Οι Έλληνες Πομάκοι μίλησαν. Η κυβέρνηση ακούει;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι Έλληνες Πομάκοι μίλησαν. Η κυβέρνηση ακούει;

Με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων επισημαίνει για άλλη φορά την γλωσσολογική και όχι μόνο διαφορά των Ελλήνων της Θράκης σε σχέση με τις υπόλοιπες συνιστώσες τους μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ενώ παράλληλα κάνει αναφορά και σε πρώην Πρωθυπουργούς οι οποίοι αναφερόμενοι στους Πομάκους μίλησαν για κάτι το διαφορετικό με τη διαφορά πως αυτή η ρητορική παραδοχή δεν συνοδεύτηκε ποτέ από αντίστοιχες πράξεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμη κυρία πρόεδρε, Θεοδώρα Μπακογιάννη και αξιότιμα μέλη,
με την επιστολή αυτή, επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ένα από τα σοβαρά και δυστυχώς χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής Θράκης, είναι η αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των Πομάκων.

Επί δεκαετίες δίνουμε ένα άνισο και σκληρό αγώνα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της πατρίδας μας, προκειμένου να αναγνωριστούμε ως μία διαφορετική εθνολογική, πολιτισμική και γλωσσική συνιστώσα της μουσουλμανικής μειονότητας. Παρά το γεγονός ότι, κατά καιρούς, πρωθυπουργοί (Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς) και υπουργοί, έχουν αναφερθεί σε εμάς υπό το πρίσμα της διαφορετικότητάς μας, εν τούτοις αυτή η ρητορική παραδοχή δεν συνοδεύτηκε ποτέ από αντίστοιχες πράξεις.

Σημειώνουμε ότι χάρη στους αγώνες μας έχουμε αναγνωριστεί από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, από διεθνείς οργανισμούς, αλλά και επανειλημμένως σε Εκθέσεις ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα οι εκθέσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων του State Department (Η.Π.Α.).

Η αναγνώριση της διαφορετικότητάς μας από την πατρίδα μας την Ελλάδα, θα συμβάλει στον εσωτερικό εκδημοκρατισμό της μειονότητας, αλλά κυρίως θα καταγράψει τη ζώσα πραγματικότητα.

Οι Πομάκοι (46.000 άτομα περίπου) δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο εργαλειοποίησής τους από την επεκτατική τουρκική πολιτική. Επιθυμούμε διακαώς την πλήρη απεμπλοκή μας από τέτοιους σχεδιασμούς, οι οποίοι ερείζονται πάνω στην άρνηση της Ελλάδας να αναγνωρίσει την διαφορετικότητά μας. Ανάπτυξη της Θράκης χωρίς να συντρέχει αυτή η προϋπόθεση δεν μπορεί να υπάρξει.

Οι Πομάκοι δεν είμαστε -όπως στο παρελθόν- μια άμορφη πολιτισμική ομάδα, αλλά έχουμε οργανωθεί σε συλλόγους, έχουμε την δική μας εφημερίδα, την Ζαγάλισα, έχουμε γίνει αποδεκτοί και ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς (π.χ. FUEN). Αλλά, και ο επιστημονικός κόσμος της χώρας μας, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, μας έχει εντάξει στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Το 2017, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, διοργάνωσε διεθνές συνέδριο με τίτλο: ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. Πολυεπιστημονικές και Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις (Κομοτηνή, 17 έως 19 Μαρτίου 2017). Προ λίγων μόλις ημερών κυκλοφόρησε και ο τόμος των Πρακτικών του εν λόγω Συνεδρίου.

Κυρία πρόεδρε και μέλη της Επιτροπής,

είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε στοιχεία θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση αυτή. Ελπίζουμε ότι δεν θα απογοητευθούμε. «Κουραστήκαμε» να διατυμπανίζουμε ότι υπάρχουμε και εμείς εδώ. Και όπως είπε ένας Πομάκος κτηνοτρόφος σε μέλη διεθνούς επιτροπής: ‘είμαστε και εμείς οι Πομάκοι, άνθρωποι σαν και εσάς, έχουμε αυτιά, μύτη και στόμα. Δεν μπορείτε να προσποιήστε ότι δεν μας βλέπετε. Είμαστε μπροστά σας’.

Με εκτίμηση,

Ιμάμ Αχμέτ, πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων

Σερήφ Μουσταφά, αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων.>

Να σημειώσουμε πως σε αντίθεση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων ο οποίος εξακολουθεί να δίνει αγώνα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων, όντας πλέον «σύλλογος σφραγίδα» λάμπει δια της απουσίας τους σε κάθε παρόμοια πρωτοβουλία.

xanthinet.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εντυπωσιακή εικόνα των παιδιών με τις ”σταυρωμένες” ελληνικές σημαιούλες- μάλλον του Νηπιαγωγείου ,ή, της πρώτης τάξεως του Δημοτικού -και πιο εντυπωσιακή η παρουσία των μανάδων τους ,που πάντως δεν τα χειροκροτούν ,αλλά και η απουσία των πατεράδων τους ,ή, άλλων ανδρών Πομάκων ,που όμως με την επιστολή τους έχουν πολλά παράπονα από την μάνα Πατρίδα τους ,που ”τα ακούει και ο κ.Ερντογάν”και θα τος ”πλησιάσει” περισσότερο.
    Εμείς οι άλλοι συγχαίρουμε την Ελληνίδα νηπιαγωγό ,η, δασκάλα γιαυτά τα ωραία και χαμογελαστά Ελληνόπουλα , γιατί αυτή εκπροσωπεί -επαξίως δε- την Ελλάδα μας.
    Όλοι άλλοι ,οι μεγάλοι που είναι στα σύνορα όλης της Θράκης ,αλλά και αλλού, πρέπει να αγαπούν την Πατρίδα τους, χωρίς πληρωμή του πατριωτισμού τους και χωρίς συνεχή παράπονα.
    Τι είπε ο αείμνηστος δολοφονημένος Κένεντυ ”μη ρωτάς τι κάνει η Πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς α κάνεις εσύ για την Πατρίδα σου”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα