«Οι ακροδεξιοί κήνσορες του αντισυστημισμού ροκανίζουν τα ευρώ μας σε εικονικούς βοηθούς, λουκούλλεια δείπνα και σαμπάνιες»

1/6/18 | 0 | 0 | 956 εμφανίσεις

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου alkis@kalkis.eu  www.kalkis.eu

Η είδηση που έδωσαν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LE MONDE στις 31-5-2018 οι δημοσιογράφοι της Jean-Pierre Stroobants και ο Jean-Baptiste Chastand ανέφερε : ο Συν-πρόεδρος Marcel de Graaff της Ομάδας «Ευρώπη των Εθνών και Ελευθεριών» δήλωσε ότι «προσβάλλεται» από πρακτικές «πλουτισμού εκ μέρους της γαλλικής αντιπροσωπείας». Και τούτο διότι τα πολυτελή δείπνα του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωκοινοβούλιο εξοργίζουν τον εν λόγω ολλανδό σύμμαχό του. Το Εθνικό Μέτωπο έχει σίγουρα ένα πρόβλημα χρηστής διαχείρισης με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και είναι υπόδικο. Μετά το σκάνδαλο των 17 «εικονικών βοηθών των ευρωβουλευτών του» (βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 18-12-2017 https://www.anixneuseis.gr/?p=180959), τώρα κατηγορείται για λουκούλλεια  γεύματα και φιάλες σαμπάνιας που χρηματοδοτούνται από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, δηλαδή από εμάς τους ευρωπαίους φορολογουμένους, και που δημιουργούν μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα στην ευρωομάδα που συγκροτήθηκε γύρω από το κόμμα της MarLe Pen.

Το ιστορικό   

Την Τρίτη 29 Μαΐου 2018, ο ολλανδός συν-πρόεδρος της «Ευρώπης των Εθνών και Ελευθεριών» (ENL), Marcel de Graaff, επέκρινε έντονα τα μεγαλεία των γάλλων συμμάχων του, που αποκαλύφθηκαν λίγες ώρες νωρίτερα από τον ιστότοπο Politico. Εξ ονόματος του «Κόμματος για την Ελευθερία» του Geert Wilders (PVV), ο ευρωβουλευτής δήλωσε ότι «προσβάλλεται» από πρακτικές «πλουτισμού από τη γαλλική αντιπροσωπεία» και διαβεβαίωσε ότι «αποστασιοποιείται τελείως».

13.558 ευρώ για ένα δείπνο Χριστουγέννων

Όσον αφορά τα ολλανδικά ήθη, οι λεπτομέρειες του διενεργηθέντος ελέγχου των δαπανών της εν λόγω ευρω-ομάδας είναι συντριπτικές. Γεύμα των 449 ευρώ το άτομο στο εστιατόριο L’Ambroisie τριών αστέρων, Place des Vosges στο Παρίσι. 401 ευρώ το άτομο στο εστιατόριο Ledoyen. Χριστουγεννιάτικο δείπνο κόστους 13.558 ευρώ για 140 άτομα. Αστρονομικοί λογαριασμοί σαμπάνιαςμέχρι και 81,67 ευρώ τη φιάλη.

Όλες αυτές οι δαπάνες έχουν ελεγχθεί λεπτομερώς από τη διοίκηση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία από την άνοιξη του 2017 ελέγχει τις δαπάνες της Ευρωομάδας ENL για το έτος 2016. Η εν λόγω ακροδεξιά Ομάδα δημιουργήθηκε το 2015 και περιλαμβάνει, εκτός από το Εθνικό Μέτωπο και το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), Ιταλούς ευρωβουλευτές από τη Λέγκα του Matteo Salvini (νυν υπουργού) ή αυστριακούς ευρωβουλευτές του Κόμματος της Ελευθερίας. Ως ευρωομάδα εισέπραξε δημόσιες επιχορηγήσεις ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ το 2016 για να μας υπηρετήσει αντισυστημικά !

Το βράδυ της Δευτέρας, το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στους εκπροσώπους της εν λόγω Ευρωομάδας να αιτιολογήσουν, προτού της ζητήσει «την επιστροφή των ποσών που αντιστοιχούν στις μη επιλέξιμες δαπάνες», τουτέστιν 477 780 ευρώ! Ενώ οι περισσότερες από τις ανωμαλίες αφορούν παραλείψεις αναφορικά με τις διαδικασίες υποβολής προσφορών, 50.612 ευρώ προέρχονται από «παραβίαση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης». Εν ολίγοις: υπερβολικές δαπάνες ή υπερβολική χλιδή κατά τη διοίκηση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ένα μικρό μέρος των σχετικών εξόδων καταλογίζεται στον Ολλανδό ευρωβουλευτή Auke Zijlstra, αλλά η μεγάλη μερίδα αφορούν τους ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου. Ξεκινώντας από τον Nicolas Bay, αντιπρόεδρο του Εθνικού Μετώπου και συν-προέδρου της εν λόγω ακροδεξιάς ευρω-ομάδας, ο οποίος πλήρωσε τα διογκωμένα τιμολόγια εστιατορίων για λογαριασμό της Marine Le Pen και του ηγέτη της Λέγκας Matteo Salvini, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Canard enchaîné της 30ης Μαϊου . «Δεν υπήρχε ούτε ο Salvini ούτε η Le Pen σε αυτά τα δείπνα», αντιλέγει με έμφαση ο κ. Bay στην εφημερίδα Le Monde, ο οποίος αναφέρεται σε «γεύματα εμπιστευτικού χαρακτήρα στον τομέα της βιομηχανίας και της διπλωματίας» για να δικαιολογήσει τη διατήρηση μυστικών των ονομάτων των καλεσμένων. Όσον αφορά τις φιάλες της σαμπάνιας, «διανεμήθηκαν στο ευρύ κοινό στο πλαίσιο συνεδριάσεων», γεγονός που τον εμποδίζει να παράσχει τον κατάλογο των αποδεκτών τους που του ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! «Έχουμε θεσπίσει έναν δημοσιονομικό κανονισμό το 2017 μέσα στην ευρω-ομάδα που δεν θα επιτρέψει πλέον [αυτού του είδους τις δαπάνες]», υπόσχεται ο αιρετός, παραδεχόμενος έμμεσα τα τετελεσμένα παρατράγουδα. Οι εντάσεις με τους ολλανδούς συμμάχους είχαν ήδη εμφανιστεί στο περιθώριο της υπόθεσης των «εικονικών κοινοβουλευτικών βοηθών» του Εθνικού Μετώπου οι οποίοι στην πραγματικότητα δούλευαν στο Παρίσι  για το κόμμα. Όμως, στην ομάδα του Εθνικού Μετώπου, οι Ολλανδοί επικριτές αντιμετωπίζονται με το να τους θεωρούν ως έχοντες πολιτισμικές διαφορές! Ως «περίεργους τύπους» δηλαδή.

Ο ολλανδικός Τύπος υπενθυμίζει ότι τον Μάρτιο ο Geert Wilders λάνσαρε το σύνθημα «Σταματήστε αυτήν την μπάντα!», αντιδρώντας σε μια πληροφορία σχετική με το αυξανόμενο κόστος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτός που έχει εξειδικευθεί στο να καταγγέλλει τον μισθό  των ευρωβουλευτών βλέπει τώρα την ευρωομάδα στην οποία ανήκει το κόμμα του να αμφισβητείται για υπερβολικές δαπάνες, τον ειρωνεύεται η καθημερινή ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.

Συμπερασματικά : Δεν θα ισχυριζόμουν ότι τα κόμματα των άλλων ευρω-ομάδων ότι είναι καλά και άγια. Σίγουρα δεν είναι για αυτό κι έχουν τεράστια πτώση στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που μάλλον θα καταγραφεί στις επόμενες ευρωεκλογές το 2019. Και καλά να πάθουν. Η κοινή γνώμη που διαθέτει ήδη πικρή πείρα δεν είναι ευφυές να πέφτει θύμα του ακροδεξιού δήθεν «αντισυστημισμού» που «αγωνίζεται για τα ευρωπαϊκά λαϊκά συμφέροντα» με γεύματα των 449 ευρώ το άτομο (μια ελληνική σύνταξη δηλαδή), με σαμπάνιες των 81,67 ευρώ τη φιάλη και με «εικονικούς βοηθούς ευρωβουλευτών» (φαντάσματα).

 

 

 

 

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    15/6/21 | (7 σχόλια)
    Από το 1988, όταν για τις ανάγκες της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" πραγματοποίησα το πρώτο μου ταξίδι σε Σκόπια και Βελιγράδι, έχω ταχθεί κατά της πολιτικής της γειτονικής χώρας. Βεβαίως, τάχθηκα και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίως, διότι με αυτήν ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο