Ξηλώνουν τον διευθυντή του Nouvel Observateur που εμφάνισε τον Εμανουέλ Μακρόν με συρματοπλέγματα

19/1/18 | 1 | 0 | 1,035 εμφανίσεις
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Το σχέδιο νόμου που αναμένεται να φέρει ο Εμανουέλ Μακρόν στη Bουλή, για να σκληρύνει τη νομοθεσία για τους μετανάστες και να κόψει τα πόδια στις ΜΚΟ που εμπλέκονται, προκαλεί θύελλα στη Γαλλία.

Τελευταίο επεισόδιο στην πολεμική που έχει ανάψει για τα καλά στη Γαλλία είναι το εξώφυλλο με τα συρματοπλέγματα, το οποίο αναμένεται να έχει και… θύμα: τον διευθυντή-δημοσιογράφο που το δημοσίευσε.

Το εξώφυλλο του έγκριτου περιοδικού «L’Obs» (Nouvel Observateur), με τίτλο «Καλώς ήρθατε στη χώρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου», το οποίο έδειχνε τον Εμανουέλ Μακρόν πίσω από συρματόπλεγμα, προκειμένου να καταγγείλει το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκληραίνει έντονα την μεταναστευτική πολιτική του και περιορίζει τα δικαιώματα των μεταναστών, δεν άρεσε στη γαλλική κυβέρνηση.

Βροχή επικρίσεων από την κυβέρνηση

Η υφυπουργός Εσωτερικών Jacqueline Gourault, μάλιστα, εξέφρασε δημόσια την δυσαρέσκειά της για το εξώφυλλο του περιοδικού, το οποίο κυκλοφόρησε την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, και το οποίο, όπως είπε «δείχνει έλλειψη αντικειμενικότητας» και «θυμίζει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Το συρματόπλεγμα μιλάει από μόνο του. Νομίζω το καταλαβαίνουν και οι περισσότεροι Γάλλοι  (…) Θυμίζει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης», δήλωσε στο κανάλι LCP-franceinfo-Le Monde-AFP. «Βρίσκω ότι λείπει η αντικειμενικότητα να κάνεις ένα εξώφυλλο σαν αυτό», πρόσθεσε.

Αλλά και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μακρόν, Christophe Castaner, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 18 Ιανουαρίου, στο ίδιο κανάλι, δήλωσε «σοκαρισμένος» από το εξώφυλλο, το οποίο, όπως είπε «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».


Το εξώφυλλο σχολίαζε με επικριτικό τρόπο το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει ο Μακρόν για το άσυλο και την μετανάστευση και το οποίο θα συμπληρώσει την οδηγία που υλοποιείται ήδη (προκαλώντας έντονες αντιδράσεις) σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να «επιλέγονται» οι μετανάστες που φιλοξενούνται στα κέντρα φιλοξενίας.

Η υφυπουργός Jacqueline Gourault επιχείρησε να υπερασπιστεί το σχέδιο νόμου. «Οταν αδειάσαμε την «ζούγκλα του Καλαί», δημιουργήσαμε κέντρα φιλοξενίας, ώστε να εξετάζουμε άμεσα τις αιτήσεις ασύλου». Η υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν αμφισβητούνται τα δικαιώματα φιλοξενίας, ενώ για την «επιλογή» μεταναστών απάντησε: «Δεν τους επιλέγουμε, παίρνουμε πληροφορίες για την κατάστασή τους».

Αντιδρούν οι οργανώσεις
Οι ΜΚΟ για τους μετανάστες αντιδρούν έντονα στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μακρόν και θα φέρουν το θέμα στο Συνταγματικό δικαστήριο. Την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, έγιναν δεκτές από τον γάλλο πρωθυπουργό και κατήγγειλαν ότι στέλνονται «ομάδες δημοσίων υπαλλήλων στα κέντρα φιλοξενίας», μέτρο «χωρίς καμία νομική βάση», «εντελώς αντίθετο με το δίκαιο και τις ελευθερίες», το οποίο «αποτελεί επίθεση άμεση και σοβαρή» στις ΜΚΟ και στη δράση τους.
Ας σημειωθεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τη δράση των ΜΚΟ για τους μετανάστες και ότι στο εξής το κράτος θα μοιράζει τρόφιμα και όχι εκείνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε στην κριτική των ΜΚΟ. Τις κατηγόρησε ότι πάσχουν από «σύγχιση», εκτίμησε ότι θα έπρεπε «να μη δείχνουν ψεύτικα αισθήματα» και διαβεβαίωσε ότι «η Γαλλία δεν κλείνει» για τους μετανάστες.

[Μετανάστες κοιμούνται στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο του Παρισιού]

Θα απολύσουν τον διευθυντή

Ωστόσο, μετά την δυσαρέσκεια που προκάλεσε το εξώφυλλο του περιοδικού στην κυβέρνηση, οι ημέρες του διευθυντή του Matthieu Croissandeau είναι μετρημένες, γράφει η Liberation, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφεντικό του l’Obs, Dominique Levy-Saragossi, συνάντησε πολλούς δημοσιογράφους για να αντικαταστήσουν τον Croissandeau.

Εξάλλου, και ο ιδρυτής του περιοδικού Nouvel Observateur, Jean Daniel, παρά τη μεγάλη ηλικία του, έγραψε για να αποδοκιμάσει το εξώφυλλο:

«Οχι, πραγματικά δεν ανέχομαι το τελευταίο εξώφυλλο του εβδομαδιαίου περιοδικού μας.
Θα πρέπει καταρχήν να πω ότι κατά την άποψή μας η μεταναστευτική πολιτική, όπως αυτή εφαρμόζεται, παρουσιάζει μερικά προβλήματα και ίσως αξίζει κάποιες βαρειές λέξεις. Αλλά, όχι, όχι πραγματικά, δεν ανέχομαι το εξώφυλλό μας.

Δεν ανέχομαι να βλέπω το πρόσωπο του προέδρου μας περικυκλωμένο από συρματόπλεγμα, όπου φαίνεται σαν να πρέπει ή να το υποστεί ή να το επιβάλλει. Δεν ανέχομαι επίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπαρίσταται ως τύραννος ο οποίος δεν θέλει να φιλοξενήσει με ανθρωπισμό και γενναιοδωρία όλους τους μετανάστες της γης.

Και επί τη ευκαιρία, δεν νομίζω ότι σε αυτή τη συζήτηση το χιούμορ είναι ανεκτό. Εξάλλου, γενικά, από τότε που ασκώ αυτό το επάγγελμα, δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να αστειευτεί με την πονεμένη και απαράδεκτη περιπέτεια των μεταναστών. Δεν ξέρουμε πόσο οι μετανάστες εκπροσωπούν την δική μας τραγωδία. Και δεν ξέρουμε πόσο η δική τους τραγωδία εκπροσωπεί το δικό μας δράμα».

Αμεση ήταν η απάντηση του διευθυντή του περιοδικού, Matthieu Croissandeau:

«Το εξώφυλλο του «l’Obs» προκάλεσε αντιδράσεις στους αναγνώστες μας αλλά και στη διεύθυνση του περιοδικού, όπως φάνηκε με το άρθρο του Jean Daniel. Πολλοί από εμάς χαιρέτισαν αυτό το εξώφυλλο, θεωρώντας, όπως μας έγραψε ένας παλαιός συνδρομητής μας, ότι αυτό το τεύχος είχε το θάρρος να υπενθυμίσει στη Γαλλία «το καθήκον της στη φιλοξενία».

Αλλοι σοκαρίστηκαν, ή και πληγώθηκαν, από την επιλογή της φωτογραφίας και λυπούμαστε γι’αυτό. Δεν θα απαντήσουμε με αυτό το άρθρο στους πιο κακόβουλους που παραλλήλισαν το εξώφυλλο με τις πιο σκοτεινές στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το χαμήλωμα του επιπέδου της συζήτησης σε στιλ reductio ad Hitlerum ποτέ δεν ήταν το δυνατό σημείο του l’Obs. Και δεν ήταν βέβαια αυτός ο στόχος μας.

Αυτό το εξώφυλλο-σοκ -είναι αλήθεια- δικαιολογείται γιατί η κατάσταση το απαιτεί. Η μεταναστευτική κρίση, η οποία ρίχνει κάθε μήνα χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στο δρόμο της προσφυγιάς, με κίνδυνο της ζωής τους, αποτελεί κι αυτή ένα σοκ, το οποίο η Γαλλία δεν δείχνει να έχει κατανοήσει. Και ενώ η χώρα μας επαίρεται ότι είναι η πατρίδα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, απομακρύνεται και απαρνιέται εδώ και μήνες πολλές από τις αξίες μας.


Το να κάνεις επιλογή ανάμεσα στους μετανάστες, για να δεις αν διέφυγαν από τον πόλεμο ή την πείνα, το να πετάς τα στρώματά τους στους κάδους απορριμάτων, το να εμποδίζεις τις ΜΚΟ να κάνουν τη δουλειά τους, φέρνοντάς τους φαγητό ή ζεστά ρούχα, το να επιλέγεις τους καλούς και τους κακούς πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας, το να στέλνεις στη δικαιοσύνη όσους σου ζητούν βοήθεια, όλα αυτά μας φαίνονται σε πλήρη αντίθεση με την παράδοση φιλοξενίας και ασύλου της Γαλλίας.

Ολα αυτά δεν μας τιμούν, όπως έγραψαν στο τεύχος του l’Obs το Νόμπελ Λογοτεχνίας Jean-Marie Gustave Le Clézio και άλλες έξι προσωπικότητες. Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας που τους απάντησε, μερικές ημέρες αργότερα, ότι πρέπει να προσέχουμε «τα ψευδο-συναισθήματα» και «τις ωραίες κουβέντες» θα θυμίσουμε ότι ο ίδιος, πριν από μερικούς μήνες, υποσχόταν ότι θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες «με καλή προαίρεση» γιατί, όπως έλεγε, πρόκειται για «την τιμή» της Γαλλίας. Πολλοί ψηφοφόροι -αριστεροί και όχι μόνο- είχαν δει σε αυτές τις δηλώσεις ένα ανοιχτό πνεύμα.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού ρεύματος δεν είναι ένα απλό πρόβλημα, προφανώς. Απαιτεί πραγματική περίσκεψη και συνέργειες με τους Ευρωπαίους γείτονές μας, και όχι ένα εγωιστικό κλείσιμο στον εαυτό μας, όπως η Γαλλία συνήθιζε να κάνει. Το μεταναστευτικό απαιτεί επίσης ένα πλαίσιο διαλόγου, χωρίς πάθη, ώστε να μην πέσουμε στην εκμετάλλευση και στην καρικατούρα. Απαιτεί, τέλος, ανθρωπισμό, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.
Η Γαλλία, χώρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δεν πρέπει να ξαναγίνει Δημοκρατία των συρματοπλεγμάτων -έστω και συμβολικών- σαν αυτά που ανύψωσε, στην αποκορύφωση της κρίσης, η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν, για να μπλοκάρει την έξοδο των μεταναστών»
.

iefimerida.gr

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    ΣΑΝ says:

    Ευγε στον κ. Μακρον ,-που εδω που τα λεμε συντηροκρατειται απο τους πατριωτες επιγονους των Ντεγκωλιστων – γιατι προσπαθει να ελεγξει τις απειραριθμες ΜΗΚΥΟ , που ”λυμαινονται” τα χρηματα του ΟΗΕ ,της Ευρωπαικης Ενωσεως και πολλων αλλων φιλανθρωπικων οργανωσεων και ” καλων Σαμαρειτων”,που δινονται για τους πασης φυσεως μεταναστες. Αντε και στα δικα μας ,γιατι και η Πατριδα μας εχει ανεξελεγκτες τις σχετικες ΜΗΚΥΟ ,με τοση μαλιστα ανεργια και χαμηλες αποδοχες των εργαζομενων.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/6/21 | (0 σχόλια)
    Της Άννας Κωνσταντινίδου* Οι περιφερειακές εκλογές που διενεργήθηκαν χθες στη Γαλλία απογοήτευσαν τα δύο πιο δημοφιλή "στρατόπεδα", του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν και της Μαρί Λεπέν. Η αποχή άγγιξε το 66,5%, αποδίδοντας οι Γάλλοι δημοσιογράφοι και αναλυτές το αποτέλεσμα ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο