλα τα υπάρχοντα καλώδια διέρχονται από την Αίγυπτο, κυρίως μέσω του Σουέζ, με κατάληξη τη Μασσαλία. Πέραν του ότι πρόκειται για μία στρατηγικά εναλλακτική δίοδο που θα μειώσει σημαντικά τη χρονοκαθυστέρηση στη μεταφορά δεδομένων, δίνοντας πρόσβαση σε γρηγορότερο, ασφαλέστερο και φθηνότερο Ιντερνετ, παράλληλα καθιστά την Ελλάδα κόμβο στη μεταφορά δεδομένων.

Μιλώντας στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής της TTSA, της εταιρείας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη σημαντική συμφωνία, Αλέξανδρος Σίνκα, εξηγεί το πόσο καίριας σημασίας είναι το έργο για την Ελλάδα που γίνεται πλέον πύλη «απ’ όπου όχι μόνο θα φεύγουν, αλλά και θα έρχονται δεδομένα», κάτι που μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη ενός ευρύτερου οικοσυστήματος στην τεχνολογία. Το παράδειγμα που δίνει ο κ. Σίνκα για τη σημασία του καλωδίου είναι το εξής: «Σκεφτείτε ένα αεροπλάνο το οποίο ανεβάζει και κατεβάζει επιβάτες. Από την Ελλάδα σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μόνο να ανεβαίνουν επιβάτες (εν προκειμένω τα data) και να φεύγουν έξω και δεν κατεβαίνει κανείς».

Εικάζεται λοιπόν πως η νέα αυτή πραγματικότητα πέραν του άμεσου οφέλους, θα δώσει τη δυνατότητα για τη δημιουργία νέων υποδομών που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, των big data και της δημιουργίας Data Centers.

Η υπογραφή της συμφωνίας που ολοκληρώθηκε και τυπικά στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Αν για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ το πέρασμα του καλωδίου από την επικράτειά τους ήταν κάτι απλό, δεν ίσχυε το ίδιο για τη Σαουδική Αραβία, με την πολιτική παρέμβαση να είναι απολύτως απαραίτητη. Πιο συγκεκριμένα, την άνοιξη του 2021 και αφού η ιδέα του πρότζεκτ ήταν ολοκληρωμένη από την εταιρεία ΤΤSA παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό. Το «πρόβλημα» ήταν να δεχτεί η Σαουδική Αραβία να περάσει το καλώδιο από το έδαφός της, κάτι που χρειαζόταν πολιτικό χειρισμό και πρωθυπουργική παρέμβαση. Οπερ και εγένετο. Τον Οκτώβριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ παρουσίασε το έργο EMC στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπου και συμφωνήθηκε να αναθέσουν στις αντίστοιχες ομάδες τους την υλοποίηση του έργου. Το επόμενο τετράμηνο η επικεφαλής του έργου εταιρεία, ΤTSA, συζήτησε όλες τις λεπτομέρειες με το υπουργείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (MISA) και το υπουργείο Επικοινωνιών, Πληροφοριών και Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας (MCIT). Το έργο ανέλαβε από πλευράς Σαουδικής Αραβίας η εταιρεία stc.

O κ. Σίνκα λέει στην «Κ» πόσο αυστηροί ήταν οι Σαουδάραβες για να πειστούν πως μία ελληνική εταιρεία έχει τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα για το μεγάλο πρότζεκτ, κάτι που μόνο εύκολο δεν ήταν. Το αποτέλεσμα ωστόσο φάνηκε και έπεισε τον ισχυρό εταίρο του έργου να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2022 η συμμετοχή της ελληνικής ομάδας του EMC στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ σε συναντήσεις υψηλού επιχειρηματικού επιπέδου και τον Απρίλιο υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων EMC Partners (Cyta, ΔΕΗ, stc, TTSA).

Η ολοκλήρωση της συνεργασίας ήρθε επισήμως πριν από λίγες ημέρες όταν υπεγράφη η συμφωνία του έργου EMC, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο έως Ιανουάριο θα γίνει η έναρξη των εργασιών κατασκευής του έργου με ορίζοντα το 2025 που θα παραδοθεί.

Οι πέντε στόχοι

Θα μειώσει σημαντικά τη χρονοκαθυστέρηση στη μεταφορά δεδομένων, δίνοντας πρόσβαση σε γρηγορότερο, ασφαλέστερο και φθηνότερο Ιντερνετ.

Το έργο EMC δεν είναι μόνο ένα καλώδιο δεδομένων, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο. Θα μπορούσε κανείς να πει πως εγκαινιάζει μια νέα «διπλωματία των καλωδίων», καθώς υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της διασύνδεσης, όπως είπε και ο διάδοχος του θρόνου, και σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια.

Το σχέδιο υλοποιεί το κεντρικό όραμα της ψηφιακής αναβάθμισης της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας. Εχει αναγνωριστεί ήδη ως ένα εμβληματικό έργο στο πλαίσιο της 5ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, που πετυχαίνει τους εξής στόχους:

• Πρώτον, ενισχύει το όραμα της Σαουδικής Αραβίας για το 2030 και το όραμα της Ελλάδας 2.0, μετατρέποντας τη Σαουδική Αραβία σε «περιφερειακό ψηφιακό κόμβο» και τοποθετώντας την Ελλάδα ως «ανατολική πύλη δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας.

• ∆εύτερον, δημιουργεί μια κυρίαρχη, αναβαθμισμένη ψηφιακή υποδομή και για τις τρεις χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου–, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού.

• Τρίτον, επιτρέπει στη Σαουδική Αραβία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα να επωφεληθούν από τη γεωγραφική τους θέση, συνδέοντάς τες με έναν νέο υπερσύγχρονο διάδρομο δεδομένων, τοποθετώντας και τις τρεις χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία.

• Τέταρτον, ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις και τα κριτήρια για την εδραίωση εθνικής ασφάλειας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

• Πέµπτον, με την ολοκλήρωσή του, το EMC θα μεταφέρει δεδομένα πολύ πιο γρήγορα, με ασφάλεια και με πολύ λιγότερες καθυστερήσεις, σε σύγκριση με υπάρχουσες υποδομές προηγούμενης γενιάς.

Ολα τα παραπάνω λειτουργούν σε ένα πλαίσιο «διπλωματίας των υποβρύχιων καλωδίων», που έχει κομβική σημασία και συμβάλλει στη διαμόρφωση νέων γεωπολιτικών δεδομένων, ιδιαίτερα ωφέλιμων για τη χώρα.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα