Οι ακόρεστες ορέξεις Ερντογάν, η ελληνική ανησυχία και η δυσαρέσκεια σε επίπεδο ΝΑΤΟ

16/10/19 | 1 | 0 | 791 εμφανίσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού Adnan Özbal, από το πολεμικό TCG SANCAKTAR, επιθεωρεί στη διάρκεια άσκησης. Φωτογραφία Τουρκικό Ναυτικό

OCTOBER 16, 2019

Δεν κρύβουν την ανησυχία τους ανώτατοι Αξιωματικοί, παρατηρώντας τις εξελίξεις με την Τουρκική εισβολή στην Συρία, καθώς όπως σημειώνουν «οι ορέξεις του Ισλαμιστή προέδρου, ίσως επεκταθούν, εφόσον δει πως του βγαίνει το γινάτι».

Υποτεθείσθω ότι όλα τα σχέδια και οι εκβιασμοί της Τουρκίας βαίνουν όπως επιθυμεί. Αυτό αυτομάτως αναδεικνύει την Άγκυρα, με αναβαθμισμένο προφίλ στην ευρύτερη περιοχή. Οι ακόρεστες ορέξεις, ανοίγουν και ποιος μπορεί ν’ αποκλείσει ότι δεν θα διευρυνθεί ο κύκλος των διεκδικήσεων-«απαιτήσεων» της;

Εφόσον καταφέρει η Τουρκία να δημιουργήσει την ζώνη στη Βόρεια Συρία που έχει αναγγείλει, πράγμα που σημαίνει και τον αφανισμό των Κούρδων, τότε θα έχει πάρει την πύρρειο νίκη. Η εμπλοκή Άσαντ βέβαια «χαλάει» τα σχέδια που είχαν αναπτύξει οι Τούρκοι επιτελείς, καθώς αυτό μπλοκάρει το σχέδιο σε όλη του την έκταση. Όμως εδώ έχουμε ένα δίκοπο μαχαίρι σημείωσε αργά χθες βράδυ ανώτατη πηγή.

Αν σκορπίσουν τα Τουρκικά σχέδια, ο πιθανότατος αποπροσανατολισμός είναι μια γνώριμη λύση για την κυβέρνηση Ερντογάν. Επιπλέον παράνομες κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και αναβάθμιση της παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο- κυρίως γύρω από το Καστελόριζο.

Η πρακτική του μόνιμου «κακού Έλληνα» και των διεκδικήσεων, είναι γνωστές λύσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή και στο παρελθόν το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου, φυσικά με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Αυτή η κατάσταση απαιτεί την προσοχή από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να φιλτράρουν και ν’ αναλύουν όλες τις παραμέτρους που δημιουργούνται καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή με τα όσα πράττει η γείτονα…

Η τεχνική της έντασης που γεννά δυσαρέσκεια ακόμη και στο ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή στο Αρχιπέλαγος, σε θάλασσα και αέρα, οι Τούρκοι, θέλουν να διατηρούν την τεχνητή ένταση και την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, μια πρακτική που φροντίζει να δίνει το παρόν. Μπορεί πάντως σε επίσημες θέσεις του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπερκ, να επανέλαβε προ ημερών τα της πολιτικής των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κρύβεται σε αρκετές περιπτώσεις η δυσαρέσκεια κυρίως για τους συνεχιζόμενους και επαναλαμβανόμενους αποκλεισμούς θαλάσσιων περιοχών επί μακρόν από την Τουρκία. Αυτές οι δεσμεύσεις περιοχών έχουν να κάνουν ή με navtex ή με sub notes που αφορούν τις κινήσεις υποβρυχίων.

Τα γεωγραφικά σημεία «ενδιαφέροντος» που σπεύδει μονίμως να διεκδικεί αποκλείοντάς τα η Άγκυρα, βρίσκονται νότια από την Ρόδο, το Καστελόριζο και φτάνουν μέχρι την ανοιχτή θάλασσα της Αν. Μεσογείου στην Κύπρο. Μια πρακτική που δεν είναι καινούρια, αλλά επαναλαμβάνεται, όπως και οι διαμαρτυρίες από μέλη της Συμμαχίας, που κατηγορούν την Τουρκία για μη συμμαχική συμπεριφορά.

Σ’ αυτές τις θαλάσσιες περιοχές γίνονται αιτήματα κι από άλλες χώρες είτε για ασκήσεις επιφανείας είτε για παρουσία υποβρυχίου, όμως η Άγκυρα διατηρεί τεράστιες θαλάσσιες έκτασης δεσμευμένες, εκδίδοντας σχεδόν πάντα νέα παράνομη οδηγία για διατήρηση της δικής της παρουσίας είτε στην επιφάνεια είτε υποβρυχίως. Πάντως πληροφορίες από ανώτατα χείλη έλεγαν πως λειτουργώντας στο πρότυπο της Συμμαχίας, όταν δεσμεύει μια χώρα περιοχή, κυρίως για παρουσία υποβρυχίου, το κάνει για ένα διάστημα από μια εβδομάδα μέχρι δέκα το πολύ δεκαπέντε ημέρες.

Με την Τουρκία έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα να δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές για έναν έως και έξι συνεχόμενους μήνες κι εκεί ακριβώς έγκειται η δυσαρέσκεια, όχι της Ελλάδας μόνον, αλλά πολλών άλλων χωρών.

Στον αντίποδα η Ελληνική συμπεριφορά αναγκαστικά σε πολλές περιπτώσεις επικεντρώνεται στο να ν’ ακολουθεί ή κυρίως να προηγείται των Τουρκικών κινήσεων. Ταυτόχρονα όμως επιδίωξη του Ελληνικού επιτελείου αποτελεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι αξιόπιστες (και ως σύμμαχοι) προς όλες τις πλευρές και υπό αυτό το πρίσμα «διευκολύνει» συμμαχικές χώρες για τις εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν, αναδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο το ποιος είναι το ουσιαστικό μέλος της Συμμαχίας.

Πηγή: Οι ακόρεστες ορέξεις Ερντογάν, η ελληνική ανησυχία και η δυσαρέσκεια σε επίπεδο ΝΑΤΟ https://hellasjournal.com/2019/10/oi-akorestes-orexeis-erntogan-i-elliniki-anisychia-kai-i-dysareskeia-se-epipedo-nato/

Category: Κυριο Θεμα, Προτεινόμενα άρθρα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    ΜΕΓΑΣΘΕΝΗΣ says:

    Τί μας νοιάζει εμάς η Τουρκία και ο ιμπεριαλισμός της, η Οθωμανική πολιτική της. Εμείς (δηλαδή, εσείς) έχουμε ένα και μόνο ΠΡΟΒΛΗΜΑ – η απειλή για την εθνική μας ακεραιότητα που εκφράζει ο Ζάεφ και η “Βόρεια Μακεδονία”, “Η ΕΡΤ που έγινε το χωνί του ΕΑΜ” και τα συναφή.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/7/21 | (0 σχόλια)
    Οι Αττίλες, με τον προχθεσινό, είναι τέσσερις. 1ος 20 Ιουλίου 1974 2ος 14 Αυγούστου 1974 3ος 14 Νοεμβρίου 1983 (Ανακήρυξη ψευδοκράτους) 4ος 20 Ιουλίου 2021 Η Τουρκία προχωρά και εμείς μετράμε. Συνήθης τακτική από τότε που, ουσιαστικά, παραδοθήκαμε. Το καθεστώς της Αμμοχώστου είναι διαφορετικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο