ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, 09:02
Ειδοποιητήρια έξωσης έλαβαν εκ νέου 19 οικογένειες στη Χειμάρρα σε αντιπερισπασμό για το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει την κυβέρνηση.
Προβληματικός μήνας… ο Οκτώβριος για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία. Ηταν πριν από έναν χρόνο, στις 28 Οκτωβρίου 2016, όταν 19 οικογένειες Ελλήνων της Χειμάρρας είδαν στην πόρτα τους ειδοποιητήρια υπογεγραμμένα από τον ελληνικής καταγωγής δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, που τις καλούσαν να εγκαταλείψουν εντός πέντε ημερών τις οικίες τους γιατί αυτές θα κατεδαφίζονταν στον βωμό ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου αστικής «ανάπλασης».
Στο άκουσμα της είδησης, έμελλε τότε να ξεσπάσει σάλος αντιδράσεων από την πλευρά της ελληνικής μειονότητας και την Αθήνα, με αποτέλεσμα τελικώς οι επίμαχες κατεδαφίσεις να μείνουν στα χαρτιά. Σήμερα, ωστόσο, έναν χρόνο μετά και ενώ η Αλβανία πλέον κλονίζεται από ένα σκάνδαλο μεγατόνων σε βάρος υπουργών που κατηγορούνται για… εμπόριο ναρκωτικών και όπλων (ένα σκάνδαλο που φτάνει μέχρι και το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού Εντι Ράμα), η ελληνική μειονότητα βρίσκεται και πάλι… στο στόχαστρο ειδοποιητηρίων.
Στο ίδιο έργο θεατές… συνολικά 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών, των οποίων τα σπίτια και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο κέντρο της Χειμάρρας, έλαβαν προχθές ειδοποιητήρια που τις καλούν να εκκενώσουν τις εστίες τους, καθώς αυτές πρόκειται να κατεδαφιστούν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την καλούμενη «αστική αναγέννηση».
Η Επιθεώρηση Χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας έστειλε στους κατοίκους ειδοποιητήρια με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου, που φέρουν την υπογραφή του επικεφαλής της Επιθεώρησης Ρενάτο Χόνταϊ, με τα οποία τους ζητά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών.
Στην ελληνική πλευρά επικρατούσε ανησυχία από πριν, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι το καθεστώς Εντι Ράμα ίσως επιχειρήσει να παίξει το χαρτί του εθνικισμού κατά των Ελλήνων ως αντιπερισπασμό, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Αλβανίας από το σκάνδαλο της τελευταίας εβδομάδας.
Ο λόγος για μια υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας ενοχοποιούνται εκλεκτοί υπουργοί της κυβέρνησης Ράμα (ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σ. Ταχίρι κ.ά.) ως «νονοί» σε αλβανοϊταλικό κύκλωμα εμπορίου ναρκωτικών και όπλων. Δυστυχώς οι ελληνικοί φόβοι περί αλβανικού αντιπερισπασμού έμελλε να επιβεβαιωθούν στην πράξη, με τα 19 νέα ειδοποιητήρια.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο Ράμα στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα σε μια προσπάθεια να απομακρύνει την προσοχή της αλβανικής κοινής γνώμης από το σκάνδαλο. Ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος μιλάει για «ξαφνική κίνηση του Δήμου Χειμάρρας» που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα αναβάλλονταν «μέχρις ότου οι κάτοικοι να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας».
Η κίνηση του αλβανικού καθεστώτος έρχεται να περιπλέξει τα πράγματα, εντός των αλβανικών συνόρων (στις σχέσεις του Ράμα με την ελληνική εθνική μειονότητα) και εκτός (στις σχέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με την Ελλάδα και τον διεθνή παράγοντα, ενώ τα Τίρανα φιλοδοξούν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ τους πρώτους μήνες του 2018).
Η αλβανική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει τους «έξω» ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα μέσα στο 2017. Το σκηνικό, ωστόσο, δείχνει πλέον να αλλάζει, καθώς ο Ράμα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, να καλείται να απολογηθεί για ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο από το οποίο πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βγει αλώβητος.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τίθενται πλέον εν αμφιβόλω και οι επόμενες κινήσεις στον άξονα Αθήνας-Τιράνων. Οι συζητήσεις που είχαν γίνει για πιθανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Μπουσάτι μέσα στον Νοέμβριο, πλέον αναθεωρούνται μέχρι νεωτέρας. Εκείνο που παραμένει αμετακίνητο είναι η θέση της Αθήνας να συνδέει άμεσα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
«Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας… Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι» σημειώνει με χθεσινή του ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, φύλλο 20ης Οκτωβρίου 2017
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο