Οι Αιγυπτο-τουρκικές επαφές για τη Λιβύη εκνευρίζουν τα Εμιράτα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αιγυπτιακές πηγές αποκάλυψαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο «Al-Araby Al-Jadeed», νέες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου, Τουρκίας και ΗΑΕ, σημειώνοντας ότι «στην τελευταία περίοδο που ακολούθησε την επίσκεψη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, πραγματοποιήθηκαν συχνές επαφές μεταξύ αξιωματούχων τόσο στην Άγκυρα όσο και στο Κάιρο σε επίπεδα ασφαλείας και μυστικών υπηρεσιών».

Οι επαφές, οι οποίες περιλάμβαναν συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας των δύο χωρών, είδαν, ίσως για πρώτη φορά, σημεία συντονισμού και αρχική συναίνεση για ορισμένα από τα θέματα της περιοχής, κυρίως στο ζήτημα της Λιβύης.

Οι πηγές σημείωσαν ότι η αιγυπτο-τουρκική επικοινωνία και συντονισμός εξόργισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αποτέλεσαν αντικείμενο ερωτήσεων μεταξύ αξιωματούχων τόσο στο Αμπού Ντάμπι όσο και στο Κάιρο σχετικά με τη φύση και τους λόγους.

Οι πηγές ανέφεραν ότι «τόσο η Αίγυπτος όσο και τα ΗΑΕ έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται το ζήτημα της επικοινωνίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της αμοιβαίας πίεσης υπό το φως της διαφοράς στις προσεγγίσεις τους έναντι ορισμένων θέσεων που φτάνουν στο σημείο των διαφωνιών, λόγω ορισμένων θεμάτων στην περιοχή, κύριο από τα οποία είναι το ζήτημα της Λιβύης».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «η Αίγυπτος είναι δυσαρεστημένη λόγω της συμφιλίωσης στον Κόλπο, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αιγυπτιακές απαιτήσεις και παρατηρήσεις».

Σημείωσε ότι το Κάιρο απομακρύνεται από τη λογική της πλήρους παράδοσης στις πιέσεις των Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, υπό το φως της διακοπής της υποστήριξης των δύο χωρών στο Κάιρο σε όλα τα επίπεδα.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι οι αιγυπτιακές ανησυχίες ήταν εμφανείς στην ομιλία ενός εξέχοντος Αιγύπτου αξιωματούχου, την παραμονή της συμφιλίωσης, ότι οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου θα συμφιλιωθούν, «και η Αίγυπτος θα βγει από αυτόν τον γύρο και θα φέρει τις συνέπειες των ετών αποξένωσης».

Είναι πιθανό ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς, πριν από λίγες μέρες, που έφεραν διαφορετικό τόνο απέναντι στην Τουρκία, με την οποία μείωσε τη διαμάχη με την Άγκυρα, και υπενθύμισε ότι το Αμπού Ντάμπι είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και ειπώθηκαν στο πλαίσιο του θυμού των ηγετών των ΗΑΕ προς το αιγυπτιακό καθεστώς.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα του και η Αίγυπτος επιδιώκουν να καταρτίσουν έναν χάρτη πορείας σχετικά με τις διμερείς τους σχέσεις.

Στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, εξήγησε ότι η επικοινωνία με την Αίγυπτο σε επίπεδο πληροφοριών συνεχίζει να ενισχύει τις σχέσεις και ο διάλογος βασίζεται στο επίπεδο των δύο υπουργείων Εξωτερικών και δήλωσε ότι «η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιείται επίσης μέσω των εκπροσώπων τους στην Άγκυρα και το Κάιρο».

Al Araby

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα