Οι Αμερικανικές τράπεζες «επιστρέφουν» στη Ρωσία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γιούλα Ζαχιώτη

JPMorgan, Bank of America, Barclays και Jefferies Financial Group είναι μεταξύ πολλών τραπεζών που ξεκίνησαν τις συναλλαγές

Μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες «επιστρέφουν» στη Ρωσία για τη διαπραγμάτευση ρωσικών ομολόγων κι άλλων περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές που είχαν παγώσει εδώ και μήνες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η JPMorgan Chase & Co. η Bank of America Corp. η Barclays Plc και η Jefferies Financial Group Inc. είναι μεταξύ πολλών τραπεζών που ξεκίνησαν να διευκολύνουν τις συναλλαγές σε εταιρικά και κρατικά χρέη στη Ρωσία για λογαριασμό πελατών τους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το «πράσινο φως» δόθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών το οποίο εκτιμά, οτι οι συναλλαγές αυτές δεν αποτελούν παραβίαση των διεθνών κυρώσεων καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές που έχουν εγκλωβιστεί στη ρωσική αγορά.

Η Bank of America ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα τους επενδυτές της, ότι οι συναλλαγές αφορούν όσους θέλουν να πουλήσουν ρωσικά ομόλογα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία ώστε να αποχωρήσουν από την αγορά.

Στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία και των αυστηρών κυρώσεων των ΗΠΑ, πολλές ξένες τράπεζες αποχώρησαν από τη Ρωσία και διέκοψαν απότομα τις συναλλαγές τους, εγκλωβίζοντας πολλούς επενδυτές που διέθεταν περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.

Σταθεροποιείται η ρωσική αγορά

Όπως αναφέρει WSJ, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ρωσίας απομακρύνεται, η επανέναρξη των συναλλαγών θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα funds που διαχειρίζονται συνταξιοδοτικά προγράμματα και περιουσιακά στοιχεία και προσπαθούσαν να πουλήσουν ρωσικούς τίτλους.

Στο διάστημα των κυρώσεων και μέχρι σήμερα, οι συναλλαγές γίνονται κυρίως μεταξύ διεθνών τραπεζών και επενδυτών σε κρατικό και εταιρικό χρέος σε δολάρια. Η αγορά όμως εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο για τα ρωσικά ομόλογα του δημοσίου, μεγάλο μέρος των οποίων διαθέτει η JPMorgan Chase & Co.

Αν και σύμφωνα με τις Αμερικανικές Αρχές η πώληση ρωσικών ομολόγων δεν ήταν ποτέ ανάμεσα στις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Μόσχα, οι τράπεζες σταμάτησαν τις συναλλαγές καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν ξεκάθαρο.

Μετά τη διαβεβαίωση του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ, οτι οι τράπεζες μπορούν να διαπραγματεύονται ρωσικά περιουσιακά στοιχεία χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες, ο δρόμος ανοίγει για νέες συναλλαγές με τη Ρωσία.

Το ρωσικό χρήμα από την ενέργεια

Το Reuters ανέφερε χθες, ότι η JPMorgan, η Bank of America και η Citigroup Inc. ξεκίνησαν ήδη να δραστηριοποιούνται στην Ρωσική αγορά καθώς οι τιμές του ρωσικού χρέους ανέκαμψαν τις τελευταίες εβδομάδες και ο κίνδυνος χρεοκοπίας απομακρύνθηκε.

Πολλοί Ρώσοι επενδυτές προσπαθούν να κάνουν συναλλαγές και να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία και εκτός Ρωσίας, με χρήματα που προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το 10ετές κρατικό ομόλογο διαπραγματεύεται με 39 σεντς του ευρώ, μετά το χαμηλό του Ιουνίου που ήταν στα 16 λεπτά του ευρώ, όταν οι τράπεζες είχαν αποσυρθεί από τις συναλλαγές.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-amerikanikes-trapezes-epitrefoen-ste-rosia_gr_62fb34b9e4b071ea95898108?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%A4%CE%BF%20Newsletter%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%A4%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%2017%20%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85&utm_term=gr-daily-brief

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα