ΟΗΕ: Ισότητα των φύλων το 2063;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε, αλλά να επιταχύνουμε, υποστηρίζει η Φουμζίλ Μλάμπο Νγκούγκα, πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα Γυναικών.

    
UN Frauenrechte Phumzile Mlambo-Ngcuka

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών του διεθνούς οργανισμού ήταν σαφές: Η πανδημία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, γιατί χάνουν πιο εύκολα της δουλειά τους, πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και πολλαπλασιάζονται οι γάμοι ανηλίκων. Ο Γκουτέρες κάλεσε τα 193 μέλη του ΟΗΕ να εκπονήσουν σχέδιο ανάγκης κατά της βίας γυναικών και κοριτσιών.

«Εξίσωση μόνο το 2063»!

Ο αγώνας κατά των γάμων ανηλίκων συνεχίζεται...Ο αγώνας κατά των γάμων ανηλίκων συνεχίζεται…

Στη φετινή διάσκεψη της Επιτροπής που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει δέκα μέρες, το βασικό θέμα είναι Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Για την πρόεδρο της Επιτροπής Φουμζίλ Μλάμπο Νγκούγκα η πορεία προς την ισότητα επιταχύνεται, όταν και οι γυναίκες που κατέχουν θέσεις εξουσίας φροντίζουν για αυτό. Το θέμα απασχολεί και πάλι τα ΗΕ, με την ίδια ένταση όπως και πριν από 15 χρόνια. Τότε μόνο το 15% βουλευτών στα κοινοβούλια όλων των χωρών ήταν γυναίκες, σήμερα είναι 25%. Πρόοδος, αλλά με εξαιρετικά αργό ρυθμό.

«Εάν κινηθούμε με την ίδια ταχύτητα» προειδοποιεί η Φουμζίλ, «τότε θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2063 για να επιτύχουμε την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλο. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε». Φέτος ο ρόλος της Επιτροπής είναι σημαντικότερος παρά ποτέ, υποστηρίζει ο Γκίντερ Ζάουτερ, που κατέχει το αξίωμα του αντιπροέδρου.

Δεν οφείλεται μόνο στην πανδημία, αλλά και στην καμπάνια εναντίον της ισότητας των φύλων που έκανε ο τέως πρόεδρος Τραμπ. Μάλιστα σε πολλές αραβικές, αφρικανικές ή λατινοαμερικανικές χώρεςείχε απήχηση και καταγράφηκε μαζική περιστολή των γυναικείων δικαιωμάτων. Και όχι μόνο. «Δυστυχώς σε μερικές πρωτεύουσες κρατών της ΕΕ επηρέασε το κλίμα» λέει ο γερμανός αξιωματούχος, «οδηγώντας σε πραγματική οπισθοδρόμηση σε επίπεδο πολιτικών για θέματα γυναικείων δικαιωμάτων».

Επιστροφή των ΗΕ

Διαδηλώσεις γυναικών στη Νέα Υόρκη εναντίον του Τραμπ. Η νέα αμερικανική διοίκηση καλείται να δώσει δείγματα γραφής στα γυναικεία δικαιώματαΔιαδηλώσεις γυναικών στη Νέα Υόρκη εναντίον του Τραμπ. Η νέα αμερικανική διοίκηση καλείται να δώσει δείγματα γραφής στα γυναικεία δικαιώματα

Για παράδειγμα στο θέμα των εκτρώσεων ή σε άλλες πτυχές που αφορούν σε ομοφυλόφιλους και διεμφυλικούς. Κατά την άποψη του Ζάουτερ η Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει ψήφισμα με κατευθύνσεις και σε περίοδο πανδημίας να γίνει σαφές η σημασία του ρόλου των γυναικών στην οικονομική ανάκαμψη. «Μελέτες δείχνουν ότι όπου οι γυναίκες είναι ενσωματωμένες στην αγορά εργασίας, επιτυγχάνεται αύξηση του ΑΕΠ. Όπου οι γυναίκες συμμετέχουν σε ειρηνευτικές διαδικασίες, αυτές έχουν μεγαλύτερη επιτυχία και διάρκεια. Και όπου οι γυναίκες αναμειγνύονται στην πολιτική για το κλίμα, τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα».

Η αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο ανοίγει περισσότερες δυνατότητες στην πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών του ΟΗΕ να κάνουν και πάλι σαφές, ότι τα γυναικεία δικαιώματα είναι υπόθεση όλων. Ο Γκίντερ Ζάουτερ μάλιστα σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία να «επιστρέψει» η νέα αμερικανική διοίκηση στο μέτωπο για την εξίσωση των φύλων.

Άνγιε Πασενχάιμ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα