Οι αγριότητες στο Σουδάν το 1885

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τα γεγονότα του Σουδάν και οι εκεί Ελληνες θυμίζουν τα, κάπως ανάλογα, γεγονότα του 1885. Τότε οι εξεγερθέντες ισλαμιστές της εποχής, οι Δερβίσηδες του «προφήτη» Μαχντί, κατέλαβαν εξ εφόδου την πρωτεύουσα του Σουδάν, την οποία υπεράσπιζαν οι Αιγύπτιοι με επικεφαλής τον Αγγλο στρατηγό Τσαρλς Τζορτζ Γκόρντον, και προέβησαν σε ομαδικές σφαγές Ευρωπαίων, μεταξύ των οποίων και Ελληνες.

Θύματα της σφαγής υπήρξαν και ο Αγγλος στρατηγός Γκόρντον και ο Ελληνας πρόξενος Νικόλαος Λεοντίδης, με καταγωγή από το νησί της Λέρου. Παραθέτω σχετική «είδηση» αθηναϊκής εφημερίδος της εποχής, κατά την οποία:

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 20.6.1885: «Ο εν Δαγγάλα ανταποκριτής των “Ημερησίων Νέων” επιστέλλει μακράν αφήγησιν της αλώσεως του Χαρτούμ και του φόνου του Γόρδωνος, γραφείσαν καθ’ υπαγόρευσιν του Ελληνος Πανάγου ενός εκ των οκτώ Ελλήνων, οίτινες περιεσώθησαν εκ της σφαγής. […]».

Παραθέτω επίσης μια μεταγενέστερη «είδηση», επικαλούμενη Ελληνα δραπετεύσαντα εκ των φυλακών των Δερβίσηδων και κατά την οποίαν:

ΩΡΑ, 9.1.1889: «Εν Αιγύπτω αφίκετο Ελλην τις Γεωργίου, ένθα εκρατείτο εις τας φυλακάς. Κατ’ αυτόν πάσαι αι οικίαι κατεδαφίσθησαν, πλην του μοναστηρίου των καθολικών».

Εκτός όμως από τη σφαγή πλείστων όσων Ευρωπαίων μεταξύ των οποίων και δεκάδων Ελλήνων, συνεπεία της κατάληψης του Χαρτούμ από τους Δερβίσηδες του Μαχντί, προεκλήθη και μια περίεργη και ασυνήθιστη δίκη, με έντονο όμως νομικό ενδιαφέρον, το πλαίσιο της οποίας περιγράφεται στην «είδηση» της αθηναϊκής εφημερίδος ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ της 7.8.1888, κατά την οποίαν:

«Μια δίκη. Ο Γόρδων μετά την μακράν εν Χαρτούμ πολιορκίαν του, χρημάτων απορών, ηναγκάσθη να εκδώση χαρτονόμισμα ή μάλλον γραμμάτια διά διάφορα ποσά, άτινα φέρουν την υπογραφή του, εχρησίμευσαν εις αυτόν και τον στρατόν του προς πληρωμήν ζωοτροφών, πολεμοφοδίων και όπλων. Μετά τον τραγικό θάνατον του ανδρός η Αιγυπτιακή κυβέρνησις προεκήρυξεν ότι οι έχοντες τοιαύτα γραμμάτια προσκαλούνται να τα προσαγάγουν επί αποδείξει. Ατυχώς όμως δεν ετήρησε την υπόσχεσίν της…

Μεταξύ των τελευταίων τούτων, πλούσιος εκ Χαρτούμ ομογενής έμπορος κατέχων διά μέγα ποσόν τοιαύτα χαρτονομίσματα εκίνησεν αγωγήν κατά της Αιγυπτιακής κυβερνήσεως, αναθέσας την διεξαγωγήν αυτής εις τον διακεκριμένον εν Καΐρω δικηγόρον κ. Κωνσταντίνον Λύτσικα».

Ασφαλώς όμως η Ελλάδα επιβάλλεται να πράξει παν το δυνατόν, διά την προστασία –και σωτηρία– των Ελλήνων του Σουδάν.

https://www.kathimerini.gr/opinion/readers/562380322/oi-agriotites-sto-soydan-to-1885/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα