Ξεσηκωμός κατά του Ράμα στην Αλβανία, κινητοποιήσεις και αποκλεισμοί δρόμων

24/4/17 | 0 | 0 | 490 εμφανίσεις

«Καλλιεργείται σκηνικό 1997» τονίζει ο αλβανός πρωθυπουργός

Ξεσηκωμός κατά του Ράμα στην Αλβανία, κινητοποιήσεις και αποκλεισμοί δρόμων

Σε αναβρασμό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Αλβανία, καθώς εντείνονται οι διαδηλώσεις εναντίον της υπάρχουσας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της χώρας, Έντι Ράμα. Η αντιπολίτευση κλιμακώνει σήμερα τις κινητοποιήσεις της με ωριαίο αποκλεισμό (11-12 π.μ. τοπική ώρα) όλων των κεντρικών οδικών αρτηριών της χώρας, με αίτημα την παραίτηση του κ. Ράμα και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές.

Ο Έντι Ράμα, επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, έκανε λόγο για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και κάλεσε τον λαό να μην ακολουθήσει την έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος, που -κατ’ εκείνον- δεν γίνεται για τις εκλογές, αλλά προς υπεράσπιση των διεφθαρμένων δικαστών και εισαγγελέων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσα, πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση από τη σκηνή της διαδήλωσης διαμαρτυρίας, που συνεχίζεται επί 65 ημέρες. Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού υποστήριξε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει βία εκ μέρους των οπαδών του, τους οποίους κάλεσε «μαζί με κάθε Αλβανό» να ενωθούν στην κίνηση κλιμάκωσης των ενεργειών της αντιπολίτευσης «για ελεύθερες εκλογές στη χώρα», όπως η αντιπολίτευση επιμένει.

Από την πλευρά της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της αντιπολίτευσης να κλείσει τους δρόμους είναι παράνομη και θα τιμωρηθεί όποιος παραβιάσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη στους δρόμους. Η αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, λέγοντας ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα εναντίον όποιου αστυνομικού τολμήσει να αγγίξει τους διαδηλωτές.

Η σκληρή αυτή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης γίνεται μια μέρα πριν αφιχθεί στα Τίρανα αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής, σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ώστε να εξευρεθεί «κοινή γλώσσα» στο θέμα των επικείμενων εκλογών.

Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 18 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όμως η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην πάρει μέρος, ισχυριζόμενη ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν θα είναι δίκαιες και ελεύθερες, αλλά θα επηρεαστούν από το οργανωμένο έγκλημα.

Από τη δική του πλευρά, ο πρωθυπουργός της χώρας επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και με τη νυν κυβέρνηση.

newsbeast.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    26/1/21 | (4 σχόλια)
    του Παντελή Σαββίδη Μετανεωτερική είναι η εποχή της απόλυτης σχετικοποίησης. Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια, μόνο αφηγήματα, τα οποία όποιος θέλει αποδέχεται. Ακόμη και τα έθνη είναι κατασκευές που δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μιας εποχής. Μέσα στον κυκεώνα των ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας