Οικογένειες Ισραηλινών ομήρων απορρίπτουν μια παύση στον πόλεμο κατά της Χαμάς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συμφωνώντας με τον Νετανιάχου, ορισμένοι συγγενείς πιστεύουν ότι το να συνεχίσουν να χτυπούν τη Γάζα και να εξασθενούν τη Χαμάς είναι πιο πιθανό να εξασφαλίσει την ελευθερία των αιχμάλωτων αγαπημένων τους προσώπων παρά μια κατάπαυση του πυρός.

BY  Politico

23 Νοεμβρίου 2023

ΤΕΛ ΑΒΙΒ — Ορισμένες οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι αντίθετες με την κατάπαυση του πυρός ή την ανθρωπιστική παύση των μαχών, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Και ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είχε μια σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς ηγέτες στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή – συμπεριλαμβανομένου του πλήρους πολεμικού υπουργικού συμβουλίου της χώρας – και πίεσε για μια ανθρωπιστική παύση σχεδόν ένα μήνα επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, ορισμένοι συγγενείς ομήρων είπαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει διακοπή ή μείωση της έντασης της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ.

Συμφωνούν με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η συνέχιση του χτυπήματος της Γάζας και της αποδυνάμωσης της Χαμάς είναι πιο πιθανό να εξασφαλίσει την ελευθερία των αγαπημένων τους.

Ο Νετανιάχου απέρριψε την έκκληση του Μπλίνκεν για κατάπαυση του πυρός ή παύση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διακοπή στις μάχες χωρίς πρώτα να απελευθερωθούν οι όμηροι – το Ισραήλ υπολογίζει τώρα ότι είναι 242 από αυτούς.

«Οι δυνάμεις μας επιχειρούν σε πλήρη ισχύ σε όλα τα μέτωπα», είπε.

Ορισμένες οικογένειες συνέστησαν προσοχή, ενώ άλλες πρότειναν μια ανταλλαγή για τα αγαπημένα τους πρόσωπα με καταδικασμένους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Ωστόσο, η συνολική αντίσταση στις εκεχειρίες ή παύσεις αντικατοπτρίζει συνολικά τη βούληση των ισραηλινών.

Αν και πολλοί μπορεί να είναι κατά του Νετανιάχου επειδή δεν απέτρεψε την επίθεση, δεν υπάρχει οργανωμένο κίνημα διαμαρτυρίας που να αντιτίθεται στη στρατιωτική εκστρατεία.

Πρόσφατα, πολλές οικογένειες όσων κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι έχουν γίνει πολύ πιο ανοιχτές στο να αποδεχθούν τον χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση από ό,τι την πρώτη εβδομάδα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, όταν κατηγόρησαν τους υπουργούς ότι τις αγνόησαν. Παραμένουν εξαγριωμένοι που ένοπλοι της Χαμάς μπόρεσαν να εισέλθουν στα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ και κατηγορούν την κυβέρνηση του Νετανιάχου. Ωστόσο, ο Ισραηλινός ηγέτης και οι υπουργοί του έκαναν έκτοτε τα δυνατά τους για να τους συναντήσουν και να τους βοηθήσουν.

Η Ella ben Ami, μια 23χρονη της οποίας οι γονείς είναι αιχμάλωτοι στη Γάζα, είπε ότι δεν πίστευε ότι η Χαμάς θα απελευθέρωνε μερικούς ομήρους σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση. «Νομίζω ότι με τον καιρό, η πίεση του στρατού μας είναι αυτή που θα απελευθερώσει τους ομήρους», είπε στο POLITICO. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με τη Χαμάς όπως μιλάω εγώ μαζί σας. Μιλούν μόνο για βία».

Η Έλλα διέφυγε την αιχμαλωσία όταν η Χαμάς εισέβαλε στο κιμπούτς Be’eri, που βρίσκεται στη βορειοδυτική έρημο Negev κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Είπε ότι βρισκόταν στο διαμέρισμά της, ενώ οι ένοπλοι της Χαμάς επικέντρωναν την προσοχή τους κυρίως σε σπίτια, ειδικά σε μεγάλα, καθώς έψαχναν για οικογένειες.

Τα μέλη της οικογένειας άλλων ομήρων επικρότησαν επίσης τη σκέψη της. «Είναι δύσκολο για μένα να κρίνω ή να προσδιορίσω πώς ο στρατός ή η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Yoni Asher, ένας 37χρονος πατέρας δύο μικρών κοριτσιών, οι οποίες κρατούνται όμηροι μαζί με τη μητέρα τους. «Αλλά νομίζω ότι η στρατιωτική επιχείρηση, με κάποιες διπλωματικές προσπάθειες, είναι ο σωστός συνδυασμός», είπε.

Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πίστευε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «παύση» στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας για να βοηθηθούν οι όμηροι και οι Παλαιστίνιοι που έχουν ξένα διαβατήρια, καθώς και να δοθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για όσους έχουν κολλήσει στον παράκτιο θύλακα σφυροκοπούμενοι, ανηλεώς, από τον ισραηλινό στρατό.

Και σύμφωνα με αυτές τις γραμμές, μεταξύ των συναντήσεών του την Παρασκευή με Ισραηλινούς ηγέτες – συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου και του ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog – ο Blinken τόνισε πώς το Ισραήλ αμύνεται και επιδιώκει να νικήσει τη Χαμάς, προσθέτοντας ότι «όταν πρόκειται για την προστασία των αμάχων που πιάνονται στα διασταυρούμενα πυρά» των μαχών στη Γάζα, «είναι πολύ σημαντικό» να γίνονται όλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ | Φωτογραφία από τον Jonathan Ernst. μέσω AFP/Getty Images

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν πίσω τους ομήρους με ασφάλεια». Και για αυτόν, αυτό το ταξίδι στο Ισραήλ – το τρίτο του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – πιθανότατα θα αποδειχθεί το πιο δύσκολο.

Ενώ επαναλαμβάνει την υποστήριξη του Ισραήλ στην επίθεσή του κατά της Χαμάς, η Ουάσιγκτον φοβάται ότι καθώς η σύγκρουση εντείνεται και περισσότεροι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται σε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί και να κατακλύσει τον γειτονικό Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ – η σιιτική ισλαμική μαχητική ομάδα και σύμμαχος της Χαμάς – έχει αυξήσει τις αψιμαχίες της στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Την Παρασκευή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έκανε τα πρώτα του δημόσια σχόλια μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι αγνόησε τα «ισραηλινά εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού».

Σε μια μακρά και περίεργη ομιλία, ο Νασράλα επαίνεσε την επίθεση της Χαμάς ως πράξη «ηρωισμού» που προκάλεσε σεισμό υπαρξιακών διαστάσεων στο Ισραήλ. «Αυτή η λαμπρή επιχείρηση προκάλεσε σεισμό μέσα στη Σιωνιστική οντότητα. Έχει οδηγήσει σε στρατιωτικούς, ηθικούς και ψυχολογικούς κλονισμούς και είχε στρατηγικές συνέπειες που θα αφήσουν μόνιμο αντίκτυπο», είπε.

Ωστόσο, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δεν είπε ότι θα διατάξει τους μαχητές του να μπουν πλήρως στη στρατιωτική μάχη. Κάποια στιγμή, είπε ότι η σύγκρουση είναι «καθαρά παλαιστινιακή», υποδεικνύοντας ότι η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα είναι προσεκτική απέναντι σε μια τρομερή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή – καθώς και τις σαφείς προειδοποιήσεις του Ισραήλ για τρομερές συνέπειες εάν το κάνει.

Ο Λιβανέζος σχολιαστής Μάικλ Γιανγκ θεώρησε την ομιλία του Νασράλα ως «μη κλιμακωτή», ενώ ο Jonathan Schanzer του Ιδρύματος για την Προάσπιση των Δημοκρατιών την περιέγραψε ως ένα βήμα πίσω.

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι το Ιράκ και η Υεμένη είναι πιθανό να παραμείνουν ενεργά, όπως και ο Λίβανος. Αυτά τα μέτωπα πιθανότατα δεν θα προσεγγίσουν την ένταση της Γάζας. Εάν αυτό ισχύει, το Ισραήλ θα έχει ανοικτό παράθυρο για να τελειώσει τη Χαμάς», είπε.

Έτσι, η ομιλία του Νασράλα μπορεί κάλλιστα να ενισχύσει την αντίσταση των ισραηλινών ηγετών στην ιδέα της κατάπαυσης του πυρός ή μιας σημαντικής παύσης, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε ο Νετανιάχου ότι θα συνιστούσε «παράδοση στην τρομοκρατία».

Παλαιστίνιοι εκκενώνουν το σπίτι τους στη Ράφα στη νότια Γάζα | Mohammed Abed/AFP μέσω Getty Images

Ο Μπλίνκεν άκουσε παρόμοια θέση στην ιδέα από όλη την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς πίεσε για παύση ενόψει της αυξανόμενης διεθνούς κριτικής σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων των Παλαιστινίων, που ξεπερνά πλέον τους 9.000 νεκρούς από τις ισραηλινές δυνάμεις από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός έως ότου επιστραφούν οι όμηροι.

Και σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις του με τον Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου είπε: «Οι δυνάμεις μας εργάζονται σε όλα τα πεδία. . . Η νίκη μας θα είναι δυνατή και ξεκάθαρη. Οι εχθροί μας θα ηττηθούν και δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη νίκη και την επίτευξη όλων των στόχων μας».

Εν τω μεταξύ, οι οικογένειες των ομήρων είπαν ότι πήραν κάποια ενθάρρυνση από την είδηση ότι κατά τη διάρκεια εκτεταμένων χερσαίων επιδρομών, οι ελίτ δυνάμεις του Ισραήλ κατάφεραν να απελευθερώσουν μια γυναίκα στρατιώτη που κρατούνταν αιχμάλωτη από τη Χαμάς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Και έχουν την ίδια ελπίδα για τους αγαπημένους τους.

Politico

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα