Οι απειλές της Αιγύπτου για εισβολή στη Λιβύη ενεργοποιούν Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιούνιος 23, 2020. 21:50

Η Ιταλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν τη Δευτέρα για κατάπαυση του πυρός και την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Λιβύη, μετά από  την προειδοποίηση της Αιγύπτου, ότι θα επέμβει στρατιωτικά εάν οι τουρκικές δυνάμεις υποστηρίξουν στην κατάληψη της στρατηγικής πόλης Σύρτη.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουϊτι Ντι Μάιο και ο Γερμανός ομόλογός του, Χέικο Μάας, δήλωσαν μετά από συνομιλίες στη Ρώμη ότι η κατάπαυση του πυρός είναι επείγουσα λόγω της αιγυπτιακής απειλής.

Ο Ντι Μάιο ζήτησε επίσης την ταχεία αποστολή ενός νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ και την ισχυρή επιβολή εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

«Εάν σταματήσουμε την άφιξη των όπλων ή τα μειώσουμε έντονα, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε την επιθετικότητα των λιβυκών πλευρών σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Σύρτη ή στην αεροπορική βάση ‘Τζούφρα’ από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία, θα ισοδυναμούσε με μια «κόκκινη γραμμή».

Είπε ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να επέμβει στρατιωτικά με την πρόθεση να προστατεύσει τα δυτικά της σύνορα με την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα και να φέρει σταθερότητα – συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης συνθηκών κατάπαυσης του πυρός.

Η κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη δήλωσε ότι θεωρούσε τα σχόλια του Ελ Σίσσι ως «δήλωση πολέμου», ενώ οι αρχές στα ανατολικά χαιρέτισαν την υποστήριξή του.

Ο στρατηγός του στρατού των ΗΠΑ Στίβεν Τάουνσεντ, επικεφαλής της διοίκησης της Αφρικής και ο πρέσβης των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νόρλαντ συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης, Φαγιέζ Σάρατζ στην πρωτεύουσα της Λιβύης, σύμφωνα με δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ανέφερε ότι οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν την «ανάγκη στρατιωτικής παύσης και επιστροφής στις διαπραγματεύσεις».

«Όλες οι πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στην εκεχειρία και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, διότι αυτή η τραγική σύγκρουση επιδεινώνει το μέλλον όλων των Λιβύων», δήλωσε ο Τάουνσεντ.

Ο Νόρλαντ ζήτησε από ξένες χώρες που υποστηρίζουν τους αντιπάλους της Λιβύης να σταματήσουν να «πυροδοτούν τη σύγκρουση, να σέβονται το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου», τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η αιγυπτιακή απειλή έδειξε ότι ήταν δυνατή μια περαιτέρω κλιμάκωση, καθιστώντας «ακόμη πιο επείγουσα τη συμφωνία για εκεχειρία τώρα».

Ο Ντι Μάιο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ιταλία είναι διατεθειμένη να προσφέρει ακόμη περισσότερα σε ναυτική και αεροπορική αποστολή για την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, λέγοντας ότι θα είναι κρίσιμο ακόμη και μετά την υπογραφή της κατάπαυσης του πυρός, φοβούμενη ένα νέο κύμα μεταναστών από τις αφρικανικές ακτές.

En Annahar, Associated Press

The Hellenic Information Team

               

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα