Οικογένεια Τούρκων διεκδικεί το στάδιο του Διαγόρα στην Ρόδο!

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Οικογένεια Τούρκων υπέβαλε μήνυση λέγοντας πως “Το στάδιο στην Ελλάδα είναι δική μας έκταση”. Καθώς η Ρόδος παρέμεινε εκτός της συμφωνίας για ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν αυτό το δικαίωμα καθώς πρόκειται για εδάφη που προέρχονται από τους παππούδες τους που μετανάστευσαν από κει. Υποβλήθηκε η πρώτη μήνυση που θα αποτελέσει και δεδικασμένο.

Πρώτη φορά στην Τουρκία μία οικογένεια ετοιμάζεται να υποβάλει μήνυση σχετικά με “πατροπαράδοτα” εδάφη που έμειναν στη Ρόδο. Η έκταση που διεκδικεί η οικογένεια είναι το στάδιο του Διαγόρα όπου διεξάγονται αθλητικές εκδηλώσεις.

Ο δικηγόρος Αλή Ελμπεϊόγλου δήλωσε:” Όταν έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών η Ρόδος εξαιρέθηκε καθώς βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Ιταλών. Τούρκοι των οποίων οι παππούδες μετανάστευσαν από τη Ρόδο και είχαν εκεί πέρα ακίνητα μπορούν να υποβάλλουν μηνύσεις και να τα πάρουν πίσω”.

Ο Ελμπέιογλου περιέγραψε τα σχετικά με την διαδικασία στη Ρόδο και το τι πρέπει να γίνει στον Μπουλέντ Σανλικάν της εφημερίδας Αξάμ : “Όταν έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών η Ρόδος δεν βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά υπό την κυριαρχία των Ιταλών. Το 1948 οι Ιταλοί ως πολεμική αποζημίωση, έδωσαν τη Ρόδο στην Ελλάδα. Καθώς η Ρόδος πέρασε αργότερα στην Ελλάδα δεν συμπεριελήφθη στα σύνορα της ανταλλαγής πληθυσμών.

Παρά το ότι παρέμενε εκτός της ανταλλαγής πληθυσμών, χιλιάδες Τούρκοι λόγω των διώξεων υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στην Τουρκία. Σήμερα στο νησί ζουν περίπου δύο χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι. Τα ακίνητα αυτών που μετανάστευσαν στην Τουρκία υπάρχουν εκεί. Και μάλιστα είναι τόσα που αντιστοιχούν στο 1/3 του νησιού.”

Οι Τούρκοι που μετανάστευσαν δεν είχαν φέρει μαζί τους τους τίτλους ιδιοκτησίας. Αλλά η Διεύθυνση Αρχείων του Τουρκικού Κτηματολογίου πέρασε στον υπολογιστή όλους τους εκτός Τουρκίας τίτλους ιδιοκτησίας. Μπορείτε να δείτε δηλαδή οπουδήποτε και αν βρίσκονται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία. Έτσι όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας σχετικά με τη Ρόδο είναι στα αρχεία μας.

Με τη συμφωνία για την ανταλλαγή των πληθυσμών οι Ρωμιοί που ζουν στην Κωνσταντινούπολη έχουν δικαιώματα. Δικαιώματα έχουνε και οι δικοί μας Τούρκοι στη Ρόδο. για παράδειγμα η έκταση στη Ρόδο που αυτή τη στιγμή είναι στα δύο ενώ ανήκει σε μία τουρκική οικογένεια Ιταλία πριν την παράδοση στην Ελλάδα την δήμευσε. λόγω της συνθήκης παράδοσης μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας η οικογένεια τώρα υποβάλει μήνυση κατά της Ελλάδας. Η μήνυση αυτή είναι η πρώτη του είδους της.


Πηγή: Τουρκικά Νέα

pronews.gr

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,747ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα